Sunday, September 03, 2006

The importance of being Earnest!

Αυτός είναι ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του Όσκαρ Γουάιλντ και ο λόγος που τον βλέπετε σε αυτό εδώ το σημείωμα είναι γιατί θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως "Η σημασία του να είσαι ειλικρινής" ή "... του να είσαι σοβαρός" αν προτιμάτε.

Ο λόγος που γράφω κάτι τέτοιο, αφορά μια μικρή καταιγίδα που ξέσπασε στα ελληνικά ιστολόγια, όταν μια καινούργια σελίδα που διαφημίζεται ότι θα φιλοξενεί "τα καλύτερα ελληνικά μπλογκς" απέρριψε την πρόταση να συμπεριλάβει ένα από τα αξιόλογα ιστολόγια που υπάρχουν στο χώρο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας και όχι μόνο.

Εδώ τίθεται το ζήτημα του πολιτικώς ορθού. Φυσικά και ο ιδιοκτήτης της σελίδας έχει κάθε δικαίωμα επιλογής των φιλοξενουμένων του εκεί ιστολογίων, όμως θα θέσω κάθε επιφύλαξη προς τα κριτήρια που είναι καθαρά υποκειμενικά γι' αυτό και επιδέχονται αμφισβήτησης και εν τέλει ο τρόπος που απορρίπτεις την αίτηση να συμπεριληφθείς εκεί.

Το άκομψο της δικαιολογίας περί "ακαταλλήλου περιεχομένου", καταρρίπτεται εφ' όσον η συγκεκριμένη σελίδα που απερρίφθει, έχει χαρακτήρα και άποψη που αφορά τον άνθρωπο που την γράφει. Δεν ζούμε στον Μεσαίωνα να κάψουμε στη πυρά όσους παρεκκλίνουν από τις συνήθεις νόρμες φίλοι μου. Αλλιώς θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των απορριφθέντων, όλοι όσοι τολμούν να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και εκφράζονται ανοιχτά για αυτά που τους απασχολούν με το θάρρος της γνώμης τους. (κάψτε με και μένα, έχω που έχω το κουσούρι, εύκολο είναι...) Αλλά δεν λειτουργεί έτσι η ελευθερία της γνώμης.

Ναι στην ποιότητα του περιεχομένου, όχι στα σκουπίδια. Ναι στην ευαισθησία, όχι στην μονομέρεια. Ναι στην ανθρωπιά και την πολυφωνία και όχι στη στείρα επιβολή. Η τέχνη για να εκφραστεί θέλει αυτό το κάτι, που κάνει τους δημιουργούς της μοναδικούς και ιδιαίτερους. Ας απορρίψουμε λοιπόν τη Σαπφώ, τον Σωκράτη, τον Όσκαρ Γουάιλντ, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τον Βαν Γκογκ, α! και τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ και τόσους άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες, γιατί δεν μας κάνουν οι προτιμήσεις τους στα προσωπικά τους.

Καλή η πρόθεση της νέας σελίδας, αλλά με παραμέτρους που επιδέχονται αμφισβήτηση και με ατοπήματα που θίγουν πρόσωπα και αξιοπρέπειες. Ας γίνει μια προσπάθεια τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν, στη μικρή πλην ανθρώπινη πρώτα και κύρια κοινωνία μας.

10 comments:

Anonymous said...

Κοίτα θα μπορούσε απλώς να είχε ως όρο ότι το περιεχόμενο των blogs θα έπρεπε να είναι κατάλληλο για ανηλίκους και ταυτόχρονα να μην επιτρέψει σε κανένα Blog που περιέχει υβρεις την είσοδο.
Αυτό φυσικά θα σήμαινε πως θα έπρεπε να ελέγχει συνεχώς τα Post του κάθε Blog

Unknown said...

Δε θα σταθώ στους λόγους απόρριψης του blog. Θα εκφράσω απλά μια μικρή ένσταση. Οι όροι επιλογής των blog που θα περιληφθούν στο mindblog μπορεί όντως να είναι υποκειμενικοί(γράφω "μπορεί" γιατί δεν γνωρίζω τους όρους). Οποιοσδήποτε όμως δηλώνει επιθυμία εισαγωγής του blog του στο Mindblog, αυτό το γνωρίζει. Οπότε αν δεν συμφωνώ με αυτούς τους "υποκειμενικούς" κατά τη γνώμη μου όρους και την διαδικασία επιλογής, απλά δεν δηλώνω συμμετοχή. Το να διαμαρτύρομαι μετά την απόρριψή μου για τον τρόπο επιλογής, ενώ έχω δεχτεί να τον υποστώ μου φαίνεται ανειλικρινές.

oistros said...

Λυπάμαι που δεν έχω ακόμη την έγκριση του κ. Κωνσταντακόπουλου για να δημοσίευσω την απάντηση του. Πάντως μετά τα όσα μου διεμήνυσε το ξανασκέφτομαι. Προσωπικά δεν ανέφερα την λέξη “λογοκρισία”. Θα πρέπει πράγματι να μοιάζει ανόητη και μόνο η προσπάθεια κάποιου να επιβάλλει τέτοιες καταστάσεις. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κομψότερες εκφράσεις. Όπως η “αισθητική” και το συλλογικό γούστο( που ερμηνεύουμε κατά το δοκούν). Ή η άποψη του τι συνιστά ύβρη και τι όχι. Πόσοι από μας προσβάλλονται ή έστω πληγώνεται η αισθητική τους στη θέα ενός ημίγυμνου άντρα?
Λυπάμαι που στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας βρέθηκε ένας άνθρωπος που προφανώς δεν έχει ιδέα σήμερα για τα όσα γίνονται. Δεν ζήτησε από κανέναν ούτε να τον υπερασπιστεί, ούτε να ταχθεί αλληλέγγυος. Τον GGL δεν τον ξέρω. Αλλά στη θέση του -με βάση τις εξηγήσεις που έλαβα- θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι μισοί από μας. Του ζητώ συγνώμη που τον έχρισα παράδειγμα για να μάθω τα κριτήρια ένταξης στα “καλύτερα μπλόκ”. Επειδή το δικό μου μπλόκ φρονώ ότι παραπλάνησε τους “κλειδοκράτορες” (ή μπορεί να συνέβη και το αντίστροφο) το αποσύρω. Όχι πως έχασε η Βενετιά βελόνι (δεν παίρνω τόσο σοβαρά τον εαυτό μου) αλλά γαμώτο ο φασισμός είναι ένας εφιάλτης που πολυφοριέται τελευταία και με ενοχλεί. Επιφυλλάσσομαι να γίνω σαφέστερη .. σύντομα.

Eu-aggelos said...

Έλεος πια με αυτο το φασισμό ρε παιδια.Έχουμε βρει μια λέξη και την πεταμε απο δω κι απο κει.Δεν το ξέρω ακριβως το θέμα οπότε μπορεί να εκτεθώ αλλά πρωτον η συγκριση του μπλογκερ (δεν εχω διαβάσει ουτε ενα ποστ του) με τους παραπανω μου φαίνεται τουλάχιστον αστεία.Επίσης όπως συμβαίνει πολλές φορες στην καθημερινή μας ζωη, και το πιστευω όσο τίποτα,βλέπουμε πράγματα επειδή θέλουμε να τα δουμε.Κι εξηγώ:απορρίφθηκε το μπλογκ για λόγους που ο ιδικτητης ξερει και φαντάζομαι εξήγησε κι εμείς αμέσως το ρίχνουμε στην περιθωριοποιήση των ομοφυλοφίλων και το φασισμο γενικότερα.Δε λέω οτι δεν υπάρχει δεν είμαι ουτε τυφλός ουτε κουφός αλλά κι απ την άλλη πρέπει κάποτε να καταλάβουμε κι εμεις που δεν ανήκουμε στους "ρατσιστες" και "φασίστες" οτι πολλές φορές υπάρχουν κι άλλα επιχείρηματα και δεν πρέπει,πάντα κατα τη γνώμη μου, να τα βλέπουμε τόσο μονοδιάστατα παρασυρόμενοι απο το όντως προβληματικο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.Και στο κάτω κάτω γιατί να γίνεται τόσο θέμα αφου όσοι τον διαβάζατε θα συνεχίσετε να το κάνετε και θα τον επιβραβεύετε στο "αδιάβλητο" περιβάλλον του μονιτορ.Καλημέρα σε όλους

Marialena said...

Αντί σχολίου, θα ήθελα να διευκρινήσω το εξής. Δεν τίθεται από κανέναν θέμα "φασισμού", ίσως ούτε και "ρατσισμού". Εξέθεσα τους προβληματισμούς μου, γιατί θεώρησα με τον τρόπο που το όλο θέμα πήρε διαστάσεις, έπρεπε να συζητηθεί.

Προσωπικά θα προτιμούσα να τίθονταν όροι συμμετοχής στη νέα σελίδα υπό την μορφή του ότι "δεν φιλοξενούνται σελίδες με άσεμνο ή υβριστικό περιεχόμενο" λόγου χάριν, παρά αυτό που προέκυψε χθες.

Τουλάχιστον οι αντιδράσεις που προέκυψαν δείχνουν πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα ανάμεσά μας, όταν δεν δεχόμαστε το οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Αυτά!

divine mitsakos said...

το ότι το mindblog έχει δικαίωμα να δέχεται όποιον γουστάρει, είναι κατανοητό
αν ο λόγος που απέρριψε τον ggl είναι το "σοκαριστικό" του περιεχόμενο με γυμνούς άντρες και η ομοφυλοφικική του κατεύθυνση, τότε το mindblog είναι απλά ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ, δεν υπάρχει περιθώριο συγχώρεσης
το να επιχειρήσω να μπω σε μια ταβέρνα όπου υποθετικά δε γουστάρουν τους gay και να φάω πόρτα, δε σημαίνει πως μετά πρέπει να κάνω τουμπεκί αφού "ήξερα που πήγαινα να μπω" (για μένα αυτό τουλάχιστον ως επιχείρημα δεν στέκει)
το "λάθος" του ggl είναι ότι έκανε αίτηση να μπει κάπου όπου κάποιοι πάνε να πουν τι είναι καλό και τι όχι, όχι γιατί ήξερε, αλλά γιατί δεν το έχει ανάγκη
απορρίπτω συνειδητά κάθε mindblog, κάθε μορφή επιβολής κριτηρίων στο μόνο χώρο που μπορεί να υπάρχει χωρίς κριτήρια και αυτό είναι το Blogging
δεν συμμετέχω στην οργή του ggl (αν έχει) γιατί θεωρώ πως είναι αμελητέα ποσότητα όποιος έχει ομοφοβικές (και γενικά ...φοβικές) αντιλήψεις και άρα δε χαλάω τη ζαχαρένια μου
αλλά από την άλλη, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πραγματικά δεν υποψιάζονται κάποιοι πανέξυπνοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι της παρέας, πως όσο καραμέλα κι αν ακούγεται, κρύβεται μια άρνηση στην "αδερφή" πίσω από την απόρριψη
πείτε το διαίσθηση, το mindblog δε μας τα λέει καλά
χαιρετώ ταπεινά

Eu-aggelos said...

H αλήθεια είναι πως δε μπορω να μη το υποψιαστω αλλά απο την άλλη δε θέλω να το πιστέψω κιολας.Μου φαίνεται αδιανόητο να απορρίπτεται καποιος για το λόγο αυτό,καταλαβες;αυτο θέλω να πω απλα ισως να μη το έθεσα σωστα.

divine mitsakos said...

όχι eu-aggele, μια χαρά το έθεσες, ίσως τελικά να το έθεσα εγώ λάθος, εννοούσα γενικά μέσα στη μπλογκόσφαιρα, ίσως ακούστηκε άσχημο, δεν στόχευα όμως πουθενά συγκεκριμένα, λόγο τιμής
ούτως ή άλλως συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, απλά θέλησα να βάλω γραπτά και τη δική μου γνώμη (και φυσικά εύχομαι να κάνω λάθος και τα κριτήρια να ήταν άλλα, αλλά προφανώς δε θα μάθουμε ποτέ κι ίσως να μην έχει και ουσία να μάθουμε...)
χαιρετώ και πάλι :)

Klearchos said...

Το θέμα το διάβασα πρώτη φορά από το blog της Μαριαλένας, οπότε δεν έχω πολύ καθαρή άποψη στο τι ακριβώς έχει γίνει και δεν έχω διάθεση να υπερασπιστώ κανέναν... Πάντως είναι προφανές ότι η ιστορία είναι διαφορετική αν μιλάμε για ένα site που σκοπεύει να φιλοξενήσει "Τα ελληνικά blogs" από ένα site που σκοπεύει να φιλοξενήσει "Τα καλύτερα ελληνικα blogs"... Αυτό από μόνο του υποδεικνύει επιλογή... Επιλογή που θα γίνει από κάποιον ή κάποιους... Άρα, λοιπόν, υποκειμενικότητα... Υποκειμενικά είναι και τα κριτήρια που βάζει ο καθένας μας όταν κάνει link στα δικά του αγαπημένα blogs, αυτά που θεωρεί ο καθένας μας καλύτερα... Επαναλαμβάνοντας ότι δεν ξέρω τίποτα παραπάνω για το γεγονός από ότι διάβασα από την Μαριαλένα, πόσοι από εμάς θα τρέχαμε να συμπεριληφθούμε σε ένα site που θα διαφήμιζε ότι θα περιλάβει τα "καλύτερα blogs"; Μήπως μέσα στην αγωνία μας να μπούμε σε μια υποτιθέμενη "ελίτ" δεν θα το πολυψάχναμε για κριτήρια; Μήπως δεν θα μας ενδιέφερε ούτε καν τι είδους site είναι αυτό;

Marialena said...

Διευκρίνηση προς Κλέαρχο: το ζήτημα αφορά την απόρριψη από τον ιστιότοπο που φιλοδοξεί να φιλοξενεί "τα καλύτερα ελληνικά μπλογκς", της σελίδας ενός ιστολόγου που είναι ομοφυλόφιλος και αυτό το γεγονός, στάθηκε αφορμή να κριθεί ως "ακατάλληλο για ανηλίκους" το περιεχόμενο της σελίδας αυτής. Αδιάφορης της δικής μας σεξουαλικής τοποθέτησης, η διάκριση λόγω προτιμήσεων στον ερωτικό τομέα, ή άλλων ιδιαιτεροτήτων και χαρακτηριστικών, συνιστά έναν μεγάλο προβληματισμό Κλέαρχε.

Καλημέρα σε όλους τους φίλους!!!