Wednesday, April 05, 2006

ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΤΕΛΙΚΑ?

Ο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ
του ΘΕΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
exclusivek9@hotmail.com

Image Hosted by ImageShack.us


Στις μέρες μας η λέξη φιλόζωος έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, συχνά άστοχους. Στη πραγματικότητα φιλόζωος είναι ο άνθρωπος που αγαπά, προστατεύει, σέβεται και ενδιαφέρεται για τη ζωή του ζώου. Αυτό όμως διαφέρει, στη πραγματικότητα, από τη συμπεριφορά των περισσότερων ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους φιλόζωους.

Ταϊζοντας ένα αδέσποτο ζώο με αποφάγια που μείνανε κάποιες φορές δημιουργούμε στο ζώο την αυταπάτη πως βρήκε έναν νέο ιδιοκτήτη. Αυτό συνεπάγεται πως το ζώο θα περιμένει τα αποφάγια μας σε καθημερινή βάση με μεγάλη επιμονή, μετατρέποντας το δημόσιο χώρο εκτός του σπιτιού μας σε ιδιοκτησία του, με σκοπό την προφύλαξη του φαγητού του και στη συνέχεια την προστασία των νέων "αφεντικών" του.

Σκέφτεστε τις συνέπειες? Αγνοώντας τα ένστικτα των ζώων, λόγω μη σωστής ενημέρωσης και παιδείας, δημιουργούμε άθελά μας πολλά ατυχήματα. Από τη στιγμή που ο δρόμος μπροστά από το σπίτι μας θεωρηθεί ιδιοκτησία του ζώου, εκείνο θα προσπαθήσει να τον προστατεύσει από αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδηλάτες και περαστικούς. Συνεπώς, όλοι είναι απειλή για το χώρο-ιδιοκτησία του. Αντίθετα, ένας σωστός φιλόζωος, εκτός από τη διατροφή του ζώου που είναι σημαντικός παράγοντας για την επιβιώσή του, ενδιαφέρεται για τη στέγη, την υγεία και τις ανάγκες που μπορεί να έχει αυτό, εντάσσοντάς το στην οικογένειά του και τον χώρο του.

Είναι καιρός πλέον να ξεκινήσει μια ενημέρωση από ομίλους, κτηνιάτρους και εκπαιδευτές, με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας του σημερινού Έλληνα "φιλόζωου".

Σύντομα οι διακοπές πλησιάζουν. Αν ταϊζουμε κάποιο ζώο στον δρόμο και ρωτηθούμε αν έχουμε κατοικίδιο, η απάντησή μας συνήθως είναι "όχι". Όμως οι διακοπές μας ξεκινάνε, εμείς φεύγουμε, ενώ το ζώο περιμένει την τροφή και η κατάσταση διαιωνίζεται. Κτηνιατρική περίθαλψη, θεραπεία κάποιας ασθένειας και άλλες ανάγκες ούτε μας περνάνε απ' το μυαλό. Τελικά είμαστε φιλόζωοι ή προσπαθούμε με λάθος τρόπο να θεωρούμαστε άνθρωποι με αισθήματα προς τα ζώα?

Ο Θ. Κουτσόπουλος είναι Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

σ.σ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Athens Voice, τεύχος 118, 30/03-05/04/2006, σελίδα 23

11 comments:

Anonymous said...

Εξαιρετικό άρθρο και αυτή είναι τελικά η αλήθεια.

Marina said...

Καλημέρα.
Θα διαφωνήσω με τον κ. Κουτσόπουλο σχετικά με την ετυμολογία της λέξης "φιλόζωος". Ο Φιλόζωος είναι αυτός που αγαπάει και σέβεται τη ζωή του ανθρώπου, καμμία σχέση με ζώα. Ο "ζωόφιλος" αντίθετα είναι ο φίλος των ζώων, αυτός που τα αγαπά.
Με το άρθρο σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Ομως πόσα αδέσποτα ζώα εμείς που τα ταϊζουμε στο δρόμο θα πάρουμε? Προσωπικά έχω 3 γάτες μέσα, 5 γάτες στη βεράντα και 8 σκυλιά στο εξοχικό που πληρώνω για να τα ταϊζουν. Τα αδέσποτα αυξάνονται συνέχεια γιατί δεν στειρώνονται. Υπάρχει κόσμος που λυπάται να τα στειρώσει "για να χαίρονται τον έρωτα". Αλλοι πάλι παίρνουν ένα ζωάκι για να παίξει το παιδί και μετά το πετάνε στο δρόμο.
Οι Δήμοι δεν έχουν λεπτά για να μαζεύουν τα αδέσποτα.
Η πολιτεία δεν δίνει φράγκο. Οι δρόμοι/πεζοδρόμια ορισμένων προαστείων βρωμάνε απο τις ακαθαρσίες.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Πέρα απο την εκπαίδευση του κοινού χρειάζεται και λίγος βούρδουλας.
Οποιος έχει ζώο, καταγράφεται απο τον κτηνίατρο, στειρώνεται και παίρνει τσιπάκι. Αν χαθεί, το ξαναβρίσκουν οι αρχές. Αν το πετάξει, το πρόστιμο θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ώστε να μη το ξανακάνει. Και όσα αδέσποτα δεν υιοθετηθούν, χρειάζεται να θανατωθούν.
Δεν γίνεται αλλιώς.

Marialena said...

Καλησπέρα και καλοσώρισες! Επειδή θέτει ένα ζήτημα πολύ σημαντικό όσον αφορά τη συμπεριφορά μας προς τα αδέσποτα ζώα, πράγματι το άρθρο αυτό είναι άξιο προσοχής μας!

Σ'ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου, Μ.

Marialena said...

Μαρίνα καλησπέρα και σε σένα! Αν δεν γίνει συνείδηση μέσα από την ενημέρωση και παίδευση των πολιτών να σέβονται τη ζωή δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων, θα είμαστε πάντα στα ίδια. Λαμβάνω υπόψη τις επισημάνσεις σου και θα έλεγα πως καιρός είναι να αποδεκτούμε την κοινωνική μας ευθύνη σχετικά με την φροντίδα των ζώων υπό την προστασία μας. Ζώντας με την σκυλίτσα μου εδώ και περίπου 6 χρόνια, κατάλαβα πως δεν είναι ανάξιες λόγου οι ανάγκες της ούτε και το δικαίωμά της στη στέγη, τροφή και ασφάλεια. Είναι σαν ένα νήπιο που εξαρτάται από εμάς για να επιβιώσει αξιοπρεπώς, πως να το κάνουμε!

Σε πρώτο επίπεδο θα έλεγα να ενισχύσουμε το έργο των φιλοζωϊκών συλλόγων για την αντιμετώπιση του φαινομένου έστω και με ένα ευρώ και στη συνέχεια να σκεφτούμε πως αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια και μη ζώα. Να σαι καλά, Μ.

Ελένη said...

Πέστα ρε φίλε!!! (στον κ. Κουτσόπουλο πάει αυτό). Έχουμε και εμείς στην περιοχή μας κάτι τέτοιους "φιλόζωους" (περιοχή η οποία είναι καθαρά αστική). Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι με το να ταϊζουν τα αδέσποτα αυξάνουν τον αριθμό τους δυσανάλογα σε μικρή περιοχή (σε μία φάση είχαμε μία "παρέα" 6-7 σκύλων σε περιοχή 2 τετραγώνων επειδή κάποιος τα τάιζε. Τα σκυλιά κάναν ότι ακριβώς λέει το άρθρο. Προστάτευαν την περιοχή τους κυνηγόντας οτιδήποτε με ρόδες - συμπεριλαμβανομένων και των ποδηλάτων - και τσακώνονταν με τα υπόλοιπα σκυλιά που περνούσαν από την περιοχή). Σε γενικές γραμμές τα αδέσποτα δεν δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή μας όταν τα αφήνουν ήσυχα να "περιφέρονται" διότι κινούνται σε μεγάλες περιοχές. Όταν όμως μαζεύονται σε ομάδες είναι αναμενόμενο να δημιουργούν προβλήματα.
Και η πλάκα είναι ότι σε αυτούς τους "κυρίους/κυρίες" όταν τους λες "πάρτα σπίτι σου άμα θες να τα βοηθήσεις" σε κατηγορούν ότι είσαι αναίσθητος και μισείς τα καημένα τα ζωάκια!
Όποιος θέλει να βοηθήσει δεν είναι ανάγκη να ταϊζει 20 γάτες και 10 σκυλιά. Αρκεί να πάρει 1 από αυτά στο σπίτι του και να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες του. Αν δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μπορεί πάντα να ενισχύσει οικονομικά τους διάφορους φιλοζωϊκούς συλλόγους. Είναι τόσο απλό!

THE_RETURN said...

Καλημέρα!

Εγώ πάντως είμαι...φιλόζωος.
Γι'αυτό και αρνούμαι να κάνω κατοικίδιο κάποιο ζώο!

Marialena said...

Καλημέρα Ελένη & Return. Θα μου επιτρέψετε να μην είμαι αφοριστική στον ορισμό της λέξης "ζωόφιλος" ή "φιλόζωος". Οι λέξεις αυτές εμπεριέχουν αξίες που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό στη Φύση και στα υπόλοιπα όντα που αποτελούν την αλυσίδα της ζωής εδώ στη Γη.

Αγαπητέ Δ.Π. θα μου επιτρέψεις να μην συμφωνήσω με τη δήλωσή σου, αλλά παράλληλα τη σέβομαι ως δική σου στάση ζωής. Είμαι νεόκοπη σχετικά ιδιοκτήτρια κατοικιδίου και γι' αυτό υπήρξα και μη έχουσα φιλόζωος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ως τώρα. Ό,τι και αν αποφασίσουμε τουλάχιστον να εμπεριέχει ΣΕΒΑΣΜΟ στον εαυτό και το περιβάλλον μας! Αναμένω και έτερες εντυπώσεις σου από την σελίδα των φαντασιακών καταγραφών! (;-D)M.

Unknown said...

Μαριαλένα καλό απόγευμα!
Εδώ που μένω στα Βριλήσσια,ξαφνικά
και από το πουθενά μαζεύτικαν όλοι
και έγιναν ως εκ θαύματος όλοι
φιλόζωοι,έτσι λένε, να έρθεις εδω να δεις να πάθεις.
Πιά παιδεία Μαριαλένα μου, τα έχουν
όλοι και αργοσχολάνε μαζί τους
εκτός έλάχιστων,
Ποιά ενημέρωση και παιδεία?
εδώ δεν μαθαίνουν αυτά που πρέπει
θα μάθουν για τους σκύλους?
Πια στέγη,για πιά στέγη μιλάμε
Μαριαλένα μου?
Εσύ σωστά τα λες με την ψυχούλα σου
την καλή που έχεις.
Από ποιούς ομίλους να ξεκινήση
η ενημέρωση από τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα?
έχουμε φρακάρη από δαύτους.
αυτόι είναι που τρώνε όλα τα κονδύλια που είναιαπό τα λεφτά τα δικά μας.
και ο κουτσόπουλος να κάτση με τα
σκυλιά τα δικά του
γιατι νομίζει ότι ολοι μας ήμαστε
σαν τα αδέσποτα.
είναι και αυτός μη κερδοσκοπικού
χα.... να μην το πω.

Ναυτης!

THE_RETURN said...

Μαριαλένα, αυτό το είπα επειδή εγώ δεν θα είχα χρόνο να του αφιερώσω
(έτσι κι αλλιώς είναι στη φύση μερικών ζωών να είναι ή να γίνονται κατοικίδια).

Αλλά επίτηδες το άφησα διφορούμενο, έτσι, με ...σκανδαλιστική διάθεση.:)

Marialena said...

Πες τα Ναυτάκο στεριανέ, πες τα! Το κακό δεν είναι να είναι μερικοί ή πολλοί αργόσχολοι και να ασχολούνται με τα ζωάκια τους. Καλά κάνουν στη τελική. Μαζί τους!
Το χειρότερο είναι να τα θεωρούν μόδα ή παιχνίδι και όταν τα βαρεθούν να τα πετάνε στο δρόμο ή στις ερημιές και η ζωή συνεχίζεται για τους γαϊδάρους! Εκεί σε θέλω μάστορα που λένε, τι γίνεται τότε?

Marialena said...

Ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση αγαπητέ Δ.Π. Πριν δεν είχα συλλάβει το νόημα της διφορούμενης δήλωσής σου, ενώ τώρα τη ξαναδιαβάζω όντως με ...σκανδαλιστική διάθεση (χμ!?!)
Θα το έχω υπόψην μου και εγώ και η Αρτέμιδα ;-}