Wednesday, July 19, 2006

Η πόλη των Αγγέλων

Πρόβαλε για μια ακόμη φορά η ελληνική τηλεόραση την ταινία City of Angels (Η πόλη των Αγγέλων ελληνικά). Δεν είναι η πρώτη φορά που την βλέπω, ίσως η 5η ή η 6η, δεν θυμάμαι πια. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να ξεχάσω είναι όταν για 3η φορά την έβλεπα κάπου τον Νοέμβρη του 2004, συνέβη κάτι το απροσδιόριστα μαγικό και γι' αυτό αξέχαστο.

Τότε ξεκινούσε στη ζωή μου η προηγούμενή μου σχέση, με έναν άνθρωπο που η μη τι άλλο, επικοινωνούσαμε πολύ με τη διαίσθηση. Ήταν χειμώνας και γω ξαπλωμένη στη κρεβατοκάμαρα των γονιών μου, στη μικρή τηλεόραση κατά πως λέμε, παρακολουθώ την αγαπημένη μου ταινία. Η ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ με κρατά σε αγωνία ως άγγελος Σεθ και η Μεγκ Ράιαν ως Δρ. Μάγγι Ράις, τόσο ανθρώπινη και τραγική, προκαλεί να απορροφηθώ από την εξέλιξη της δραματικής ερωτικής τους ιστορίας, αλλά και να συγκινηθώ μέχρι δακρύων από τον τρόπο που εκδηλώθηκε ο έρωτάς τους (πεθαίνωωωω).

Όμως, αντιλαμβάνομαι πως εκτός από την πλοκή, νιώθω σαν να είναι και εκείνος ασυναίσθητα κομμάτι αυτού που νιώθω, με έναν τρόπο εντελώς υπερφυσικό. Του στέλνω ένα μήνυμα στο κινητό: Βλέπεις την Πόλη των Αγγέλων? Ναι, μου απαντά. Και γω το ίδιο, του λέω! Όταν η Μεγκ Ράιαν πάει στο εξοχικό της μέσα στη βροχή και κλαίει από την ένταση των συναισθημάτων της, ακούγεται ένα τραγούδι σαν υπόκρουση. Εκεί, σε εκείνην τη σκηνή, ένιωσα λοιπόν ότι δεν ήμουν μόνη εκείνη τη βραδυά. Αργότερα μου έγραψε το τραγούδι σε cd & όταν το ξανάκουσα η ίδια αίσθηση με κυρίευσε βαθιά μέσα!

Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και ο καθένας έχει πάρει τον δρόμο του στη ζωή μετά τη γνωριμία μας. Η ταινία ξαναπροβλήθηκε από το Star χθες βράδυ, μα εγώ δεν την είδα ολόκληρη. Ξανάζησα την ιστορία της όπως εκείνο το βράδυ, με εκείνην την αίσθηση... Κάτι τέτοιες στιγμές μου λείπεις!

Να σαι καλά όπου και όπως και να'σαι ξεχωριστέ άνθρωπε που πέρασες από τη ζωή μου, Μ.

12 comments:

kyriaz said...

Δε θα ήθελα να σχολιάσω αυτή τη μεταφυσική σας εμπειρία.
Απλώς να σας ενημερώσω ότι η εν λόγω ταινία αποτελεί "διασκευή"της πολύ πιο όμορφης ταινίας του Βιμ Βέντερς "Τα φτερά του Έρωτα"...
Αν δεν την έχετε ήδη δει,νομίζω πως επιβάλλεται.

Καλή σας ημέρα.

Marialena said...

Καλημέρα αγαπητέ Κυριάζ και καλοσώρισες σε ετούτη εδώ την σελίδα μου. Με χαρά διαπιστώνω ότι μοιραζόμαστε την αγάπη για την ποίηση (βλέπε στα links το "The Write Stuff!") και όχι μόνο! Συγχαρητήρια για την αισθητική της σελίδας σου και περαστικά στη κόρη!

Ναι το γνωρίζω αυτό που ανέφερες, αλλά εκκρεμεί να δω το πρωτότυπο έργο που αποτελεί αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου!

Θα χαρώ να ανταλλάσουμε απόψεις, έχεις την καλημέρα μου, Μ.

philos said...

Εγώ πάντως την είδα πρώτη φορά και είναι αλήθεια μου δημιούργησε διάφορα δυνατά συναισθήματα!

Marialena said...

Καλημέρα Phile: ο τρόπος που εξελίσσεται η προσέγγιση μεταξύ των δύο πλασμάτων, έχει πολλά σημεία που η συναισθηματική φόρτιση είναι αναπόφευκτη. Είναι που η ιστορία αγγίζει το φανταστικό και φαντασιακό μας πεδίο, γι' αυτό.
(Σαν τον Μπακογιαννόπουλο ακούγομαι σήμερα, μαζέψτε με!)
Να σαι καλά, όμορφη ιστορία αυτή!

Νίκος Παργινός said...

Είναι όντως μια εκπληκτική ταινία με υπέροχες ερμηνείες και δυνατούς ρόλους. Όσο για το σενάριό της, θα έλεγα πως σπα τα καθορισμένα ερωτικά καλούπια και θέτει πολλές μεταφυσικές απορίες που απαιτούν προσοχή και αξιολόγηση.
Αξίζει, αλήθεια, ένας αγνός θνητός έρωτας όσο μια αιώνια ανέραστη αγγελική ζωή γεμάτη αγάπη; Ποιος ξέρει... ϊσως μόνο ο Σεθ.

Marialena said...

Πολλή καλημέρα σου Νίκο και καλοσώρισες! Σ'ευχαριστώ για την ανάλυση και ενώ συνομιλούμε μέσω ενός διαδυκτιακού ερεθίσματος, έθεσες την ουσία της ταινίας αυτής: αιώνια αγγελική αγάπη ή καταλυτικός ανθρώπινος έρωτας δίχως αύριο?

Συγκλονίζομαι πάντα σε αυτήν την ταινία, με τον τρόπο που προσεγγίζονται οι δύο πρωταγωνιστές, πριν και μετά την πτώση του αγγέλου! Ο Νίκολας Κέιτζ δίνει μια μεταφυσική χροιά στην ερμηνεία του ως άγγελος Σεθ!

Θα χαρώ να είμαστε σε επικοινωνία!

NetKerveros said...

:-)
Από της αγαπημένες μου.

Marialena said...

...και μένα! Ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου βρίσκεται και εκφράζεται εκεί...

Ναταλία said...

Νάξερες τώρα τι μου θύμισες!!!!
Ή μάλλον....ξέρεις.....:ο)

Marialena said...

Καλημέρα Ναταλία μου! Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω! Εμ, ξεχνιούνται τέτοιες ταινίες, δεν ξεχνιούνται!!!

Anonymous said...

Φοβερή ταινία με υπόθεση που σε καθηλώνει.

Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας όμως, Μαριαλένα;

Ότι μπορεί να ψάχνεις τον κόσμο όλο για να βρεις το άλλο σου μισό, κι αυτό να είναι δίπλα σου!!

Αλκάθοος

Marialena said...

Αλκάθοε, καλοσώρισες!

"...Ότι μπορεί να ψάχνεις τον κόσμο όλο για να βρεις το άλλο σου μισό, κι αυτό να είναι δίπλα σου!!"

Εκεί πίστεψέ με είναι και το πιο δύσκολο να δεις και να πιστέψεις πολλές φορές. Αλλού το ψάχνεις και αλλού αυτό βρίσκεται! Όλα είναι στο μυαλό τελικά...