Monday, January 15, 2007

Αρετή Κετιμέ

Image Hosted by ImageShack.us
image by www.elatos.net

Πρωτακούσαμε την Αρετή Κετιμέ, όταν στο πλάι του Γιώργου Νταλάρα, τραγουδούσε και έπαιζε το σαντούρι της το 2002 και ξεχώρισε με την φωνή της που μου θύμιζε την ερμηνεία της Γιώτας Βεη στα δημοτικά τραγούδια. Η μικροκαμωμένη Αρετή με την ρομαντική φιγούρα, σαν νεραϊδούλα, συνεχίζει να μας μαγεύει τώρα στα 17 της, ολόκληρη δεσποινίδα πια, με την όμορφη ψυχή της να προβάλλεται μέσα από τα εκφραστικά της μάτια και τα λόγια της να δείχνουν έναν άνθρωπο που από παιδί ξέρει τι θέλει και τι κάνει.

Τη Παρασκευή το βράδυ στην ΕΤ1, τυχαία είδα την εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα "Ουδείς αναμάρτητος", που φιλοξενούσε την Αρετή Κετιμέ. Η κα Παναγιωταρέα έχει και στο παρελθόν κάνει εκπομπή με την Αρετή, που όταν την είχα παρακολουθήσει, μου είχε κάνει εντύπωση η αύρα που εξέπεμπε αυτό το κορίτσι! Φετος είδα μια όμορφη νεαρή κοπέλα να μιλά μέσα από την αγνή ψυχή της για την ομορφιά που βρίσκει μέσα από τη μουσική, την αγάπη που μοιράζονται με τους γονείς της, τα όνειρά της για το μέλλον, τις απόψεις της για τη ζωή σαν να μιλάει ένας μεγαλύτερος άνθρωπος στην ηλικία, μα υπάρχουν παιδιά που ξέρουν καλύτερα από που τους μεγάλους την αξία της ζωής και η Αρετή είναι ένα από αυτά τα ευλογημένα πλάσματα!

Το πόσο με άγγιξε ενόσο μιλούσε και τραγουδούσε είναι περιττό να το πω! Μέσα από εκείνην είδα το παιδί που θα ήθελα κάποτε να φέρω στον κόσμο, ή μάλλον το παιδί που θα ήθελα εγώ να ήμουν... Χαίρομαι που αυτός ο άνθρωπος έχει στη καρδιά της, μεγάλη αγάπη για το δημοτικό και παραδοσιακό μας τραγούδι και διάλεξε όχι τον εύκολο δρόμο, για να υπηρετήσει με πάθος περισσό και αφοσίωση το μεράκι της με το σαντούρι και την ελληνική μουσική!

Ακούστε εδώ: Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας - Αρετή Κετιμέ από τη συλλογή "Δάκρυ στο Γυαλί" (2006)

Βιογραφικό: Αρετή Κετιμέ - Βικιπέδια

6 comments:

Anonymous said...

Ναι καλή φωνή έχει αλλά προσωπικά θέλω να του δώσω μπάτσα... Γιατί όταν το πρωτοάκουσα έμεινα με το στόμα ανοιχτό αλλά έχει τόσο ψηλή μυτούλα και τόσο σνομπ υφάκι που καταντάει κουραστική... Είναι από τα παιδάκια που το δήθεν τα κυριαρχεί και δεν χαίρονται τα γλυκά παιδικά τους χρόνια... Και κάτι βλάμμένοι τους φουσκώνουν τα μυαλά με αποτέλεσμα όταν φύγουν τα φώτα από πάνω τους να έχουν ψυχολογικά προβλήματα... Εχώ σου εύχομαι να φέρεις ένα γλυκό, χαρούμενο ΠΑΙΔΙ στον κόσμο κι όχι ένα μικρομέγαλο που ακόμα και στη φώτο που έβαλες ποζάρει σαν την Οσία Ελένη... Ήμαρτον! Γιατί ένα παιδί να μιλαει σα μεγάλος; Να μιλάει σαν παιδί, αυτό είναι το λογικό...

Marialena said...

Αϊ-αϊ-αϊ Σίμο μου! Φορτσάτος είσαι σήμερα! Θεωρείς ότι το παιδί αυτό είναι ψωνισμένο? Για τη δημοσιότητα ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική από νήπιο? Εγώ θα έλεγα πως αν ήταν έτσι, θα ήταν ένα νυμφίδιο πρώτης τάξης τώρα που μεγαλώνει, αλλά η Αρετή μπορεί και παραμένει παιδί της ηλικίας της!

Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους, αλλά όταν λένε αλήθειες που εμείς οι μεγαλύτεροι ακόμα τις ψάχνουμε, ε, δεν νομίζω πως παριστάνουν τα μικρομέγαλα! Εμείς να τα βλέπουμε αυτά και να μαθαίνουμε!

Δεν συμφωνούμε στην οπτική μας, αλλά μ' αρέσει που διαφωνούμε...

thas said...

Θα συμφωνήσω με τον Σίμο. Δεν θα τα έγραφα έτσι άγρια αλλά το σχόλιό του είναι επί της ουσίας. Βλέποντας και ακούγοντας την Αρετή παίρνεις διπλά μηνύματα. Αρχικά είναι αυτή η απίστευτη ερμηνεία της που σε καθηλώνει, εύθραυστη και αισθαντική όπως πάντα, και ύστερα έρχεται ο λόγος της, οι κινήσεις της, το συνολικό πόουζινγκ να σε συνεφέρει. Είναι, δυστυχώς, τύπος μικρού Αλέξανδρου της Ελευθεροτυπίας.

Σ’ ότι αφορά την ενασχόληση με την παράδοση, επειδή για χρόνια βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους που είχαν αναλάβει τη διάσωσή της- ανάμεσά τους κι εγώ-να σας πω ότι τα πιο κακεντρεχή σχόλια ακούγονται στο ψαλτήρι. Δεν διανοείστε τι πόλεμος υπάρχει μεταξύ των μουσικών της παραδοσιακής. Κανείς δεν δέχεται κανέναν, όλοι παίζουν λάθος, πλην ημών των ιδίων. Θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον έτσι φανταζόμουν (και σ’ αυτό καταλαβαίνω τη marialena η οποία γράφει το ποστ με αγάπη για τον χώρο και εμείς την ξενερώνουμε), ότι το ήθος αυτής της μουσικής θα πέρναγε στους ανθρώπους της. Κάθε άλλο. Αν εξαιρέσεις τον Σαραγούδα που είναι ευρύχωρος άνθρωπος, η εικόνα, η αίσθηση που αφήνουν συνολικά οι «διασώστες» είναι απογοητευτική. Θα το προχωρούσα ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι τουλάχιστον στις πίστες της παραλιακής τα ξεκατινιάσματα γίνονται φανερά. Εδώ όλα τα μαχαιρώματα γίνονται με χαμηλωμένα βλέφαρα και «ευλόγησον» και υπό την σκέπη της αγίας παράδοσης. Τέλος πάντων. Να μας συγχωρεί η οικοδέσποινα που ξεφορτώνουμε εδώ τις προσωπικές μας κρίσεις...

Ήθελα όμως να ρωτήσω κάτι. Άκουσα πριν κανα εξάμηνο ένα τραγούδι της Αρετής στο ραδιόφωνο, στον Μελωδία, από κάποιο σάουντρακ ταινίας. Ψάχνω στο δίκτυο αλλά δεν βρίσκω. Μήπως κάποιος γνωρίζει αυτή τη συμμετοχή της;

Marialena said...

Thas, καλοσώρισες στη σελίδα μου και όντως το σημείωμα αυτό το έγραψα, ως ακροατής και άνθρωπος που θα ήθελε η ελληνική παραδοσιακή μουσική να μην ευτελιστεί και δεν διασωθεί από νέους μουσικούς με όρεξη και μεράκι γι' αυτό που κάνουν!

Δεν έχω κάτι υπόψην μου προσωπικά, αλλά αν κάποιος άλλος ξέρει ας σου απαντήσει για το σάουντρακ.

Χαιρετώ, Μ.

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι υπερβολικά ψωνισμένο το κορίτσι, αλλά είναι τόσο καλή που ίσως είναι και φυσικό να το ψιλοκαβαλήσει. Πιστεύω ότι αν τα καταφέρει και διατηρήσει τις εσωτερικές της ισορροπίες θα μπορέσει να δώσει ενδιαφέρονται και μεγάλα πράγματα!

Marialena said...

Καλοσώρισες Coperty! Το ίδιο ελπίζω κι εγώ γι' αυτό το παιδί, το ταλέντο της να το αξιοποιήσει χωρίς να καβαλήσει το καλάμι ότι κάποια είναι, να έχει επίγνωση πρώτα απ΄όλα και αυτή και ο περίγυρός της...