Monday, February 11, 2008

Διαβήτης και Πολιτική

Χθες το απόγευμα καθώς επέστρεφα με το Μετρό από το αεροδρόμιο Αθηνών, βρήκα κάτω από το κάθισμά μου μια εφημερίδα της προηγούμενης ημέρας και ξεκίνησα να την διαβάσω για να ενημερωθώ για τα πιο πρόσφατα νέα.

Καθώς διάβαζα τα άρθρα της επικαιρότητας, η ματιά μου έπεσε σε ένα μονόστηλο που έλεγε πως η κα Μαριέττα Γιαννάκου εισήχθη στο νοσοκομείο και κατόπιν εξιστορρούσε το ιστορικό της νοσηλείας της. Όταν στο τέλος έλεγε πως μετά από ένα διπλό κάταγμα στο δεξί της πόδι πέρσι και την εγχείρηση που ακολούθησε, παρουσίασε πόνο στο άκρο και επισκεύθηκε τον θεράποντα ιατρό της, διαπιστώθηκε ισχαιμία λόγω διαβητικής αγγειοπάθειας και για να σωθεί η ζωή της αποφασίστηκε σε ιατρικό συμβούλιο να κοπεί το πόδι.

Αυτή η είδηση με αναστάτωσε ψυχικά γιατί λυπήθηκα για την έκβαση της υγείας της και τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού της λόγω επιπλοκών του διαβήτη, γιατί αυτή η μοίρα κατατρέχει όλους τους πάσχοντες από διαβήτη με το πέρας των χρόνων και αυξανομένων των επιπλοκών που προκύπτουν στον οργανισμό. Όπως και ο μακαριστός Χριστόδουλος που έπασχε από διαβήτη και παρακολουθείτο από ομάδα γνωστών ιατρών και η περίπτωση της κας Γιαννάκου ανήκει στους δημόσιους άρχοντες που μαθαίνουμε κατόπιν εορτής για την πάθησή τους.

Εγώ σαν ένας ακόμα πολίτης-άτομο με διαβήτη σε αυτήν την χώρα, θα ήθελα από την κα Γιαννάκου ειδικά όταν ήταν Υπουργός Παιδείας αλλά και τώρα, να έβαζε σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας πάνω σε αυτήν την θανατηφόρα νόσο. Με πονάει που ενώ υφίσταται με τον σκληρότερο τρόπο την καταπόνηση της υγείας της και ούσα η ίδια ιατρός (νευρολόγος/ψυχίατρος) να μην δίνει την κοινωνική μάχη όπως λένε οι πολιτικοί για καλύτερη ενημέρωση και αφύπνιση του κόσμου γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Δεν μπορούσατε κυρία Γιαννάκου να κάνετε σεμινάρια στα σχολεία γύρω από αυτό το ζήτημα αλλά και άλλα σημαντικά θέματα υγείας, πρόληψης και προστασίας στους μαθητές? Αν εσείς και κάθε ακόμα πολιτικός που χαίρει προβολής και δημοσιότητας δεν κάνετε το βήμα να βγείτε προς τα έξω, πως περιμένετε να αλλάξει η νοοτροπία του κοσμάκη για τον διαβήτη? Θέλετε απλά να κουνάνε το κεφάλι και να μουρμουρίζουν "η κακομοίρα τι έπαθε, είχε και ζάχαρο γι' αυτό της έκοψαν το πόδι". Είστε και δεινή καπνίστρια κιόλας και σας έφαγε η μαρμάγκα με τα αγγεία σας. Πείτε μου θα σας άρεσε αυτό?

Οργίζομαι και συγκινούμαι παράλληλα με το δράμα σας γιατί η απώλεια ενός μέλους είναι πάντα τραυματική και ελπίζω να επανέλθετε εξίσου δυναμικά στον δημόσιο βίο, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, αλλά θα θελήσετε ποτέ να γίνετε ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο στη μάχη κατά του διαβήτη? Ρωτάω εσάς γιατί ο τ. Αρχιεπίσκοπος δεν βρίσκεται πια μαζί μας για να του τα ψάλλω ένα χεράκι κι εκεινού!

Όμως κυρία Γιαννάκου στις δύσκολες ώρες που περνάτε αυτόν τον καιρό στο κρεββάτι του νοσοκομείου σε καταστολή ακόμα, θα ήθελα οι άνθρωποι που σας απέκλεισαν από το ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας, γιατί σας άφησαν μόνη να δώσετε έναν άνισο αγώνα για την Παιδεία όσο ήσασταν υπουργός, να σεβόταν το έργο και τον αγώνα σας και να σας αξιοποιούσαν ανάλογα, αντί να σας αφήσουν στην άκρη στην ακμή της πολιτικής σας καριέρας και να υποθάλπτουν ζοφερά φαινόμενα ανυποληψίας και εξαθλίωσης στο κυβερνόν κόμμα. Οι επιλογές μας κάνουν τη διαφορά και σ' αυτό τον τομέα σας αδίκησαν. Κρίμα!

Image Hosted by ImageShack.us
Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ

Links: Βιογραφικό Μαριέττας Γιαννάκου
Η κατάσταση της υγείας της Μ. Γιαννάκου

Μαριαλένα, 11/02/2008

4 comments:

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

πες τα χρυσοστόμα μου!!
ολα είναι θέμα ευαισθησίας!! αλλά που να τη βρουν οι σκληρόπετσοι της πολιτικής γλυκεία μου!!
Αυτοί και κάτι γιατροί (να μη γενικέυω τώρα) νομίζουν ότι είναι στο απυρόβλητο των ασθενειών, της ανθρώπινης αδυναμίας, και της κακιάς τους μοίρας.

(εύχομαι πάντως να αντεπεξέλθει από την δοκιμασία της η Μαριέττα, κυριώς στον ψυχολογικό τομέα, ανθωπινως και μόνον ομιλών)

Marialena said...

Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείματα, ή η εξωτερική πολιτική και ο τιμάριθμος κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας.

Ουδείς μέχρι και σήμερα έλλην πολιτικός που έπασχε από διαβήτη δεν έχει βγει προς τα έξω να συμβάλει στην αφύπνιση της κοινωνίας και ειδικά των μαθητών που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος στην αλλαγή νοοτροπίας...

Ελπίζω να επανακάμψει η κυρία Γιαννάκου και να μπορέσει να επανέλθει στη φυσιολογική της ζωή, γιατί αυτό που περνάει αυτήν την εποχή είναι μεγάλη δοκιμασία.

Όμως αυτό που επεσήμανα ως προς την συνεισφορά στον αγώνα κατά του διαβήτη από μέρους μου ισχύει.

Χρήστος Αθανάσουλας said...

...να σαι καλά καρδούλα.
και τυο καλά σημαίνει να είσαι πάντα το ίδιο καθαρό και δυνατό μυαλό, μα και χαμόγελο :)

An-Lu said...

Η αλήθεια είναι πώς αυτό που εκθέτεις αποτελεί την μεγαλύτερή της παράλειψη...προφανώς επειδή η "πολιτικός" Μαριέτα πήρε το προβάδισμα από τον "άνθρωπο" Μαριέτα...