Thursday, January 11, 2007

Μια φορά και έναν καιρό ήταν το Μόνιτορ!

Θα σας πω ένα παραμύθι:

Μια φορά και έναν καιρό δημιουργήθηκε το Blogger και άνθρωποι από όλον τον κόσμο άρχισαν να γράφουν τα προσωπικά τους ημερολόγια on line! Τον Αύγουστο του 2004, η Κοκκινοσκουφίτσα - Μαριαλενίτσα, έγινε και εκείνη μέλος αυτής της παγκόσμιας συντροφιάς, μαζί με άλλους 70 Έλληνες που αποτελούσαν τότε το ελληνικό μικρόκοσμο! Στην αρχή βρίσκαμε τους άλλους μέσα από τα προφίλ μας πατώντας στη λέξη Greece. Τόσο εύκολο ήταν!

Ο καιρός περνούσε και η Κοκκινοσκουφίτσα είχε μείνει στους λίγους που είχε γνωρίσει από την αρχή, άντε και κανέναν ακόμα συν-ιστολόγο τυχαία. Να μην μιλήσουμε για αναγνωσιμότητα και σχόλια... Αυτά ήταν μια πονεμένη ιστορία, γι' αυτό και η Κοκκινοσκουφίτσα δεν ασχολείτο με το ζήτημα, παρά έγραφε νομίζοντας πως ήταν μόνη.

Image Hosted by ImageShack.us
image from greetings.pathfinder.gr

Ωσότου έλαβε ένα μήνυμα στο e-mail της από το blogme.gr το Δεκέμβρη του 2005 και εκεί πληροφορήθηκε πως η ελληνική κοινότητα είχε μεγαλώσει αρκετά μέχρι τότε! Ήταν από τους πρώτους 20 που εγγράφηκαν και έμπαιναν στο blogme τότε! Μετά από λίγες μέρες εισήλθε και στο Μόνιτορ των 700+ εγγεγραμμένων και από εκεί μετά της έγινε συνήθεια να επισκέπτεται πρώτα αυτές τις δύο σελίδες και μετά αυτά που την ενδιέφεραν!

Και ήλθαν μέρες δίσεκτες και το blogme.gr ανέστειλε τη λειτουργία του, λόγω του ότι πρέπει να αποδείξει νομικά πως δεν είναι ελέφαντας! Και ξεσηκωθήκαμε άπαντες κατά του παραλόγου της δίωξης του Αντώνη Τσιπρόπουλου το 2006. Και δημιουργήθηκαν και άλλοι τέτοιοι τόποι που φιλοξενούν τις ελληνικές σελίδες στο ίντερνετ. Και νομίζαμε πως ηρέμισαν τα πράγματα στην συνεχώς αυξανόμενη μπλογκόσφαιρα, μα κάναμε λάθος!

Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2007, το Μόνιτορ του Παναγιώτη Βρυώνη, κλείνει ξαφνικά! Αιτία, η απόφαση του δημιουργού του να διακόψει τη λειτουργία του ιστιότοπου λόγω της διαφωνίας που προέκυψε με μέλος της ιστολόγο και γνωστή δημοσιογράφο Λαμπρινή Χ. Θωμά, γνωστή στη σελίδα της ως Μιραντολίνα. Και εκεί που άπαντες έχουμε βολευτεί στο να αναζητούμε τις νέες και παλιότερες δημοσιεύσεις μέσω του Μόνιτορ καθημερινά, που είχε αγγίξει τα 1900 μέλη μέχρι πρόσφατα, μείναμε ξεκρέμαστοι και αρχίσαμε τις αναζητήσεις για το μετά.

Σαν τους παππούδες και τους γονείς μας που έζησαν τη κατοχή, τρέξαμε να αναζητήσουμε που στο καλό θα φιλοξενηθούν οι σελίδες μας, μην χάσουμε επαφή με τους άλλους, αλλά και για να μας βρίσκουν οι υπόλοιποι και ειδικά οι νεότεροι που τώρα μπουσουλάνε τα πρώτα βήματα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Και όπου αναφερόταν για τους νέους ελληνικούς aggregators, ουρά οι αιτήσεις προσθήκης την τελευταία εβδομάδα στα site τους... Και η ζωή συνεχίζεται με ή χωρίς το κατοχικό σύνδρομο, με ή χωρίς linkblogs!

Και φτάνουμε τώρα στο μετά-, γιατί κακά τα ψέμματα, αν ξαναλειτουργήσει το Μόνιτορ, το κύρος του κ. Βρυώνη έχει πληγεί. Όχι γιατί δεν είχε δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στην τελική με την σελίδα του, αλλά γιατί για χάρη μιας αντιπαράθεσης που ωθήθηκε στα άκρα πήρε μια τέτοια απόφαση εν θερμώ, που επηρρεάζει όμως αρκετούς από εμάς εδώ.

Τι γίνεται τώρα στο δάσος με τον Κακό τον Λύκο! θα μας πάρει λίγο καιρό να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας με την αναγνωσιμότητα και τις ανακοινώσεις των δημοσιεύσεών μας, αλλά κανείς δεν θα βγει χαμένος. Υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές προσπάθειες φιλοξενείας ελληνικών ιστιότοπων που ήδη λειτουργούν και δέχονται μέλη.

Στα λινκς μου όποιος ενδιαφέρεται θα βρει σελίδες που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, αλλά καλύτερα να μην διαφημίσω εις βάρος ίσως, κάποιων άλλων, που δεν γνωρίζω ακόμα! Βέβαια την ευκολία ανεύρεσης των φρέσκων ποστς καθημερινά που μας προσέφερε το Μόνιτορ, ίσως να μην την βρούμε με την ίδια μορφή και ευχρηστία, μα τι να κάνουμε!

Το μόνο που δεν θα μου λείψει από τα features του Μόνιτορ είναι τα linkblogs, ειδικά έτσι όπως έτειναν να χρησιμοποιούνται από πολλούς από εμάς! Όχι γιατί εξυπηρετούσαν λόγω της χρηστικής τους αξίας, για να κρατάς σειρά με τα δημοσιεύματα που σ' ενδιέφεραν, αλλά γιατί είχαν καταντήσει μέσο ανταγωνισμού και ανώφελης διαπραγμάτευσης, για να εξασφαλίσουν κάποιοι την προβολή μέσα από αυτή τη διαδικασία!

Παναγιώτη, καλή συνέχεια στα διαδυκτιακά σου εγχειρήματα. Άξιζε η προσπάθεια και ο κόπος σου να γίνει το Μόνιτορ το σημείο αναφοράς των ελληνικών μπλογκς ανά την υφήλιο. Τώρα ο κύβος ερρίφθη και προχωράμε όλοι μπροστά στη Μετά Μόνιτορ εποχή.

Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...

The end!

13 comments:

Anonymous said...

Omorfo to post :-)
ola se afti ti zoi einai ena paramithi telika..
ospou na xipnisoume k na afethoume sto epomeno:-)

pantos to rss.blogz.gr tin kanei ti douleia k poli kala malista..

Anonymous said...

Ναι καλά την κάνει αλλά κι εκεί για να προσθέσεις ένα blog θέλεις διαδικασίες δημοσίου... Τόσο δύσκολο είναι;

Πάντως για καλό είναι, ποτέ το μονοπώλιο δεν ευνόησε...

Marialena said...

Καλησπέραααα Papi & Simos!

Πάντως εγώ στο blogz.gr μπήκα με την πρώτη που λένε, οπότε δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ. Για τους άλλους όμως, τους καινούργιους aggregators, περιμένω απάντηση, γι' αυτό και δεν τους έχω βάλει στα λινκς μου ακόμα!

Το θέμα είναι να είναι βολική η περιήγηση στις σελίδες για να είναι εύκολη η αναζήτηση ποστς κλπ.

melomenos said...

γειά σου Μαριλένα εγώ σαν νέος στον χώρο και άσχετος να σου πω την αλήθεια αν δεν γινόταν αυτό με το μόνιτορ δεν ήξερα οτι υπήρχαν ούτε τι είναι οι aggregators (τώρα όμως έμαθα) και γράφτηκα είδη αν και χωρίς να το ξέρω σε δυο sait που είμαι μέλος με έιχαν γράψει αυτόματα.
Κατά τα άλλα δεν κατάλαβα γιατί αυτός ο χαμός αφού απο την πρωτη στιγμή που ασχολήθηκα με το ίντερνετ κατάλαβα οτι τίποτα δεν είναι σταθερό και σίγουρο!
καλησπέρα σου

Marialena said...

Καλησπέρα φίλε Μελομένε! Καιρό έχουμε να τα πούμε... Εμείς οι απλοί χρήστες του ίντερνετ και όσοι ειδικά μπήκαμε στη διαδικασία του να διατηρούμε δικά μας μπλογκς, διαφέρουμε από τους web designers κλπ που αυτά τα πράγματα τα παίζουν στα δάκτυλα! Μη νομίζεις και εγώ την ορολογία aggregator τώρα κατανόησα τι είναι!

Ο χαμός έγινε γιατί μέχρι σήμερα το Μόνιτορ ήταν το πιο δημοφιλές σάιτ για τέτοιου είδους αναφορές στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, γι' αυτό!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού δε λένε?

melomenos said...

να σου πω εγώ δεν το ήξερα γιατί ποτέ δεν μου το είχε αναφέρει κάποιος!
όσο για το που έχω χαθεί? ακόμα ψάχνω για νεράιδες, μαζεύω "υλικό" σε γνωστούς νεραιδότοπους! Τελευταιος σταθμός το Πήλιο εκεί είμαι μέχρι την Κυριακή απο Δευτέρα όμως θα μαζευτώ και θα τα λέμε καθημερινά.
καλό Σαβατοκύριακο

Marialena said...

Ωωωω! πολύ χαίρομαι για τις νεραϊδοπεριπέτειές σου Μελομένε!

Καλή υπόλοιπη αναζήτηση και φυσικά καλή επιστροφή και να μας τα πεις όλα όσα βρήκες σχετικά με τις νεραϊδούλες του Πηλίου!

Rodia said...

Ωραίο παραμυθάκι! σαν αληθινό μου φαίνεται.. ;-)
Εμένα μου λείπουν πολύ τα λινκμπλογκς, καθώς και η προσωπική μου σελίδα στο μόνιτορ, όπου διατηρούσα επαφή με όσα με ενδιέφεραν για διάφορους λόγους... Καθόμουν κάποιες ώρες που μπορούσα και διάβαζα με την ησυχία μου ό,τι ήθελα χωρίς να είμαι αναγκασμένη να ψάχνω και να ξαναψάχνω στα τυφλά και μπορούσα να τα βρίσκω κάθε στιγμή που ήθελα. Τώρα; τι έγιναν; ποιος θα μου τα δώσει πίσω;

Σκέψου μονάχα την αποτελεσματικότητα που είχε για τη συσπείρωση των μπλόγγερς το μόνιτορ όπως ήταν και ίσως γινόταν ακόμα καλύτερο άμα δε ζήταγε καθενας το καλύτερο κομμάτι για τον εαυτό του.

Θυμήσου και το πανηγύρι με την προετοιμασία του περίφημου πάρτι!!!

Δυστυχώς Μαριαλένα μου, λίγοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει η ευθύνη ενός κόμβου και μάλιστα απο εναν άνθρωπο μονάχα... Ηρωας ήταν ο Παναγιώτης -γνώμη μου.

Ευτυχώς, συνεχίζουν οι προσπάθειες από γνώστες της τεχνολογίας και κάτι θα κάνουν, έχοντας μάλιστα ως πρότυπο το μόνιτορ. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, πώς να το κάνουμε...?

:-) σμουτς!

Marialena said...

Καλησπέρα Ροδιά μου, χαίρομαι που σε βλέπω! Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον τρόπο που είχε στήσει ο Παναγιώτης το Μόνιτορ, μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε τις επιλογές μας και σίγουρα όταν ένας άνθρωπος δίνει τόση ενέργεια και δείχνει τέτοια αφοσίωση σε ένα χόμπι του ουσιαστικά, είναι άξιος συγχαρητηρίων για το επίτευγμα.

Το πάρτυ, τι μου θύμισες τώρα!!! Σαν να περνάει το ελληνικό μπλόγκινγκ στην εφηβεία του μου μοιάζει αυτή η περίοδος και τα ματάκια μας έχουν να δουν πολλά ακόμα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και μεις προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Καλόν είναι μονάχα, για να μην ξαναγίνουν τέτοιοι διαπληκτισμοί ανάμεσά μας, να είναι σαφείς οι όροι χρήσης στις σελίδες που επιθυμούμε να γίνουμε μέλη και μεις να αποφασίζουμε τι μας κάνει!

Φιλιά πολλά και από μένα, Μ.

Anonymous said...

oreo keimeno!

Marialena said...

Καλημέρα Ανήσυχε! Σ'ευχαριστώ και καλοσώρισες!

Anonymous said...

λύκε λύκε είσαι εδώ;

Marialena said...

Όχι... έχω πάει να φάω κάτι κοψιδάκια που μυρίστηκα στο Μόνιτορ! Μα που είναι το λαγούμι???