Monday, April 23, 2007

HELLENIC LANGUAGE

Η Ελληνική γλώσσα καθιερώνεται διεθνώς , στον επιστημονικό κόσμο ! !

"Hellenic Quest " λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ "Apple", της οποίας Πρόεδρος Τζον Σκάλι είπε σχετικώς: "Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει". Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων. Αλλη συναφής εκδήλωση: Οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά "επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων". Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι "Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως". Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της.

Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ "Ίβυκο" αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν ηΑγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον "Ίβυκο" ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: "Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας". Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποιθα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως "νοηματική" γλώσσα μόνον την Ελληνική.

Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν "σημειολογικές". "Νοηματική γλώσσα" θεωρείται η γλώσσα στην οποία το "σημαίνον" δηλαδή η λέξη και "το σημαινόμενο" δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ "σημειολογική" είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α? "πράγμα" (σημαινόμενο) εννοείται με το α? (σημαίνον). Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν "πρωτογένεια", ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

Π.χ στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα "Ίβυκος", "Γνώσεις" και "Νεύτων" αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα

ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη=...LAND , ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό ...ισμός ,ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ.... ΜΑΚΡΟ.... ,ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ.... ,ΓΡΑΦΟ ...,ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λ.π.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα "μη οριακή", δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Ας το προωθήσουν και οι Έλληνες πολιτικοί.

Link: Lexis Dictionary. Η προσπάθεια του πανεπιστημίου Yale για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

8 comments:

Τελευταίος said...

Είναι πράγματι αξιόλογες κι αξιοθαύμαστες αυτές οι επιστημονικές προσπάθειες. Πρέπει κάποια στιγμή κι εμείς οι Έλληνες να μάθουμε καλά τη γλώσσα μας, καλώς προτρέπεις τους πολιτικούς. Εύχομαι να γίνει κάτι αξιόλογο και αν το πάρουμε απόφαση θα ήθελα να βοηθήσω.

museologist said...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ Μαριαλένα.

Από πού άντλησες τις πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό της "νοηματικής γλώσσας";

Ο de Saussure (μεταξύ άλλων) έχει εξηγήσει πώς η σχέση σημαίνοντος και σημαινόμενου είναι πάντα αυθαίρετη. Χωρίς να είμαι και πολύ ειδικός, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρωτογενής σχέση μεταξύ μιας λέξης και του νοήματός της. Ούτε και στην ελληνική. Όλα τα νοήματα είναι συμβατικά, έχουν συμφωνηθεί ως τέτοια. Π.χ. το ότι η λέξη τραπέζι παραπέμπει (καταρχήν) στο γνωστό έπιπλο είναι μια σύμβαση που αναπτύχθηκε, δεν είναι το νόημά της εγγενές στη λέξη.

Τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι σύνθετες λέξεις, η κατασκευή των οποίων όντως αντλείται από το νόημα που τα μέρη τους φέρουν. Εξακολουθούν όμως τα μέρη τους να είναι σημειολογικά κατασκευασμένα. Και νομίζω ότι αυτό είναι κοινό σε όλες (πολλές) γλώσσες;

Ίσως να κατάλαβα λάθος. Έχεις κάποιο link;

Marialena said...

Λαμιώτη, καλημέρα, η ελληνική γλώσσα έχει ισχυρά ερείσματα ευτυχώς που έστω και με τους νεολογισμούς που εφευρίσκουμε για την καθημερινή μας επικοινωνία, δεν κλωνίζονται τόσο εύκολα. Σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, απομένει να δούμε αν θα ήταν γόνιμο να κάναμε μια προσπάθεια από εδώ, για την διάσωση και διάδοση της γλώσσας μας, με σκοπό να φτάσει να γίνει δράση της ελληνικής πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Όσοι περισσότεροι αφυπνίζονται, τόσο το καλύτερο!

Χαιρετισμούς στο γραφικό Λιδωρίκι!

@ Μουσειολόγος: αγαπητέ μου, χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον αυτό το άρθρο. Άντλησα πληροφορίες εδώ και αρκετόν καιρό, από το pathfinder και φυσικά από την αγαπημένη μου Άσπρη Λέξη, όπου γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια ερμηνείας και διάδωσης της γλώσσας μας στους διαδυκτιακούς φίλους που τη διαβάζουν και γίνονται μέλη χωρίς άλλη υποχρέωση.

Αναφέρομαι φυσικά στο λήμμα "τραπέζι" για παράδειγμα όπως το έθεσες, στο οποίο θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε την ετυμολογία και την προέλευσή του για να εξετάσουμε και την απόδοση της έννοιάς του.

Πάντως συμφωνώ με την άποψή σου, αλλά καλύτερα θα έλεγα είναι να βλέπουμε το θέμα της γλώσσας μας σφαιρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε φιλώ!

Φίλιππος said...

Λυπάμαι που σε απογοητεύω αλλα αυτή η είδηση είναι ψεύτικη και τουλάχιστον 15 χρόνια παλιά, αφού ο Sculley έπαψε να είναι πρόεδρος της Apple απο το 1993, όπως μπορείς να εξακριβώσεις και εδώ

Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα που θίγεις, απορώ γιατί να μας ενδιαφέρει... Ως νεοέλληνες καταργήσαμε τα αρχαία Ελληνικά απο το Λύκειο... οπότε...

Marialena said...

Καλησπέρα Ζαρατούστρα! Σ'ευχαριστώ για την ενημέρωση περί της Apple Corp. μιας αυτή η πληροφορία μου διέφευγε, αν και από όσο γνωρίζω ο Steve Jobs δεν είναι CEO της εταιρίας?.

Παρόλα αυτά, ρωτάς γιατί να μας ενδιαφέρει εμάς τους νεοέλληνες αυτή η είδηση και αυτός ήταν ο δικός μου σκοπός όταν το δημοσίευσα. Γιατί, δεν είναι μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ρίζες της γλώσσας μας, αλλά και το δικό μας υπόβαθρο που μπορεί να μας τοποθετήσει σε αξιόμαχη θέση στην αγορά εργασίας διεθνώς και όχι μόνο. Αυτό προς το επιχειρηματικό σκέλος, αλλά επί της φιλομάθειας, αν συνεχίζουμε να γρυλλίζουμε μιλώντας τα προσφιλή μας greeklish ή θα προσπαθούμε να διατηρούμε τη γλώσσα μας ζωντανή, όταν και όπου μπορούμε, εκεί βρίσκεται και η δική μου τοποθέτηση. Γι' αυτό και το λινκ στο Yale University και η προτροπή μου να εγγραφείτε στην Άσπρη Λέξη.

Αν παραδώσουμε τα όπλα εμείς, τι παρακαταθήκη θα δώσουμε στους επόμενους?

Πυθαγόρας Σάμιος said...

Είναι αλήθεια ότι πριν λίγα (3-4) χρόνια είχα διαβάσει κάπου κι εγώ ότι συζητούσαν να καθιερώσουν την ελληνική ως επίσημη γλώσσα των Η/Υ νέας γενιάς. Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια νεώτερη εξέλιξη...
Αυτό μου θύμισε και την περίπτωση (στα τέλη του 18ου αιώνα) της πρότασης καθιέρωσης της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας του νεοσύστατου τότε κράτους των ΗΠΑ.
Η ελληνική είναι, σίγουρα, τόσο νοηματική, όσο και μαθηματικά δομημένη (υπάρχουν αρκετά βιβλία που το τεκμηριώνουν).
Όσο για το "τραπέζι", μπορούμε να βρούμε τις ρίζες του αν το σκεφτούμε σαν (τε)τράποδο.

Φιλιά και καλησπέρες ;)

Marialena said...

Φίλε Δομίνικε, καλημέρα! Εκτός από συγκινητικό, είναι και αξιοθαύμαστο να βλέπουμε πολίτες άλλων χωρών, να εμβαθύνουν στη γλώσσα και στη κουλτούρα μας από αγάπη για την Ελλάδα, έστω και σαν ιδέα στο μυαλό τους.

Ο τρόπος που η γλώσσα μας έχει αναπτυχθεί κρύβει στο μη εξασκημένο μάτι, πολλές εκπλήξεις όπως η μαθηματική υπόσταση, όπως αναφέρεις και εσύ. "Τε-τράποδον" για το τραπέζι, καλή εξήγηση!

Καλημέρα και φιλιά και από μένα!!!

Bryce Wesley Merkl said...

This is a very interesting blog, with very interesting comments!

Here is a great Greek site you might like:

Ελληνικά wiki browser