Saturday, April 28, 2007

Istanbul

Στις πύλες της Ισταμπούλ* σε συνάντησα, αγέρι του Βοσπόρου λατρεμένο, να κλαίς στα τείχη του Θεοδοσίου τα πάλαι ποτέ τα ένδοξα, αναζητώντας τη Κεκρόπορτα που έμεινε για πάντα σφαλισμένη.

Στους δρόμους τους στενούς του μαχαλά σε εντόπισα, στις μυρωδιές των μπαχαρικών στο παζάρι, να μπερδεύεσαι γλυκά μέσα στα χρώματα και τα αρώματα του δειλινού κάτω από τις γέφυρες που ενώνουν τις άκρες δύο ηπείρων.

Image Hosted by ImageShack.us
Winter in the city, image by Nuri Bilge Ceylan

Στον Κεράτιο Κόλπο σε βρήκα σε μια βάρκα, στην θάλασσα του Μαρμαρά να θες να βγεις, να πας στα Πριγκηπόννησα, στη Πρίγκηπο, στην Αντιγόνη και στη Χάλκη, στις θύμησες τις παλιές να θες να περπατήσεις.

Στα μάτια της εικόνας του Χριστού σε αντίκρυσα, πάνω στα δώματα της Αγιασοφιάς της τιμημένης, να περιπλανιέσαι, κάτω από τις ισλαμικές περιγραφές και τ' αλόγου την οπλή που άφησε ο Κατακτητής για πάντα χαραγμένη. Ψυχή μου εσύ βυζαντινή και στοιχειωμένη...

Image Hosted by ImageShack.us
Sultanahmet, image by Nuri Bilge Ceylan

Στην απόκοσμη ηρεμία του Μπλέ Τζαμιού σε πλησίασα, κλείνοντας τα μάτια μέσα στο τέμενος καθώς κάθησα στα χαλιά της προσευχής και άκουγα την φωνή του Ιμάμη να φωνάζει για την σύναξη των πιστών. Ο Θεός είναι ένας, παντού κι ας Αλλάχ τον λένε σε ετούτα εδώ τα μέρη. Ινσαλάχ!

Στο άκουσμα του ταμπουρά και του ουτιού λικνίστηκα, ως άλλη οδαλίσκη στο παλάτι, με ήχους αιώνια περασμένους στο κορμί μου. Τη Σέμα, τον δερβίσικο χορό καθώς χορεύαμε στο άπειρο, ή τσιφτετέλι, το κάλεσμα της φύσης ηδονιστικό και θηλυκό, γήινο και οργιώδες!

Image Hosted by ImageShack.us
Pigeons in winter, image by Nuri Bilge Ceylan

Κι έπειτα, στη γεύση του βουβαλίσιου του βουτύρου και του κουλουριού σε γεύτηκα, εκεί στη πλατεία Τακσίμ, στο τσάι με μήλο που με κέρασες και στα φαγιά που οι πρόγονοι έφεραν στη πατρίδα δικά τους και δικά σου βασιλεύουσα, για πάντα αγαπημένα.

Κλείσε τα μάτια Ισταμπούλ, κυρά εσύ κι αφέντρα της καρδιάς μου κι άσε με να ρθω να πλυθώ για μια φορά ακόμα, σαν ταπεινός προσκυνητής στη κρύνη της Παναγιάς, ψάλλοντας τη Υπερμάχω με δάκρυα στα μάτια...

(c) Marialena, 24/04/2007

Links: Κωσταντινούπολη - Wikipedia
Η δική μου Κωνσταντινούπολη


*Loreena McKennitt - The Gates of Istanbul, "An Ancient Muse", 2006

Ας κλείσουμε τα μάτια όσο ακούμε αυτό το κομμάτι και ας ταξιδέψουμε πάνω από τον Βόσπορο, σε μέρη τόσο γνώριμα όσο η ίδια η ψυχή μας... Μ.

3 comments:

Moloch said...

Στον Κεράτιο Κόλπο σε βρήκα σε μια βάρκα, στην θάλασσα του Μαρμαρά να θες να βγεις, να πας στα Πριγκηπόννησα, στη Πρίγκηπο, στην Αντιγόνη και στη Χάλκη, στις θύμησες τις παλιές να θες να περπατήσεις.

Πόσο μου έχει λείψει η Χάλκη... Πήγαινα κάθε χρόνο, και έχω να πάω 7 χρόνια... Φέτος θα πάω πρώτη φορά με τη γυναίκα. Εκείνη για τουρισμό. Εγώ για επιστροφή.

Anonymous said...

Μέσα απο την τόσο ρεαλιστική κ ζωντανή αφηγησή σου ταξίδεψα κ βρέθηκα στην όμορφη πόλη έστω και νοερά..περιδιαβενοντάς την,έκανα αρκετές στάσεις:στο kapali carsi,το top capi,την πλατεία taksim,το Φανάρι,βόλτα στον τόσο μαγευτικό βόσπορο,την χάλκη,στο βαλουκλή,στην αγια σοφιά έβαλα κ πάλι το δαχτυλό μου μέσα εκεί που κάνεις ευχή κ ευχήθηκα ξανά με την ίδια ευχή όπως τότε, κτλ. μα όταν έφτασα στην παναγιά σιγοψυθήρισα κ στα αυτιά μου αντήχησε το υπερμάχω,τότε ένιωσα μια ρίγη και ένα δάκρυ κύλησε απτα μάτια μου,ήταν σαν άλλωτε μα πάνε 2 η 3 χρόνια από τότε..
Ματάκια μου γλυκά, ελπίζω να σαι καλά κ σευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι που μου χάρισες μέ αφορμή την αφηγησή σου...

υ.γ μάλλον θα πάω να βάλω την βιντεοκασσέτα που έχω απτο ταξίδι μου στην πόλη για να θυμηθώ....αχ κ έχω τόσο διάβασμα για το πτυχίο ιταλικών που δίνω αυτό το σ/κ...
σε φιλώ γλυκά
sogno

Marialena said...

@ Moloch: Καλό προσκήνυμα σου εύχομαι αυτό το καλοκαίρι. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο αυτό με την προσωπική σου μαρτυρία!

@ Sogno: Και εγώ το ίδιο ονειράκι μου, πάνε κοντά 2μιση χρόνια από τότε και με αφορμή το τραγούδι της Lorreena, βγήκαν πάλι στην επιφάνεια οι θύμησες! Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου! Φιλιά πολλά-πολλά καλό μου!