Friday, September 21, 2007

Στον μιχό του Ηραίου

Όταν βρίσκομαι στην Κορινθία, ένα από τα πολύ αγαπημένα μου μέρη είναι το ακρωτήριο του Ηραίου μετά την Περαχώρα, που αντικρύζω από απέναντι με τον φάρο του να δείχνει το δρόμο ανάμεσα στον Κορινθιακό Κόλπο και τον Κόλπο των Αλκυονίδων.

Φέτος, επ' ευκαιρία του ερχομού της φίλης Παναγιώτας για διακοπές στα μέρη μου, πήγαμε με το αυτοκίνητο μέσω Λουτρακίου στο πανέμορφο αυτό μέρος ένα απόγευμα, όπου παραμείναμε και μέχρι το ηλιοβασίλεμα αντικρύζοντας τις απέναντι ακτές.


Η θέα στο μιχό του Ηραίου από ψηλά

Περνώντας τον επαρχιακό δρόμο μετά την Περαχώρα, βρίσκεται στα αριστερά μας η λεγόμενη Λίμνη της Βουλιαγμένης όπου από ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα ανανεώνονται τα νερά, προσφέροντας την αίσθηση μιας λίμνης με ήρεμα -θαλάσσια- κρυστάλλινα νερά και τα βουνά να την περικλείουν στο βάθος, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα!


Η λίμνη της Βουλιαγμένης

Στον κόλπο κάτω από τον Φάρο στον Κορινθιακό, βρίσκεται ο ναός της Ακραίας Ηραίας όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, καθώς και απομεινάρια από μια πολιτεία που είχε αναπτυχθεί στη περιοχή, με υδραγωγείο και άλλα δημόσια κτίρια και ναούς λίγο πιο πάνω.



Οι χριστιανοί έκτισαν στην λίγο πιο ψηλά από τα ερείπια του αναπεπταμένου ναού της Ήρας το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Πρόδρομου, που λίγο πριν κατεβούμε στον αρχαίο ναό το καντήλι μένει πάντα αναμένο για τους προσκυνητές και στο μπαλκόνι του υπάρχει ένα τραπέζι φιλοξενείας για τους περιηγητές.


Ένα κερί στον Αη Γιάννη

Στην άκρη του ακρωτηρίου κείται ο σύγχρονος φάρος ιδιοκτησίας του Πολεμικού Ναυτικού που δεν είναι επισκέψιμος, αλλά όμως όποιος ακολουθήσει το μονοπάτι για να τον αντικρύσει, αποζημιώνεται από την θέα της ανοικτής θάλασσας και των περιχώρων στο βάθος ειδικά κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος!


Δειλινό και οι ακτές της Κορινθίας απέναντι ήδη φωτίστηκαν

Μαριαλένα, 04/09/2007

9 comments:

zouri1 said...

ειχα βρεθει κατα λαθος εκει ,,και μου αρεσε παρα πολυ.

Marialena said...

Καλησπέρα Ζούρι! Είναι όντως από τα μέρη που διατηρούν ακόμα τη δική τους μοναδική ομορφιά, απείραχτη ακόμα από τον πολιτισμό. Για εκδρομή κοντά στην Αθήνα με τόσα ωραία μέρη στη διαδρομή να δει κανείς, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

panagiota said...

Αχ!!!!αυτές οι ανεπανάληπτες ομορφιές με ξαναγέμισαν με τέρψη οφθαλμών και πολλά ανάμεικτα συναισθήματα.
Πράγματι ήταν ύπέροχος ο βράχος και η λίμνη!και όλα!
Αλλά εκείνο το σπίτι?
Ακόμα το ονειρεύομαι!!!!

Marialena said...

Μόνο στην άλλη εκστατική θέα στον Όσιο Πατάπιο μου την έσκασες πονηρούλα και δεν είχες όρεξη να πάμε!

Η λίμνη δεν είναι θεσπέσια? Φαντάσου την και με φθινοπωρινά χρώματα και μετά άντε να θες να επιστρέψεις στη πόλη, με τίποτα!!!

Για το σπίτι με τα μεγάλα μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα με θέα τη λίμνη, συντόνισε τα εγκεφαλικά σου κύτταρα να το προβάλλουν διαρκώς στη φαντασία, γιατί όπως λέει και ο (αγαπημένος σου) Κοέλιο "όταν θες κάτι πάρα πολύ, το Σύμπαν συνομωτεί υπέρ σου!" (ανατρίχιασες τώρα το ξέρω!)

φιλιά παραλίμνια και από μένα!

panagiota said...

Μπρε καλομ'που να πάω εγω η κολασμένη στον Πατάτιο μεσα στις καλόγριες?Κεραυνός θα έπεφτε!

Ασε να μην την ξαναφανταστώ την λίμνη γιατί θα έρθω κολυμπώντας.
Οσο για τον τσουτσουμπρούτσου τον Κοέλο ασε τον να λέει τα δικά του.
Θα συνωμοτήσω εγω με το σύμπαν όταν θα έρθει η ώρα.Ως τότε κρατάω την εικόνα"το σπίτι της ποίησης"Και μιας κι εγώ είμαι πάπια στην ποίηση,θα αφήσω εσένα να γράφεις κι εγω θα ....ψαρεύω!!!!!

Marialena said...

Η Νότια Ελλάδα έχει και αυτή τις ομορφιές τις ανεπανάληπτες όπως πήρες μια γεύση κι εσύ (για να μην λέμε μονάχα για την πλανεύτρα τη Βόρεια)

Συνωμότησε εσύ να σου έλθει ουρανοκατέβατο το σπίτι στο Ηραίο και τα υπόλοιπα άστα πάνω μου!!!

Αμαρτωληηηηή, εσύ έχασες που δεν πήγαμε στον Όσιο Πατάπιο, άφερημ!

MenieK said...

ο μπλόγκερ με μισεί... Ούτε ξέρω πόσες μέρες προσπαθώ να γράψω πόσο μου αρέσει η λίμνη... Από τότε που θέλησα να το γράψω μέχρι τώρα που το γράφω, η λίμνη αξιοποιήθηκε με κλάμπς και ξαπλώστρες, κλείσανε οι δυο (εντελώς λούμπεν) ψαροταβέρνες και είμαι σίγουρη σε λίγο θα έχει πόρτα το Ηραίο...

Marialena said...

Ο ευλόγγερος είναι με τις ώρες του και τα σχόλια παιδεύουσι αλλήλους μου φαίνεται!

Δεν το χορταίνω αυτό το μέρος Μένη μου! Με τραβάει αυτή η θέα, η ιστορία, η φύση, η λίμνη με τη γαλήνη της... De ja vous!

Καλά θα κάνουν οι Περιχωριώτες να διαφυλάξουν αυτό το τοπίο μοναδικής ομορφιάς, γιατί άμα μετατραπεί σε κακέκτυπο της άναρχης δόμισης και κακόγουστης αρχιτεκτονικής, θα είναι έγκλημα περιβαλλοντικό και ιστορικό συνάμα!

Anonymous said...

εντυπωσιακα τα οσα γραφονται,λογια που αγγιζουν την καρδια και το ειναι μας,στην πλευρα του διαυλου της λιμνης ισως μπορεσω να δωσω την ευκαιρια σε επισκεπτες να απολαυσουν "οικολογικα" την μαγεια της φυσης!!!

βασιλης