Tuesday, April 11, 2006

New kind of breast cancer-pls read it-it may save a life!

Διαβάστε και μοιράστε το μήνυμα σας παρακαλώ........


ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ (ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ),

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΣ


Νέο είδος καρκίνου του μαστού
Παρακαλώ προωθήστε το σε όλες τις γυναίκες στις ζωές σας. Μητέρες, κόρες, αδελφές, θείες, φίλες, κ.λπ....


Το Νοέμβριο, ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού βρέθηκε. Μια κυρία ανέπτυξε μια αναφυλαξία στο στήθος της, παρόμοια με αυτήν των νέων μητέρων που θηλάζουν. Επειδή η μαστογραφία της ήταν καθαρή, ο γιατρός την θεράπευσε με τα αντιβιοτικά για τις μολύνσεις. Μετά από 2 κύκλους, συνέχισε να γίνεται χειρότερα, έτσι ο γιατρός της την έστειλε για μια άλλη μαστογραφία. Αυτή τη φορά παρουσίασε μια μάζα. Η βιοψία Α βρήκε μια γρήγορα αυξανόμενη κακοήθεια. Άρχισε χημειοθεραπείες προκειμένου να μειωθεί η αύξηση, κατόπιν έγινε μαστεκτομή, μετά ένας πλήρης κύκλος χημειοθεραπείες και τέλος ακτινοβολία. Μετά από περίπου 9 μήνες της έντονης θεραπείας της δόθηκε ένας «καθαρός λογαριασμός» της υγείας. Είχε για ένα έτος που ζούσε την κάθε ημέρα στο maximum. Μετά ο καρκίνος επέστρεψε στην περιοχή συκωτιού. Έκανε 4 θεραπείες και αποφάσισε  ότι θέλει την ποιότητα της ζωής, όχι τα μετέπειτα αποτελέσματα των χημειοθεραπειών. Είχε 5 μήνες ζωής και προγραμμάτισε κάθε λεπτομέρεια των τελικών ημερών. Μετά από μερικές ημέρες που χρειάστηκε να παίρνει μορφίνη, πέθανε.

Άφησε αυτό το μήνυμα για να παραδοθεί στις γυναίκες παντού:

Γυναίκες, ΠΑΡΑΚΑΛΩ να είστε άγρυπνες σε οτιδήποτε δεν είναι συνηθισμένο, και να επιμένετε να πάρετε βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Ασθένεια Paget: Αυτό είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού, και είναι έξω από το στήθος, στη θηλή. Εμφανίζεται ως αναφυλαξία, που αργότερα γίνεται τραύμα με μια φλοιώδη εξωτερική άκρη. Δεν θα το είχα υποψιαστεί ότι μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού αλλά ήταν. Η θηλή μου δεν μου φάνηκε σε τίποτε διαφορετική, αλλά η αναφυλαξία με ενόχλησε, έτσι πήγα στο γιατρό για αυτό. Μερικές φορές ήταν επώδυνο, αλλά εκτός από αυτό δεν με ενόχλησε.

 Ήταν άσχημο και ενοχλητικό, και δεν μπορούσε να θεραπευτεί με όλες  τις κρέμες που ορίστηκαν από το γιατρό και το δερματολόγο μου για τη δερματίτιδα στα μάτια μου ακριβώς πριν από αυτό το ξέσπασμα. Φάνηκαν λίγο ανήσυχοι αλλά δεν με προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Τώρα, υποψιάζομαι ότι πολλές γυναίκες έξω εκεί δεν ξέρουν ότι ένα τραύμα ή μια αναφυλαξία στη θηλή μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού. (Το δικό  μου άρχισε ως κόκκινο σπυράκι. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την ασθένεια Paget της θηλής είναι ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται φαίνονται να είναι ακίνδυνα. Συχνά νομίζουμε ότι είναι μια δερματική μόλυνση, όμως αυτό έχει σαν συνέπεια καθυστερήσεις στην ανίχνευση του προβλήματος και την προσοχή που πρέπει να
δείξουμε.)


Ποια είναι τα συμπτώματα;

1. Μια επίμονη ερυθρότητα, στάξιμο της θηλής σας που προκαλεί και το έγκαυμα (όπως δήλωσα, το δικό μου δεν με έκαιγε πολύ, και δεν είχε κανένα στάξιμο, αλλά είχε μια κρούστα κατά μήκος της εξωτερικής άκρης σε μια πλευρά.)

2. Μια πληγή στη θηλή σας που δεν θα θεραπευτεί. (Η δική μου ήταν μια υπόλευκη παχιά περιοχή στο κέντρο της θηλής).

3. Συνήθως μόνο η μια θηλή επηρεάζεται. Πώς εντοπίζεται; Ο γιατρός σας θα κάνει εξέταση και πρέπει να προτείνει μια μαστογραφία και των δύο μαστών, που πρέπει να γίνει αμέσως. Ακόμα κι αν η ερυθρότητα και το στάξιμο μοιάζουν πολύ με δερματίτιδα, ο γιατρός σας πρέπει να υποψιαστεί τον καρκίνο εάν η πληγή είναι μόνο σε ένα στήθος. Ο γιατρός σας πρέπει να διατάξει μια βιοψία της πληγής σας για να επιβεβαιώσει τι συμβαίνει.


Αυτό το μήνυμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά και να μεταφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους συγγενείς και τους φίλους σας γιατί θα μπορούσε να σώσει  τη ζωή κάποιου.

Ο καρκίνος του μαστού μου αναπαράχθηκε με μεταστάσεις στα κόκαλα μου αφού πήρα μεγάλες δόσεις χημειοθεραπείας, 28 ακτινοβολίες και έκανα λήψη Tamaxofin. Εάν αυτό ήταν εντοπισμένο ως καρκίνος του μαστού στην αρχή, ίσως δεν θα είχε κάνει μεταστάσεις...

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ:

Είναι άσχημο δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουν την ασθένεια Paget. Εάν, με το να κάνετε forward αυτό το mail, μπορούμε να ενημερώσουμε τους άλλους από τον πιθανό κίνδυνό της, βοηθάμε τις γυναίκες παντού. Παρακαλώ, εάν μπορείτε, πάρτε μια στιγμή για να διαβιβάσετε αυτό το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ειδικά στην οικογένεια και τους φίλους σας. Διαρκεί μόνο μια στιγμή, ακόμα τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να σώσουν μια ζωή.

2 comments:

A.F.Marx said...

θα σε μαλώσω... :-)
Δεν πρέπει να αναπαράγουμε τέτοιες ειδήσεις που κυκλοφορούν από email σε email χωρίς να το ψάξουμε λίγο πριν.
9 στις 10 περιπτώσεις τέτοια email είναι hoaxes ή αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται επί χρόνια. Συνήθως είναι αθώες κατεργαριές, αλλά όταν άπτονται σε θέματα υγείας μπορεί να είναι και επικίνδυνα.
Όταν παίρνεις τέτοιο e-mail ένας εύκολος τρόπος για να δεις αν είναι hoax είναι να πάρεις κάποια λέξη κλειδί από το email και να κάνεις αναζήτηση στο google. Εγώ έβαλα αναζήτηση τις λέξεις "Paget + hoax" και βρήκα ότι το συγκεκριμένο ε-μειλ κάνει τον γύρο του κόσμου από τον ιούλη του 1999...
Στη σελίδα αυτή θα βρεις το αρχικό email στα αγγλικά . Η συμβουλή της σελίδας πάντως είναι να μη διαδίδουμε αυτό το email αν και περιέχει κάποιες πληροφορίες ορθές.
http://urbanlegends.about.com/library/blpagets.htm#note

Marialena said...

Καλημέρα αδελφέ Μαρξ! Λόγω ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας έβαλα αυτό το μήνυμα που έλαβα πρόσφατα. Για την αφύπνιση λοιπόν των γυναικών στο θέμα του καρκίνου του μαστού ας κρατήσουμε την επαγρύπνηση που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας για να μην αφήνουμε τέτοια θέματα χωρίς παρακολούθηση και ενημέρωση. Μη με μαλώσεις καλέ μου σήμερα που γιορτάζω, άστο γι' αύριο...
Πάντως ευχαριστώ για τις σημειώσεις σου, καλημέρα μας, Μ.