Wednesday, January 17, 2007

Μους από τσάι

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι αρχίζουν τη μέρα τους με ένα "cup of tea", βλέποντας ένα φλιτζάνι τσάι σαν μια καθημερινή απόλαυση, το τσάι δημιούργησε ιδιαίτερες συνήθειες σε κάθε πολιτισμό. Δεν πίνεται με τον ίδιο τρόπο στο Τόκιο ή στο Λονδίνο, στο Δελχί ή στη Μόσχα, στο Μαρακές ή στο Πεκίνο.
Image Hosted by ImageShack.us
image by www.amgmedia.com

  • Στην Κίνα, η κατανάλωση του τσαγιού δεν απαιτεί καμία ιεροτελεστία. Τα φύλλα, που βρίσκονται μέσα σ' ένα κύπελο, απλώς καλύπτονται με βραστό νερό. Ένα καπάκι σκεπάζει το δοχείο για όση ώρα χρειάζεται και ο καθένας πίνει μετακινώντας ελαφρά το καπάκι που συγκρατεί τα φύλλα.
  • Για τους Γιαπωνέζους, που πίνουν κυρίως πράσινο τσάι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, η παρασκευή είναι πάντα η ίδια: τρία λεπτά σε νερό 80 βαθμών Κελσίου και χωρίς προσθήκη γάλακτος ή ζάχαρης.
  • Στη Ρωσία, το σαμοβάρι, που δεν είναι ούτε τσαγιέρα ούτε βραστήρας, γουργουρίζει σε όλα τα σπίτια. Αυτό το περίπλοκο σκεύος, εφεύρεση των Μογγόλων, περιλαμβάνει μια εστία, ένα κεντρικό κρατήρα και ένα τμήμα με ζεστό νερό. Στο επάνω μέρος υπάρχει η τσαγιέρα που περιέχει συμπυκνωμένο τσάι που διατηρείται ζεστό και που ο καθένας αδειάζει στο φλιτζάνι του και αραιώνει με τρία μέρη βραστό νερό. Οι Ρώσοι συμπληρώνουν το τσάι τους με λίγη ζάχαρη ή μια κουταλιά μαρμελάδα, με λεμόνι, ποτέ όμως με γάλα.
  • Στην Ινδία, το τσάι βράζει μέσα σ' ένα ανοικτό σκεύος και συχνά εμπλουτίζεται με μερικούς κόκκους κάρδαμου, με μια πρέζα μάραθο και ζάχαρη. Συχνά, προσθέτουν γάλα.
  • Στη Τουρκία η παρασκευή του τσαγιού εμπνέεται από τις σλαβικές μεθόδους. Εκεί, χρησιμοποιούν δύο τσαγιέρες. Η μια περιέχει ζεστό συμπυκνωμένο τσάι και η άλλη βραστό νερό. Η μείξη γίνεται σε μικρά ποτήρια με ζάχαρη και λεμόνι.
  • Στις ευρωπαϊκές χώρες πολλά γλυκά αρωματίζονται με τσάι αν και σ' αυτόν τον τομέα τον πρώτο λόγο έχουν οι Γιαπωνέζοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά το τσάι μάτσα στη ζαχαροπλαστική.

=====================================================================

Υλικά:

450 γρ. κρέμα γάλακτος, αχτύπητη (35% λιπαρά)

450 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

20 γρ. τσάι earl grey (με άρωμα περγαμόντου)

75 γρ. ζάχαρη

3 φύλλα ζελατίνας (15 γρ.)

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το τσάι μέσα στην κρέμα γάλακτος (αχτύπητη) και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ζεσταίνουμε το μείγμα στους 30 -35 βαθμούς Κελσίου και το σουρώνουμε (όπως κάνουμε με το τσάι). Το ζυγίζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον κρέμα για να έχουμε τελικό βάρος 450 γρ. Ο λόγος είναι ότι τα φύλλα του τσαγιού απορροφούν ποσότητα κρέμας καθώς μουσκεύουν. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό και τα λιώνουμε με λίγη από τη κρέμα του μείγματος. Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη κρέμα του μείγματος και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα που έχουμε χτυπήσει σε μορφή γιαουρτιού. Ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε μπολ ή ποτήρια. Σερβίρουμε κατά προτίμηση με σταφύλια.

Από τη σελίδα "Γλυκίσματα" του Στέλιου Παρλιάρου, στο περιοδικό "Κ" της Καθημερινής

===============================================================

Είμαι τύπος του τσαγιού και όταν λέω "πάω για καφέ" εννοώ πάντα τσάι (γυναίκες παιδί μου, γυναίκες!) Χειμώνα, καλοκαίρι είναι ο καθημερινός μου σύντροφος, γιατί ο καφές δεν ταιριάζει τόσο στην ιδιοσυγκρασία μου και έτσι προτιμώ την αρωματική ποιότητα του τσαγιού, είτε είναι του βουνού το βράδυ είτε το πράσινο το πρωί στο γραφείο, είτε μετά την Ομάδα στο Καφέ Σχολειό στο σιάτσου, με βότανα. Αγαπημένα μου είδη το earl grey, του γιασεμιού, με κανέλλα, με καραμέλα, με λεμόνι, με φρούτα για πιο ανάλαφρη γεύση. Λατρεύω τα αγιουβερδικά που περιέχουν και άλλα βότανα για ευεξία, που όμως τα βρίσκω δύσκολα σε ελληνικό έδαφος.

Η συνταγή αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα για να πειραματιστεί κανείς πάνω στις γεύσεις που περιέχουν τσάι. Kαλή όρεξη, Μαριαλένα



Image Hosted by ImageShack.us
Woman drinking tea - Image by www.orientaloutpost.com

Links: Πράσινο τσάι: ευεργετικές ιδιότητες
Tea by BBC
BBC's food recipes
Cup of Tea History
A nice cup of tea: Essay by George Orwell

8 comments:

Yonah said...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο...

Το τσάι (κυρίως το πράσινο) έχει επίσης πολύ ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (με τις κυριότερες βιταμίνη Α και τη βιταμίνη Ε) καθώς καλμάρει τα νεύρα και ηρεμεί τον οργανισμό...
(τι τις έχουμε τις γνώσεις :-P )

Καλό θα ήταν εάν εμέις οι έλληνες, με τον σημερινό τρόπο ζωής που υπάρχει, καταναλώναμε τσάι πιο συχνα...

Καλησπέρα κιόλας :-D

Anonymous said...

Σε περιμενουν καμια δεκαρια ειδη απο τσαγακια.(αρτι αφιχθεντα)Κι επειδη εγω ειμαι του καφε,θα τα απολαυσετε με την Μαρια.
Το"εργατικο βρακι"με πιεζει ακομα σε χρονο.Θατα πουμε σε κανα-δυο μερες...
Φιλουδια πολλαααααααααααααα

Marialena said...

Χάρη, με εντυπωσιάζεις με τις γνώσεις σου. Πολλή καλή η ενημέρωσή σου! Είναι μεράκι να ασχολείσαι με το τσάι και τις ποικιλίες του και να ξέρεις πότε να πιείς τι και πως φυσικά. Ολόκληρη τέχνη για να το απολαύσεις σωστά!

Βρε, βρε, βρε, τη γατομαμά! Τελείωνε με τις δουλειές σου εσύ πρώτα και μετά βάζουμε ζεστό νερό στο φλυτζάνι και απολαμβάνουμε μια κούπα με τσάι σπέσιαλ. Με το καλό να τακτοποιηθείς και εδώ είμαστε...

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Μια εποχή ήμουν κι εγώ του τσαγιού και "αλλαξοπίστησα" στον καφέ! Το πίνω όμως ακόμα με ευχαρίστηση, σε πολλές παραλλαγές!

Marialena said...

Γοργονίτσα μου φυσικά και ο καφές προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση σε όσους τον πίνουν, είναι και συνήθεια περισσότερο, όμως εγώ λόγω ομοιοπαθητικής τους τελευταίους μήνες τον έκοψα, άσε που δεν άντεχα τα βαριά χαρμάνια.
Άμα φτιάξεις τη συνταγή, πες μου για το αποτέλεσμα σε παρακαλώ!

melomenos said...

εγω τρελένομαι για μαύρο τσαγάκι Ελληνικού βουνού με λίγο μέλι μέσα,
και φυσικά καφεδάκι!
όμορφες οι πληροφορίες σου και θα δοκιμάσω κι εγω αυτή την συνταγή αφού έχει κρέμα γάλακτος!!!
καλησπέρα

Marialena said...

Καλημέρα Μελομένε! Τσάι του βουνού, φρέσκο ειδικά με μέλι που μοσχομυρίζει και παξιμάδι ολικής...

Μιαμ, μιαμ! με το καλό να φτιάξεις τη συνταγή και περιμένω εντυπώσεις!

Anonymous said...

Endiaferwn polu eixe mai selida (katasthma) pou exei polla eidh tsai kai oxi mono. Exei kai diafora botana.
Emena mou arese polu kai sas to protino.

www.tsai.gr




κατάστημα τσάι