Wednesday, January 09, 2008

Η σημειολογία του Έρωτα

Αναρωτιέμαι τι είναι ο Έρωτας και πως θα μπορούσα να τον περιγράψω. Αραγε περιγράφεται μέσα από συγκεκριμένες έννοιες και λέξεις? Χωράει μέσα σε μια περιγραφή?

Δεν θέλω να μείνω σε όλα όσα ξέρουμε από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία περί Έρωτος, δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να το προσεγγίσω από την καλλιτεχνική του σκοπιά γιατί όλες οι αναπαραστάσεις οφείλονται στην οπτική του καλλιτέχνη που εμπνεύστηκε τα έργα και σχηματοποίησε την έμπνευσή του.

Είναι άραγε ο Έρωτας κατά κύριο λόγο έκφανση σαρκικού εξπρεσσιονισμού? Μύχια εκδήλωση της σωματικής μας εκτόνωσης του ορμέμφυτου του ζευγαρώματος? Όταν λέμε "σε θέλω" εννούμε "σε ποθώ"? Είναι αυτό που στην αγγλική ονομάζεται butterflies in the stomach, δηλαδή πετάρισμα στο στομάχι? Εκφράζουμε τον έρωτά μας όταν αναφερόμαστε στο πόσο επιθυμούμε να συνευρεθούμε με το υποκείμενο του πόθου μας? Η ολοκλήρωση μιας ερωτικής πράξης συνεπάγεται  ότι παρακινείται από τον Έρωτα?

Image Hosted by ImageShack.us
Venus and cupid, Αφροδίτη και ερωτιδεύς

Η εκδήλωση της σωματοποιημένης επιθυμίας για ερωτική επαφή ανάμεσα σε δυο ανθρώπους παρακινείται από τη κυτταρική καταγραφή της ένωσης για την διαιώνιση του είδους. Το ένστικτο, οι αισθήσεις μας παρακινούν να προσεγγίσουμε τον άλλον με σκοπό 
τη σωματική επαφή. Είμαστε προγραμματισμένοι να διαιωνιζόμαστε μέσα από την ένωση αρσενικού και θηλυκού και αναζητούμε τον σύντροφο εκείνο που πληρεί τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο.

Όμως υπάρχει και η άλλη διάσταση, αυτή της πνευματικής σφαίρας που προσωπικά την βρίσκω εξίσου ή περισσότερο σημαντική από την αρχέγονη κατεύθυνση για πολλαπλασιασμό, ειδικά στις λεγόμενες πολιτισμένες κοινωνίες.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εικόνες που 
δημιουργούνται στον εγκέφαλο και έχουν να κάνουν με τις προσλαμβάνουσες του ατόμου 
πάνω στο συναίσθημα του Έρωτα. Εκεί όπου δεν αρκείται στο να εκλάβει και να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα ως έχουν, αλλά δημιουργεί έναν συγκερασμό προτιμήσεων και 
προβολών που στη συνέχεια ο άνθρωπος τα ερμηνεύει όχι μόνον όπως εμφανίζονται μπροστά του, αλλά και μέσα από τη δική του προσωπική θεώρηση των πραγμάτων. Δεν είσαι μόνο αυτό που βλέπω, αλλά και αυτό που οραματίζομαι ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, μέσα από τις προβολές μου.

Ο Έρωτας λοιπόν είναι μια πλάνη, ένας συγκερασμός ουτοπιών και γενετικού προγραμματισμού? Ανάγκη ή μπεχαβιορισμός? Εύρημα του ανθρώπου για να εμπλουτίσει τον συναισθηματικό του κόσμο και να εκφράσει αυτά που αισθανόταν ή απλά και μόνο μια επεξήγηση των ορμών του για να μπορεί να τις επικοινωνήσει και να τις καλύψει μέσα από έναν κοινώς αποδεκτό κώδικα?

Κατά την ταπεινή μου άποψη, από την στιγμή που θα μπει στη ζωή σου ο Ερωτας, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Ο Έρωτας είναι η παρόρμηση να αφήσεις το καβούκι σου για να γευτείς έναν άλλον άνθρωπο, ότι και αν σημαίνει αυτό. Είναι η κινητήριος δύναμη να βγεις από τα στενά σου πλαίσια και να λειτουργήσεις όπως είσαι φτιαγμένος από τη Φύση να υπάρχεις. Είναι πηγή έμπνευσης, τροφή στην φαντασία, η αίσθηση του ότι είσαι ζωντανός είτε υφίσταται κάποιος που νιώθεις ερωτικά για εκείνον είτε απλά προσδοκάς, τις περισσότερες φορές πλανώμενος πλάνην οικτράν.


Marialena, 05/01/2008

11 comments:

Anonymous said...

Axxx...Έρως Έρως σαλάμι αέρος !
Maria

Marialena said...

Nikas ή Υφαντής Μαρία???

Anonymous said...

από το lidl καλέ! φτηνό φτηνό και γερμανικό! :Ρ

Marialena said...

Πάλι Red Bull έπινες πρωϊνιάτικα? Δεν είπαμε να το πίνεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις? Αχ...

Anonymous said...

Μα αφού σου είπα: Δεν το πίνω εγω το ρεντμπουλ Μαριαλέναμ' ,μάλλον σε κάποιον άλλο αναφέρεσαι!

Marialena said...

χα,χα,χα... Πάντως μ' αρέσει που τα σχόλια είναι εντελώς σχετικά με αυτό που έγραψα!!! LOL!

Anonymous said...

Είδες που μας πηγαίνει ο έρωτας? Σ' άλλη γη, σε άλλα μέρη...ως το lidl μας έφτασε!
Πέρα από την πλάκα τώρα...προσωπικά μακάρι να ήμουν μόνιμα ερωτευμένη -οι πεταλούδες στο στομάχι συγκεκριμένα είναι το καλύτερό μου!. Αλλά μάλλον τα στομάχια μας τα επιλέγουν πεταλούδες-μονάρχες που τυγχάνει να είναι μεταναστευτικές!

fresco said...

"έρωτας είναι θαρρώ..."

ψάξε αυτό το πολύ ωραίο (ολίγον παλιό...6-7 χρόνια σίγουρα) τραγουδάκι, ντουέτο του Πάριου με τον (ψιλοατάλαντο να τον πω...ναι θα τον πω) γιο του, Χάρη...

πάρα πολύ ρομαντικό και όμορφο...

κάτσε να το βάλω να παίζει...(αλήθεια εγώ το έχω;...)

byeee ;-)

adaeus said...

M'άρεσε πολύ το τελικό χτύπημα "πλανώμενος πλάνην οικτράν"... Πάνω που ετοιμαζόμουν για σχόλιο ότι μας τα λες πολύ εξιδανικευμένα :) φιλιά

Marialena said...

@ Fresco: Αν και ο υιός Βαρθακούρης είναι ολίγον άφωνος, γράφει ωραία τραγούδια σαν κι αυτό. Το έχω κι εγώ και μ' αρέσει που είναι τρυφερό, αγαπησιάρικο!

Είδες τι κάνει ο έρωτας? Φιλιά!

@ Adaeus: Ακριβώς αυτό είναι το θέμα καλέ μου φίλε. Η πλάνη που δημιουργεί όλες αυτές τις ψευδαισθήσεις μα και το αναπόφευκτο στη ζωή του ανθρώπου. Κοίτα λίγο πως οι νέοι των 20 κάτι αντιμετωπίζουν το ζήτημα και πως οι μεγαλύτεροι. Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος τελικά...

âlex said...

Ο έρωτας σε σηκώνει απ'το κρεβάτι λίγο πιο εύκολα.