Tuesday, September 12, 2006

Και ρώτησα τον Δάσκαλο για το Σώμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ

- Δάσκαλε το σώμα μου είναι θυμωμένο. Νιώθω ότι πρέπει να του μιλήσω και φοβάμαι.
- Πρέπει πρώτα να επιθυμήσεις να του μιλήσεις, παιδί μου. Όταν το επιθυμείς, δεν φοβάσαι.
- Επιθυμώ να του μιλήσω, Δάσκαλε, αλλά δεν βρίσκω λόγια.
- Παιδί μου, παιδί μου. Δεν χρειάζεται να βρεις λόγια. Με το σώμα δεν επικοινωνούμε με τη σκέψη. Έχει δική του γλώσσα το σώμα. Γι' αυτό πρέπει να επιθυμείς να μπεις στη δικιά του λογική, στον τρόπο που εκείνο γνωρίζει. Πρέπει να αφυπνίσεις τη μνήμη του, τα αισθήματά του. Να επιθυμείς να μάθεις να το ακούς. Να το πλησιάσεις μαλακά, ήσυχα, αργά, για να το εξηγήσεις. Να επιθυμείς να μπείς μέσα του και να το συναντήσεις. Να το κοιτάξεις, να το αγγίξεις, να το μυρίσεις, να το γευθείς, να το ακούσεις. Να το αφήσεις να εκφραστεί με κινήσεις, με χειρονομίες, με φωνές. Πρέπει να παίξεις με το σώμα σου, να το χειριστείς, να το βάλεις σε διαφορετικές καταστάσεις, ακόμα και αντίθετες από τις συνηθισμένες. Να το κάνεις να ζήσει το απροσδόκητο, το παράξενο, ακόμα και το δυσάρεστο. Αλλά και να το καλοπιάσεις, να το νταντέψεις, να το νανουρίσεις.
- Δάσκαλε, Δάσκαλε, με κυριεύουν και με σταματούν οι ευγενικές σκέψεις, τα ευγενικά αισθήματα, που τόσα χρόνια τώρα τα φορτώνω για να το καλύπτω.
- Ναι παιδί μου, το ξέρω. Όλοι μας το έχουμε κάνει αυτό. Αλλά όταν είσαι δίπλα του, πολύ κοντά του, θα επιθυμήσεις να του αφαιρέσεις όλα αυτά τα βάρη και θα κυριευθείς από μιαν απέραντη τρυφερότητα και όταν φθάσει η στιγμή, θα επιθυμήσεις να του πεις:
"Πρέπει να μάθω να σε αγαπώ, σώμα μου, φίλε μου. Όμως, φοβάμαι, σώμα μου, φίλε μου."
Κι όταν φθάσει η στιγμή να επιθυμήσεις να το ρωτήσεις:
"Πες μου φίλε μου, σώμα μου, ποιόν φοβόμαστε?"
Και τότε θα ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Γιατί, όταν μιλούμε με το σώμα μας, μιλούμε με τη φύση, με τη Δύναμη που έχει δημιουργήσει τον κόσμο, μιλούμε με τον Θεό.
- Δάσκαλε, μου έρχεται να κλάψω.
- Κλάψε παιδί μου.




Από το βιβλίο της Χρυσάνθης Φωτεινού - Κισατζεκιάν "Και Ρώτησα τον Δάσκαλο...", σειρά: "Η Επανάσταση της Αγάπης", εκδόσεις Καφέ Σχολειό

12 comments:

Anonymous said...

και τι γίνεται όταν το σώμα μας κάνει τα δικά του? Σηκώνει μπαϊράκι και δεν το προλαβαίνει το μυαλό να το ηρεμήσει. Τα έχει κάνει πλακάκια με την καρδιά κατάλαβες... Ανταρσία.

Stavros Katsaris said...

Σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ που άκουσα το συκεκριμενο κομμάτι!
Γιατί το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει!
Τεσπα!
Καλό το απόσπασμα! Συμφωνώ!

Marialena said...

;-} Αργυρένια μου, θα χει το λόγο του που δεν ακούει το σώμα σου! Και πάλι καλά να λες που σου δίνει μηνύματα για να κάτσεις να το σκεφθείς. Άκουσε το και κάτι καλό θα βγει από την "ανταρσία" του, είμαι σίγουρη... με σένα είναι!!!

Marialena said...

Καλησπέρα Σταύρο μου! Ε, όχι και να σπάσεις το κεφάλι σου, είσαι σίγουρος πως θα ξανακολλήσει σωστά μετά? (χα,χα,χα)

Κάτι έχει να μας πει το συγκεκριμένο απόσπασμα, αν είμαστε σε φάση να προσέξουμε τι λέει!

Anonymous said...

αχ Μαριαλένα μου, όχι την πάρτη του κοιτάει μόνο. Τώρα να χαρεί, να παίξει με τις αισθήσεις, δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν σκέφτεται το αύριο και τις πολλές στερήσεις.

Marialena said...

Μήπως λέω μήπως ξέρει κάτι περισσότερο το σώμα σου που αντιδρά για το αύριο και τις στερήσεις που προσπαθείς να του επιβάλλεις με το μυαλό?

Θέλει να συμφιλιωθούμε με τα μηνύματα που μας δίνει. Έχει το λόγο του... Εγώ που από την άλλη συνήθως σκέφτομαι το αύριο και τις στερήσεις, ώρες-ώρες χάνω τις μικροχαρές της ζωής. Σάμπως και αυτό καλό είναι νομίζεις?

mat said...

Δάσκαλε , θέλω να φύγω ...
Φύγε παιδί μου φύγε , θυμίσου όμως να γυρίσεις στο σώμα σου ... !!!

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δεν εχω πετυχει ακομη την πληρη εναρμονιση,σωματος και λογικης...

Anonymous said...

μπα, εγώ σκέφτομαι να το φιμώσω το σώμα μου...

Marialena said...

Mat, I'll see you when I get there!!! ;-}

Νίκο μου, δεν είσαι ο μόνος & γω μαζί σου...

Αργυρένια, άλλο να περιορίσεις τις υπερβολές και άλλο να είσαι ασώματη. Μόνο με πνεύμα και ψυχή δε ζούμε σε αυτή τη πραγματικότητα.

Καλημέρες όμορφες να χουμε παιδιά!

mat said...

I’ll be somewhere !!! ;)
Καλημέρα :)

Anonymous said...

i AM BEHIND U... XAXAXA
καλημερα!