Monday, July 21, 2008

Να είσαι σκύλος στην Ικαρία...

Ναι, ο τίτλος έχει εμπνευστεί από το άρθρο "Να μουν σκύλος στην Γερμανία". Μόνο που να είσαι σκύλος στην Γερμανία σημαίνει να έχεις δικαιώματα, να ζεις μια όμορφη ζωή κοντά στο αφεντικό σου, να τρέχεις στα δάση και τα ποτάμια, να γεύεσαι, να μυρίζεις.

Image Hosted by ImageShack.us

Το να είσαι σκύλος στην Ικαρία προκύπτει από ένα άλλο, σκληρό "παραμύθι". Σημαίνει να ξεψυχάς δεμένος σε ένα βαρέλι, στη μέση του δρόμου. Να ζεις με ξεροκόμματα ψωμιού και σταγόνες νερού μέσα σε μια σπηλιά. Να αρρωσταίνεις τον χειμώνα από το κρύο. Να μην έχεις που να προστατευτείς το καλοκαίρι από την ζέστη. Και αυτό το "παραμύθι" δεν έχει ποτέ αίσιο τέλος. Αφού η ιστορία του επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια και πεθαίνεις μόνος και δεμένεος εκείς, σαν σκλάβος... δίπλα στο μαρτυρικό κλουβί σου.

Δεκάδες σκυλιά χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στους ορεινούς δρόμους της Ικαρίας χωρίς να έχουν λάβει ποτέ ένα χάδι. Στέκονται δεμένα στο πουθενά, σαν αγρίμια, προσπαθώντας να παίξουν σωστά το ρόλο του "σκιάχτρου" στα κοπάδια που βόσκουν τριγύρω. Όσο καλύτερα προσέξουν τα πρόβατα τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία των κατοίκων, τα άτυχα τετράποδα, θύματα των κτηνοτρόφων της Ικαρίας, τοποθετούνται παρανόμως σε παραπήγματα με σκοπό να "τρομάξουν" τα πρόβατα, τις κατσίκες και τις κότες και να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους.

Ωστόσο, παρ' όλη την σημαντική βοήθεια που προσφέρουν, δεν λαμβάνουν ούτε την στοιχειώδη περιποίηση. Βρίσκονται δεμένα με αλυσίδες του ενός μέτρου κατά μήκος των δρόμων του Αγίου Κηρύκου, των Ραχών και του Καρκιναγρίου. Παραδόξως μάλιστα τα ζώα αυτά δεν βρίσκονται καν στα όρια οικοπέδων.

Στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε 30 συγκεκριμένα σημεία του νησιού, ως φόβητρα των κοπαδιών μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή και την θέση τους να πάρουν κουταβάκια 3 μηνών.

Οι Δήμαρχοι του νησιού, όπως μας τους χαρακτήρισαν, θυμίζουν Πόντιους Πιλάτους. Προσπερνούν τα εγκαταλελειμμένα ζώα και νίπτουν τας χείρας τους συγκαλίπτοντας τις εγκληματικές πράξεις. Οι λίγοι άνθρωποι που έχουν απομείνει στο νησί μαζεύουν υπογραφές και έστειλαν έγγραφη καταγγελία για την κακοποίηση των ζώων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Σάμου. Όμως ανησυχούν ότι το έγγραφο θα μπει μαζί με πολλά άλλα στο ράφι.

Αξίζει τον κόπο όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για να πάψει η κακοποίηση των ζώων.

Αξίζει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να πάψει να ντροπιάζεται. Απευθύνετε τα παράπονά σας στον Δήμο της Ικαρίας και στην Νομαρχία Σάμου.

ΠΗΓΗ: Μαρία Αντωνοπούλου - Stray.gr
Δημοσιογράφος

Από το περιοδικό "Pet City News", τεύχος 17, σελίδα 18


για την αντιγραφή: Μαριαλένα, 25/11/2007

σ.σ. μετά το βιτριόλι που έριξαν υπάνθρωποι στο απροστάτευτο Λήο στον Πόροξτην περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση στην Ικαρία δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο κτηνώδεις είμαστε απέναντι στα ζώα εμείς οι Έλληνες...

2 comments:

faraona said...

Ειμαστε κτηνη μωρε Μαριαλενα μου1
2008 να παρει η ευχη!
Ουτε ενα χιλιοστο του χιλιοστου δεν πηγαμε μπρος τον τελευταιο αιωνα.
Αυτο που κανουν στην Ικαρια γινεται εδω και δεκαετιες.
Το ξερω γιατι ετυχε αχω πολλους φιλους απο κει.
Τιποτα δεν αλλαζει.Τιποτα.
Σε φιλω

panagiota said...

Αναρωτιέμαι αν κάποιος που είναι τόσο βάναυσος με τα ζώα, στην μετέπειτα "εξελικτική του πορεία" δεν κακοποιήσει και ανθρώπους???
Δυστυχώς Μαριαλένα μου,δυστυχώς...