Monday, October 22, 2007

Άδοξο τέλος για την εισπνεόμενη ινσουλίνη!

Μετά λύπης μου είδα σήμερα στις σελίδες των διαδυκτιακών τόπων ενημέρωσης, πως η εισπνεόμενη ινσουλίνη που με τόσο μεγάλη ανυπομονησία, ανέμεναν το καλοκαίρι χιλιάδες ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και λαμβάνουν ινσουλίνη μέσω ενέσεων, αποσύρθηκε από την διεθνή αγορά, επειδή δεν είναι οικονομικά επικερδής για την εταιρία παραγωγής της.

Η Pfhizer, διοχέτευε τη συγκεκριμένη μορφή ινσουλίνης ονόματι Exubera, σε δυο μόνο ευρωπαϊκές αγορές, αυτές της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην της επιφέρει κέρδος το συγκεκριμένο προϊόν, οπότε κρίθηκε ως ασύμφορο και αποσύρεται από την κυκλοφορία.

Λένε πως ο διαβήτης, είναι πάθηση των πλουσίων, που σημαίνει ότι εκτός από την συνεχή και αδιάλλειπτη προμήθεια των ινσουλινών, ένα ολόκληρο σύστημα υποστήριξης για την παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου, δημιουργείται γύρω από τον ασθενή, ζητώντας του να καταβάλλει ένα σεβαστό ποσό από τον οικογενειακό προυπολογισμό κάθε μήνα, για αγορά ταινιών μέτρησης, σκαρφιστήρων, βελόνων ή συριγγών για την χορήγηση της ορμόνης, γλυκαγόνες κ.α.

Επιπρόσθετα, οι πάσχοντες από διαβήτη οφείλουν να στραφούν σε υγιεινότερες μορφές τροφών, καταναλώνοντας ένα πλήρες διαιτολόγιο, ειδικά δε αν είναι παιδιά στην ανάπτυξη. Οι οικογένειες που μέλος τους έχει σακχαρώδη διαβήτη, συχνά οργανώνουν και περιστρέφουν την ζωή τους γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση, με συνέπεια να επηρρεάζονται όλες οι εν δυνάμει ισορροπίες.

Θυμάμαι που από μικρό παιδί σε ανάλογες συζητήσεις με την μητέρα μου, μου είχε εντύπωθεί πως η επιχείρηση "διαβήτης" είναι προφανώς επικερδέστατη, για να συντηρούν οι εταιρίες τόσο οι φαρμακευτικές όσο και αυτές που παράγουν τα περιφερειακά, όλο αυτό το σύστημα και δεν αλλάζουν τις πρακτικές τους άρδην για να εφαρμοστούν επιτέλους οι καινούργιες τεχνολογίες στην θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Πάρτε για παράδειγμα τη συγκεκριμένη ινσουλίνη. Η χορήγησή της μέσω των αναπνευστικών οδών, ναι μεν εμπεριείχε κινδύνους επιβάρυνσης του αναπνευστικού, αλλά εφόσον αποδεικνύονταν ασφαλής για χρήση από τον γενικό πληθυσμό των διαβητικών, απάλλασε κατά πολύ από το καθημερινό και επαναλαμβανόμενο φόρτο των ενέσεων στο σώμα.

Τώρα όμως, υπό το βάρος της έλλειψης κέρδους μια τέτοια καινοτομία όπως η εισπνεόμενη ινσουλίνη αποσύρεται από την διεθνή αγορά, μην αφήνοντας περιθώρια επιλογής για τους χρήστες της, παρά την επιστροφή στην κλασσική μέθοδο των ενέσεων.

Οι υποσχέσεις που ακούμε χρόνια τώρα, για ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας στις υποδόριες αντλίες ινσουλίνης, η μέτρηση της γλυκόζης αυτόματα στην ίδια συσκευή και ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των δόσεων της ινσουλίνης από την αντλία, τη μεταμόσχευση των νησίδιων των κυττάρων που θα ενεργοποιήσουν τη "κοιμισμένη" λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος. Η βιοτεχνολογία προχωρά, μα εκατομμύρια πασχόντων από διαβήτη παγκοσμίως, παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, δεν επωφελούνται άμεσα από την πρόοδο των ερευνητικών προγραμμάτων και εφαρμογών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους σε σημαντικό βαθμό από τις λεγόμενες επιπλοκές της νόσου.


Dissapointed, image by www.creativematch.co.uk

Κάποτε πιστεύαμε πως υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη και θα την βρούμε, ελπίζω αν όχι στη δικιά μας τη γενιά, τουλάχιστον στις επόμενες, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα, γιατί το να ζεις εφ'όρου ζωής με τον διαβήτη είναι βαρύ φορτίο!


Link: Αποσύρεται η εισπνεόμενη ινσουλίνη

Marialena, 19/10/2007

υ.γ. δεν πειράζει, εμείς σε πείσμα των καιρών, θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε κι όσο αντέξουμε... 22/10/2007

14 comments:

adaeus said...

Το διάβασα και γω στην εφημερίδα και αμέσως σε σκέφτηκα. Είσαι παλικάρι πάντως δε σε φοβάμαι... :) Καλή βδομάδα.

panagiota said...

Αχ, αυτό το άτιμο το χρήμα...
Ούτε την αρρώστια σέβεται...
Ολα θα πάνε καλά κάποια στιγμή!
Φιλιά πολλά.

Marialena said...

@ Adaeus: Είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί,
θα φανεί, στο χειροκρότημα...

Σε φιλώ γλυκά καλέ μου φίλε ;-)

@ Panagiota: Μόνο τα σάβανα δεν έχουν τσέπες Παναγιώτα μου. Έτσι δεν λένε? Αλίμονο τόσες ιατρικές ανακαλύψεις που έχουν σημειωθεί, αν γινότανε για την "κονόμα" και όχι για το κοινό καλό.

Δεν πειράζει, άλλωστε μέχρι να πεθάνουμε θα έχουν να μας αρμέγουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα συν αυτώ παραφαρμακευτικά κυκλώματα. Βολεύει την οικονομία το να πάσχεις από χρόνιο νόσημα...

Χρήστος Αθανάσουλας said...

...είναι κάποιες στιγμές που αισθάνομαι ότι ...το μάτς είναι τόσο μα τόσο πρόστυχα στημένο,
που νοιώθω σύντροφος στον κάθε χουλιγκάνο...

Αραγε γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν κυκλοφόρησε το προϊόν της στην Αμερικάνικη αγορά;

Μήπως το κυκλοφόρησαν έτσι, για να το ...κάψουν εμπορικά;

μήπως;...μήπως;...μήπως;...

Φιλάκια Μαριαλενάκι μου

Χρήστος Αθανάσουλας said...

δες και αυτό

http://arkoudos.com/blog/?p=1205

Marialena said...

Χρήστο μου καλέ, το προιόν δεν κυκλοφόρησε στις μεγάλες αγορές της Αμερικής, Αγγλίας και Γερμανίας γιατί οι ίδιες οι χώρες δεν θέλησαν να επωμιστούν το βάρος να επιχορηγήσουν την εισπνεόμενη ινσουλίνη, ξανά λόγω μεγάλου κόστους!!!

Όλα για τα λεφτά γίνονται δυστυχώς!

MenieK said...

Θα έρθει το επόμενο Μαριαλενάκι, πάντα έρχεται, χαμογέλα

Marialena said...

Πάντα έρχεται Μένη μου, αρκεί να μην προσδοκούμε τίποτα εν τω μεταξύ και να ζούμε την κάθε μέρα που περνά σαν μια και μοναδική.

Ελπίζω να χαμογελάς γλυκειά μου! Φιλιά

An-Lu said...

(Δεν με άφηνε να σου αφήσω σχόλιο προχθές)
Είσαι σίγουρη ότι μπλοκαρίστηκε διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας και στην Ιρλανδία; Μου κάνει εντύπωση ξέρεις, καθώς πρόκειται για "έτοιμη" αγορά πολλών εκατομμυρίων "πελατών"...

ΥΓ Θα σου εξηγήσω από κοντά γιατί μου φαίνεται τόσο κουλό.

Marialena said...

Θα το μαλώσω το ιστολόγιο! Γιατί σε μπλόκαρε μου λες? Άβυσσος η ψυχή των σχολίων τέκνον μου!

Να μου εξηγήσεις βρε Ανλούκα μου, γιατί είναι όντως παράξενο το γεγονός ότι ολόκληρη η παγκόσμια αγορά δεν έφερνε κέρδος στη Pfizer.

Δες και το λινκ που έχω από την ΟΤΕΝΕΤ που εξηγεί ίσως κάποια πράγματα επ' αυτού.

Πάει, τώρα πάμε για άλλα, αλλά ποιά είναι το θέμα μας! Φιλιά!

Χρήστος Αθανάσουλας said...

Μαριαλενάκι γιατί δεν ανοίγεις ένα blog για την εισπννεόμενη ινσουλίνη, για να καταγγέλουμε πως γίνεται ννα παίζεται τόσο βρώμικο παιχνίδι, επάνω στις ζωές μας;

Debby said...

Κρίμα...
και εγώ όταν το άκουσα στις ειδήσεις σε σκέφτηκα γιατί θυμόμουν το ενθουσιώδες ποστ σου που ανακοίνωνες την κυκλοφορία του εν λόγω φαρμάκου. Δεν πρέπει να πέρασε ούτε χρόνος...

Γι' αυτό εγώ τσαντίζομαι με τις έρευνες κτλ που κάνουν. Οταν τελικά βρουν κάτι που εξυπηρετεί τον άνθρωπο είναι πρόθυμοι όλοι να το θυσιάσουν στον βωμό του χρήματος. Τότε προς τι όλη αυτή η φασαρία?
Ας μην το έψαχναν καθόλου να γλυτώσουν και τις εργατοώρες...

Marialena said...

@ Άλλα Λόγια: Χρήστο μου, αυτά τα πράγματα θέλουν σκέψη και διάθεση για να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Άσε με να το σκεφτώ, γιατί τώρα δεν είμαι σε φάση για ένα τέτοιο εγχείρημα.

@ Debby: Ντέμπυ μου, το καλοκαίρι ήταν το προηγούμενό μου ποστ, ούτε χρόνος δεν πέρασε τι λέμε τώρα...

Όσο τέτοιες καταστάσεις παράγουν χρήμα και χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, σιγά και μην απαλλαγούμε από δαύτες να χάσουμε τον κύκλο εργασιών. Βλάκες είμαστε?

Σε φιλώ...

Χρήστος Αθανάσουλας said...

Οκ Μαριαλενάκι.
Πάρε τα πάνω σου και ξεκίνα το!...
Φιλιά