Wednesday, April 18, 2007

Scripta manent, verba volant!*

(ή για όσους τα λατινικά είναι κινέζικα σημαίνει: Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν)

Προβληματίζομαι πολύ τελευταία με την κατάσταση στα ελληνικά ιστολόγια. Όσο αυξανόμαστε και πολλαπλασιαζόμαστε (φυσικό και θεμιτό), τόσο μέσα σε πολλά αξιόλογα ημερολόγια, ξεφυτρώνουν και ορισμένα που θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει επαίσχυντα!

Αναφέρομαι σε κάποια ελάχιστα, που σκοπό έχουν να ξεφτυλίσσουν άλλα ημερολόγια και άλλους χρήστες κατά συνέπεια, αναφερόμενα εμμέσως πλην σαφώς στα γραπτά και λεγόμενα του καθενός, συνήθως με υβριστικές και απαξιωτικές εκφράσεις!

Θα μου πείτε πως με δεδομένη την ελευθερία του λόγου, ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει στη σελίδα του. ΟΚ, πρόβλημα ουδέν σ' αυτό, αλλά το να μοιάζει το περιεχόμενο με δημόσιο ουρητήριο, υπάρχει απόσταση από το ένα στο άλλο...

Το να εκφράζονται απόψεις για την προσωπική ζωή τρίτων και κατά συνέπεια να παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο, μέσα από ανάλογα δημοσιεύματα, είναι για μένα εμετικό και απαράδεκτο. Ναι, στην ελληνική πραγματικότητα λίγο ή πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά το να διαπομπεύονται άτομα και δη γυναίκες από ένα τυχαίο username ή κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του μέσου καταντάει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τις κοινωνικές νόρμες.

Ναι ζούμε σε μια κοινωνία που οι διέξοδοι για να εκτονώσουμε τις όποιες διαθέσεις μας, έχουν στενά κοινωνικά και προσωπικά πλαίσια γι' αυτό η αποσυμπίεση μέσα από το άψυχο μέσο του Διαδυκτίου είναι εν πολλοίς ασφαλές και προσφέρει μια ασπίδα προστασίας στους εκδηλώνοντες τη παραβατική συμπεριφορά, όμως, μην ξεχνάμε πως κρύβονται άνθρωποι πίσω από κάθε ευφάνταστο όνομα ή μη, που ο άλλος διαλέγει να τον καλύψει και εδώ είναι το θλιβερό της υπόθεσης.

Έχεις ρε φίλε/φίλη πρόβλημα που δεν σου κάθησε η γκόμενα/γκόμενος? Γιατί πρέπει να το λύσεις κάνοντας το ανάγνωσμα σε χιλιάδες άλλους? Στη τελική η γκόμενα ή ο γκόμενος δεν σου κατσε ούτως ή άλλως! Με το να δείξεις πόσο μισογύνης ή κατά των ανδρών είσαι, νομίζεις ότι θα σε καταξιώσει στα μάτια των άλλων και θα βρεις το δίκιο σου? ΈΛΕΟΣ!!!

Αν φερόμαστε έτσι μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο, ας φανταστούμε πως είμαστε και στην κανονική μας ζωή και όχι τίποτα άλλο, μετά μας φταίνε (πάντα-στάνταρ) οι άλλοι για την όποια ψυχανωμαλία μας.

Αδέλφια, ψυχραιμία γιατί χανόμαστε!

[(c) Marialena, 10/07/2006 *όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα των Ανωνύμων Μελαγχολικών]

σ.σ. Αυτά καθόμουν και έγραφα με αφορμή ένα ατυχές διαδυκτιακό ρομάντζο πέρσι το καλοκαίρι που είχε αναστατώσει τη μισή -τότε- ελληνική μπλογκόσφαιρα με τα τερτίπια του ένθεν και ένθεν. Όμως, με αφορμή τον κώδικα δεοντολογίας που επιχειρείται έστω και ως προσχέδιο να τεθεί επί τάπητος, διαπιστώνω πως από πέρσι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει ανάμεσά μας, ίσως και τίποτα, αφού με τη παραμικρή αφορμή δείχνουμε στους άλλους ιστολόγους ή αναγνώστες τον κακό μας εαυτό σε κάθε βολική ευκαιρία. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων, για το οργισμένο ύφος του αρχικού κειμένου από όσους το διαβάσουν.

Link:Ο Κώδικας Δεοντολογίας στα αγγλικά, σύμφωνα με τον Tim O'Reilly.

13 comments:

Zooman said...

Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο και οχι μισοάδειο, θα έλεγα οτι μπορεί μεσα απο τα σχόλια που θα λάβει ο/η γράφων μπορεί να καταλάβει ή να διαπιστώσει οτι υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες απο αυτην που εξέφρασε. Οχι??

Marialena said...

Φυσικά αγαπητέ Zooman. Από τη μεριά μου το θεωρώ αυτονόητο αυτό που λες και εκθέτοντας αυτές τις απόψεις, η σελίδα μου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου να εκφράσει με τη σειρά του την άποψή του.

Υ.Γ. Μισογεμάτο το βλέπω το ποτήρι, αν ρωτήσεις για την προσωπική μου άποψη, η πλειοψηφία των συν-ιστολόγων διαθέτει και επίπεδο και έχει επίγνωση των όσων γράφονται.

ci said...

"ίσως και τίποτα, αφού με τη παραμικρή αφορμή δείχνουμε στους άλλους ιστολόγους ή αναγνώστες τον κακό μας εαυτό σε κάθε βολική ευκαιρία."
Για μένα αυτό τα λέει όλα, αλλά όπως έχω ξαναπεί για να δείξει κανείς κακό εαυτό πρέπει και να τον διαθέτει..
Το χειρότερο βέβαια είναι τα τάχα μου υπονοούμενα, μπηχτές, σπόντες, κλπ.

Ψυχραιμία, όπως λες Μαριαλενάκι μου. Μπορείς άλλωστε να τα βάλεις με όλη την κακία και τα κόμπλεξ που υπάρχουν?
Απλά εδώ και καιρό μένω στην δική μου σελίδα και σε λίγες επιλεγμένες φίλων που ξέρω ότι θα βρω ομορφιά.
Αυτά μού φτάνουν και περισσεύουν:)
Πολλά φιλιά.

Marialena said...

Συμφωνώ και επαυξάνω Κιτρομελλένια μου με αυτά που λες! Εγώ άρχισα να εφαρμόζω το "λίγα και καλά" από πέρσι το καλοκαίρι, μετά που ξέσπασαν κάτι παράλογα μαλλιοτραβήγματα ανάμεσά μας και είδα πως δεν άξιζε τον κόπο να χαλιέμαι με του καθενός την ιδιοτροπία (ας είμαι ευγενική).

Επιλογές παντού και πάντα! Φιλιά!

Anonymous said...

marialana asxeto alla tha pareis meros sto living in athens?

Alexandra said...

μαριαλένα μου
απλά αδιαφορία... παντού υπάρχουν όλα, όπως στη ζωή....

εγώ απλά αδιαφορώ. οχι να μην χαλιέσαι για κανενός την ανασφάλεια και τα κόμπλεξ. είναι δικό τους θέμα...

φιλακια

Anonymous said...

Είμαι απόλυτα σύμφωνη με το συμπέρασμα του κειμένου σου. Η συμπεριφορά μας παντού, είτε σε δημόσιο χώρο, είτε σε ιδιωτικό χώρο, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα μας καθορίζει.
Δεν έχω δικό μου blog αλλά τελευταία έχω διαβάσει πολλά και πάντα αναρωτιέμαι αν υπάρχει αλήθεια και αξιοπιστία από τους ιδιοκτήτες τους.
Η συνέπεια μερικών ιστιολογίων είναι εμφανής. Επιλέγω λοιπόν.
Το κείμενό σου και ως διατύπωση και ως ουσία είναι πολύ καλό.
Και μεγάλη αλήθεια το : Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν.
Τις καλημέρες μου.

Marialena said...

@ Ανήσυχος: επικοινώνησε μαζί μου για να με ενημερώσεις αν είναι... Κατ' αρχήν δεν έχω πρόβλημα, αλλά θα ήθελα να έχουμε μια επικοινωνία για το Living in Athens. Περιμένω!

@ Αλεξάνδρα: Καλή μου Άλεξ, δεν έχω πρόθεση "να χαλαστώ" με όποια θέματα επί των ιστολογίων, επειδή το πέρασα το στάδιο να συμπάσχω για ανθρώπους που νόμιζα ότι άξιζαν της προσοχής μου, αλλά όταν κρυβόμαστε πίσω από μια επίπλαστη εικόνα, αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός. Ανηρτήσα το κείμενο αυτό εξαιτίας της πρότασης για θέσπιση κώδικα δεοντολογίας στα blogs και των αντιδράσεων που σημειώθηκαν.

@ Συννεφούλα: Καλοσώρισες στη σελίδα μου αγαπητή μου. Είναι σημαντικό ως αναγνώστρια να έχεις σχηματίσει την άποψή σου, ανεξάρτητα αν θα δημιουργήσεις κάποτε τη δική σου προσωπική σελίδα ή όχι. Σαν διαδυκτιακό ημερολόγιο, έχει τη δική του λειτουργία και λειτουργικότητα, αν θέλεις. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, επειδή διακατεχόμαστε και από το σύνδρομο του "όσα φάμε κι όσα πιούμε κλπ" πλειστάκις χρησιμοποιούμε τα blogs για κάτι άλλο εκτός από αυτό που δημιουργήθηκαν. Τελικά η έκφραση σκέψεων και εντυπώσεων on-line, από ανθρώπους που απολαμβάνουν ακριβώς αυτό, είναι για μένα το πιο ουσιαστικό και φανερώνει και το ποιόν του χρήστη.

Να σαι καλά, χάρηκα για την άποψή σου και ελπίζω να σε ξαναδώ εδώ. Μ.

ΠΡΕΖΑ TV said...

Καλως ή κακως στη δικη μας οικογενεια,ειναι ολα μεσα στο προγραμμα!!!!

Marialena said...

Καλημέρα Νίκο μου! Τι φωτό είναι αυτή παιδί μου... κρίμα στα νιάτα και στην ομορφιά σου, οεο!!! ;-P

Θα σου απαντήσω με ένα ρητό: "εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω", αλλά το να μην γνωρίζουμε τα όρια τα δικά μας και των άλλων στην διαδυκτιακή μας αλληλεπίδραση, είναι μεγάλο πρόβλημα!

Anonymous said...

Κώδικας δεοντολογίας από τον κύριο Tim; Ναι!! Θέλουμε πολυυυυύ!! Και πολιτικά ορθό θέλουμε (αυτό το "έγχρωμοι" για τα άτομα της μαύρης φυλής πολύ επιτυχημένο...) και "μηδενική ανοχή" θέλουμε (σαφώς και είναι διαφορετικά τα στοιχεία από αυτά που αναφέρεις σχετικά σε προηγούμενο post αγαπητή Μαριαλένα) και η νέα σχετικά έκφραση "παραβατικότητα" είναι εύηχη κλπ. Όλα καλά αρκεί να κλειστούμε κι άλλο στο καβούκι μας. Μόνο να φροντίσουν να μας φτιάξουν κι ένα πρόγραμμα (διατροφής, τουαλέτας, εργασίας, διαχείρισης ελεύθερου χρόνου κλπ) γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε...
Τι μανία είναι αυτή εναντίον των τελευταίων ψηγμάτων "ελευθερίας"? (εκφορά λόγου, αυτοκίνηση, κάπνισμα, έρωτας, διαδίκτυο κλπ)

Marialena said...

Καλησπέρα! Να σου πω κάτι πάνω σε αυτό που αναφέρεσαι Σκακιστή. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αίσθηση του μέτρου, βλάπτουμε και τους άλλους αλλά και τους εαυτούς μας αλληλεπιδρώντας. Τώρα, αν δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένας κώδικας, αλλά να που η ανθρώπινη φυλή, εφεύρε τέτοιους κανονισμούς για να αποφύγει εδώ και πολλούς αιώνες, το να εξελιχθούμε σε χάος, βλάπτοντας ο ένας τον άλλον.

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να λειτουργώ μέσα σε όρια ευπρέπειας και αλληλοσεβασμού. Γι' αυτό και δεν με ενοχλεί η συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον δεν παραβιάζει τα προσωπικά μου δικαιώματα.

Anonymous said...

Με όσα γράφεις στην πρώτη παράγραφο, θα ήμουν παράλογος να μη συμφωνήσω.
Δυστυχώς Μαριαλένα μου πάνω στην τελευταία σου παράγραφο στηρίζονται οι κάθε λογής τύραννοι (εξασφαλίζοντας την ανοχή της αλάνθαστης σιωπηρής πλειοψηφίας…) Δεν γράφω όμως άλλα, για να μην καταχραστώ τον φιλόξενο χώρο σου και τον πολύτιμο χρόνο σου. Χαιρετώ!