Thursday, February 01, 2007

Για να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

Παρακολουθώντας την τηλεοπτική υστερία που επικρατεί στις μέρες μας, σχετικά με το παρασκεύασμα με το παράξενο όνομα "φραπελιά" και τις απέλπιδες προσπάθειες πασχόντων από καρκίνο, να απαλλαγούν από την αρρώστια τους πίνοντας αυτό το αυτοσχέδιο ρόφημα, είπα στην αρχή να μην δώσω σημασία στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Όμως, καθώς πολλοί πάσχοντες βγήκαν στα κανάλια για να κρούσσουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αμφισβητούμενες ιδιότητες του ιδιοσκευάσματος με το γελοίο όνομα, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, θυμίθηκα τα δικά μου χάλια, 25 χρόνια πριν και προβληματίστηκα.

Image Hosted by ImageShack.us

Όταν το 1982 διαγνώστηκα με νεανικό διαβήτη, τη περίοδο που νοσηλεύτηκα στο Παίδων για να ρυθμιστεί το σάκχαρό μου, η οικεγενειά μου ήταν απελπισμένη από το γεγονός της εκδήλωσης της ασθένειάς μου στα ξαφνικά. Τότε, τις πρώτες μέρες μετά το συμβάν, στο νοσοκομείο ήδη, η μητέρα μου, Προϊσταμένη και η ίδια για χρόνια στο ΝΝΑ, συζητούσε με κάποια νοσηλεύτρια στο τμήμα για το πρόβλημα και εκείνη της πρότεινε να πάμε σε κάποιον που θα μπορούσε να με θεραπεύσει, με ανορθόδοξες μεθόδους!

Πήγαμε λοιπόν κάπου μεταξύ του Γουδιού και του Ζωγράφου, σε έναν κύριο που με έβαζε απέναντί του και με ένα σταυρουλάκι έκανε κυκλάκια μπροστά από το πρόσωπό μου και δεν ξέρω αν έλεγε και κάτι από μέσα του, εν τω μεταξύ. Όταν τελείωνε με αυτό το πράμα, υποτίθεται ότι κάτι έκανε με τα χέρια του στο αιθερικό μου σώμα, μα εγώ θυμάμαι πολύ καλά πως κρατούσα σθεναρή αντίσταση στις μαγγανείες του, δέκα χρονών σκατό που ήμουν.

Μετά, πρότεινε να πίνω κάτι ζουμιά που θα θεράπευαν και πάλι το διαβήτη. Το ένα ήταν σχοινόζουμο που μαζεύαμε από σχοίνα της Πεντέλης και όταν τα βράζαμε είχε ένα εμετικό άρωμα και γεύση, αλλά εγώ έπρεπε να πίνω παγωμένο ένα ποτήρι κάθε πρωί. Μετά ακολούθησε ζουμί από καρπουζόφλουδα, που ήταν εξίσου άνοστο και τέλος συνέστισε ο τσαρλατάνος να πιω κάτι οινοπνευματώδες, θα σας γελάσω τι, ουίσκι νομίζω που με έκαιγε!

Την αίσθηση του σχοινόζουμου όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, δεν την έχω ξεχάσει μέχρι και σήμερα, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα! Ο διαβήτης μου όχι μόνον δεν θεραπεύτηκε, αλλά συνέχισε να είναι ένα κομμάτι του εαυτού και του σώματός μου και θα συνεχίσει να είναι, μέχρι να πεθάνω! Με τα χρόνια έχω επαναπροσδιορίσει τη σχέση μου με τη κλασσική ιατρική, τουλάχιστον στο φοβικό κομμάτι και έχω στραφεί και σε άλλες πιο φυσικές μεθόδους, όπως η ομοιοπαθητική για παράδειγμα. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να αντιληφθώ την αγωνία των καρκινοπαθών μπροστά στην απειλή θανάτου, μα αυτό που καταλαβαίνω καλά, είναι πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ειδικά όταν είμαστε βουτηγμένοι στο άγχος, στην ανθυγιεινή διατροφή, στο καυσαέριο, στις καταχρήσεις, στη καθιστική ζωή και στην αποκοπή από την πραγματική φύση του ανθρώπου. Ξεπεράσαμε τα όρια και η φύση η ίδια μας εκδικείται, είτε με αρρώστιες του σώματος είτε της ψυχής.

Αν τα φύλλα της ελιάς αποτελούσαν πανάκεια, δεν θα περιμέναμε τώρα να το ανακαλύψουμε. Θα το ξέραμε ήδη, ακόμα και πριν γεννηθούμε, θα ήταν κομμάτι της γνώσης της πανανθρώπινης. Αλλά, μιας και η ζωή μας δεν αξίζει τίποτα, ας πιούμε ένα ποτηράκι φραπελιά στην υγειά μας!

5 comments:

Yonah said...

Φίλτατη Μαριαλένα ένα θα πω...
Μήπως να πάς σε αυτόν τον κωλόγερο και να του δώσεις λίγο απο το φίλτρο μου; (Λάκ και αναπτήρας :-D ). Πραγματικά θα ήθελα να μου εξηγήσει αυτός πώς θα μπορούσε με τα μαντζούνια να καλυτερεύσει την κατάσταση του παγκρέατος σου... :-/

Όσο για τα τελευταία "φίλτρα" (βλέπε Φραπελιά και μαλακίες) πάλι ένα θα πω...
Κοιτάξτε μην σαν πιάνουν κορόιδα και σας τάζουν λαγούς με πετραχήλια γιατί όλα αυτά είναι παπαριές...

Έχω εξοργιστεί γιατί έχω ακούσει περιστατικό οτι καρκινοπαθής σταμάτησε τα φάρμακά του έπινε μόνο την περίφημη φραπελία...

Μόνο η σύγχρονη ιατρική μπορεί να κάνει θαύματα... Όλα τα άλλα είναι απλά για να "μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα"...

Yonah said...

Α!!! Καλησπέρα κιόλας :-D

Και δεν ήθελα να σε προσβάλω με αυτό που είπα για το πάγκρεας σου... Με συγχωρείς εάν είπα κάτι που σε πείραξε... :-/

Marialena said...

Χαρούλη καλημέρα! Δεν είπες τίποτα και δεν έθιξες κανέναν, ειδικά εμένα, μην ανησυχείς! Μη μου πεις ότι το φίλτρο σου κάνει ΚΑΙ για αυτή τη περίπτωση, αυτό είναι καταπληκτικό!!!

Πέραν του χιούμορ, όντως η κατάσταση με τα δήθεν ματζούνια και θεραπείες σε καταστάσεις σοβαρές της υγείας μας, είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση...

Καλημέρα και καλό σ/κ! Μ.

panagiota said...

Για τις αποκρηες τι να παρω?προτιμας σχοινοζουμο η ουισκυ?
καλημερουδια κι απο δω αλλα φωτο δεν βλεπω.

Marialena said...

Έλα παναγία μου!!! Και το ρωτάς, σχοινόζουμο δαγκωτό, θέλει και ρώτημα? Φωτό ξαναέβαλα εγώ δια χειρός, γιατί σήμερα κάτι κάνει το σύστημα και μπλοκάρει. Ποιός ξέρει?