Thursday, April 05, 2007

Ιησούν ή Βαραβά?


Via Crucis - El Greco

Επροδώθεις Κύριε παρά του μαθητού σου του Ιούδα του Ισκαριώτη, αντί τριάντα αργυρίων, μετά τον Μυστικό Δείπνο. Μα ήταν όλα μέρος του Θεϊκού Σχεδίου, το ήξερες καλά μέσα σου. Και ας λύγισες στο Όρος των Ελαιών ζητώντας να αποφύγεις το μαρτύριο, από τον Ουράνιο Πατέρα σου, αλλά στο τέλος το αποδέχτηκες σαν κομμάτι της μοίρας σου στη γη. Τι κι αν το πλήθος αλάλαζε ότι ήσουν ο Μεσσίας (Λυτρωτής στα εβραϊκά), που ονειρεύονταν επί σειρά γενεών πως θα τους λυτρώσει από τη κυριαρχία των Ρωμαίων.

Σε υποδέχτηκαν ως θεό λίγες μέρες πριν στα τείχη της Ιερουσαλήμ, μα τώρα σε κατεδίκαζαν σαν άνθρωπο, σαν κοινό εγκληματία, ενώπιον του Ποντίου Πιλάτου. Ο όχλος έστρεψε πάνω του την οργή του και σε κατονόμασε ως υποκινητή ανταρσίας που άξιζες να τιμωρηθείς. Δεν ήσουν σαν και τους ιερείς του Ναού του Σολωμόντος, σαν τους Τελώνες και τους Φαρισαίους που ασκούσαν εξουσία πάνω τους, προκαλώντας ακόμα περισσότερο μίσος μέσα τους για τον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης, που ως τότε ήξεραν.

Ήλθες στη Γαλιλαία και άρχισες να κυρήττεις αντί το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" το "αγαπάτε αλλήλους", αλλά το μυαλό των ανθρώπων δεν μπορούσε εύκολα να το συλλάβει, να φανταστείς ότι ούτε και τώρα μπορεί και ας νομίζουμε ότι σε ξέρουμε. Σαν τον μανδύα που φορούσες, απλό και απέρριτο, έτσι ήταν και η διδασκαλία σου, άμεση και απαλλαγμένη από περιττά στολίδια. Εμείς όμως συνηθισμένοι από την ψευτιά και την υποκρισία των εχόντων την εξουσία, δεν πειστήκαμε για τα λεγόμενά σου. Δεν σε πήραμε στα σοβαρά, εκτός από λίγους που μπορούσαν να αισθανθούν τα μηνύματά σου!

Γι'αυτό και ήσουν επικύνδυνος στα μάτια των ακόρεστων Ιουδαίων, Κύριε. Μόνο αν σε σκότωναν θα ησύχαζαν από τον "επαναστάτη". Εσύ ο αμνός του Θεού έπρεπε να θυσιαστείς, για να γίνει κατανοητό το νόημα της διδασκαλίας σου. Το τι υπέφερες μέχρι να παραδώσεις την τελευταία σου πνοή εις τους Ουρανούς, λίγοι εξ ημών θα είμασταν διατεθιμένοι να περάσουμε για έναν ιδεολογικό σκοπό. Μα ξέφυγες ακόμα και από τον Θάνατο, την ταφόπλακα της συνείδησης, όταν με την Άναστασή σου διεμήνυσες πως πέρα από αυτό που βλέπουμε, υπάρχει ένας ολάκερος κόσμος όπου η ψυχή υπάρχει αυθύπαρκτη και αθάνατη, κομμάτι του κόσμου του ευρύτερου.

Έδωσες αυτό το μήνυμα στους πιστούς σου, για να δουν με τα θνητά τους μάτια, ότι δεν έταξες επίγειες απολαύσεις, αλλά αθανασία της ψυχής, εφόσον ζούμε σαν παιδιά του Θεού, σαν συνέχειά του και όχι σαν αλλαζονικά ανθρωποειδή που βιάζουν το Σύμπαν και τα βάζουν σαν σε αγώνα επικράτησης διαρκώς με την Ζωοποιό Δύναμη.



Links: Οι δρόμοι του Χριστού,
Ποιοί ευθύνονται για τον θάνατο του Ιησού?
Από την Υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, ας βιώσουμε το κλίμα αυτών των ημερών της λύπης μα και της χαράς όπως και της ψυχικής ανάτασης και σύντομα να είμαστε και πάλι μαζί, ψυχή τε και σώματι!

(c) Marialena, 03/04/2007

10 comments:

panagiota said...

Ας τον κρατησουμε μεσα στην καρδια μας,τον διδασκαλο της Αγαπης,γιατι μονο ετσι θα βρει την πραγματικη Ανασταση η ψυχη μας!
Καλημερα κι απο'δω Μαριαλενακι
Ειρηνη και αγαπη ας εχουμε ολοι.

zouri1 said...

φοβερο ερώτημα.

adaeus said...

Ανεξάρτητα από το αν πιστεύουμε ή όχι, ας τηρούμε τις αρχές του Δάσκαλου. Καλή ανάσταση με αγάπη. Α.

Marialena said...

Παναγιώτα μου, θυμήσου αυτά τα λόγια σου και πράξε αναλόγως όταν βιαίως προκαλούμαστε να "αλλάξουμε στρατόπεδα" και να πουλήσουμε τη συνείδησή μας στο διάολο. Σε φιλώ!

@ Όντως Ζούρι, εσύ τι θα απαντούσες?

@ Ο Θεός κατοικεί μέσα μας γι' αυτό και ας αφήσουμε εκτός κάθε μορφή εξουσίας και χειραγώγησης μέσα από το σύστημα της θρησκείας. Το τι τηρούμε, αν και εφόσον το τηρούμε, εναπόκειται καθαρά και μόνο στη συνείδησή μας και τη θέλησή μας. Επίσης, να σαι καλά! Μ.

panagiota said...

Ετσι ειναι Μαριαλενα μου,καποιες φορες"βιαιως προκαλουμαστε".
Ξεπερασα τον πειρασμο του χθεσινου συμβαντος και εκανα ανακωχη με"το συστημα".
Αυτο που κατοικει μεσα μας με ορμηνεψε να το προσπερασω.Ετσι και επραξα...
Καλη Ανασταση να εχετε εσυ και η οικογενεια σου!!!!

ellinida said...

Καλή Ανάσταστη γλυκειά μου. :))

ci said...

Απόλαυσα τα τελευταία σου κείμενα καλή μου Μαριαλένα.
Καλή Ανάσταση και από εδώ, φιλιά:)

tsopanis said...

Χρόνια καλά και πολλά.
Καλή Ανασταση :)

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ said...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΑΤΕ;;; Ο ΑΜΝΟΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ, ΗΤΑΝ ΝΤΟΠΙΟΣ Ή ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΣ;;;

Marialena said...

@ Παναγιώτα, Ελληνίδα, Citronella & Τσοπάνη: Φίλοι ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές και για κάθε έναν από εσάς και τις οικογένειές σας! Χριστός Ανέστη!

@ Μην ξεχάσω να ξυπνήσω: Καλοσώρισες στη σελίδα μου και χρόνια πολλά. Ντόπιο, ντοπιότατο ήταν το κατσίκιον, εκ της ορεινής Αρκαδίας (λέει ο χασάπης προερχόμενο). Νόστιμο ήταν, μπεεε!