Wednesday, October 08, 2008

Ευλογείτε και Εισπράξατε...

Όσο περνάει ο καιρός, βγαίνω ακόμα περισσότερο από τα ρούχα μου, με την ιστορία της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Εκεί δεν είναι ούτε οίκος του Θεού, ούτε αναχωρητήριο. Είναι έδρα εταιρίας κτηματικών και άλλων συμφερόντων όπως αποκαλύπτεται από τις εισαγγελικές έρευνες που διεξάγονται. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο όνομα του Θεού ή του Χρήματος καλύτερα είναι ο μοναχός Εφραίμ, κυπριακής καταγωγής, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη εις τη Μονή και στην τσέπη του.

Το Περιβόλι της Παναγιάς, είναι τόπος ιδιαίτερος και αφιερωμένος στη λατρεία της Χριστιανικής Ορθόδοξης Θρησκείας από ιδρύσεώς του επί Βυζαντικών Χρόνων με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Οι μοναχοί κατευθύνονται εκεί για να αναχωρήσουν από τα της κοινωνίας μας και να παραμείνουν δια βίου στην Αθωνική πολιτεία, διάγωντας βίο μοναστικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς του κάθε μοναστηριού που θα ενταχθούν, είτε μέσα στο κύριο κτίσμα, είτε στις σκήτες ή σπανιότερα στις σπηλιές όπως έκανε στις μέρες μας ο Πατέρας Παϊσιος, όταν έμενε εκεί.

Για να τιμήσουν τη Προστάτιδα του Αγίου Όρους, Παναγία, κανένα θηλυκό ζώο ή άνθρωπος δεν έχει εισέλθει στα γεωγραφικά όριά του, ή μήπως όχι? Δεν θέλω να σκανδαλίσω κανέναν χρηστεπόλυπτο αναγνώστη, αλλά λέγεται πως έχουν εισέλθει γυναίκες στη Μονή Βατοπεδίου, με αντάλλαγμα χρηματική ανταμοιβή, για να προσκηνύσουν. Αλήθεια ή ψέμα, η σκέψη και μόνο της ιεροσυλίας από τον Ηγούμενο της Μονής αυτής, με ανατριχιάζει και αηδιάζει.

Προφανώς ο μοναχός Εφραίμ, έχοντας το χέρι μέσα στο βάζο με το μέλι, έδρασε με ένθερμο επιχειρηματικό ζήλο, για να αυξήσει τα προσωπικά του εισοδήματα και τα έσοδα της μονής με αγοραπωλησίες γης και ακινήτων σε όλη την Ελλάδα και επισκέψεις στη Κύπρο με την Αγία Ζώνη της Παναγίας, όπου προσκυνούν έναντι αντιτίμου οι εκεί πιστοί.

Όταν ο Εμμανουήλ Ροϊδης εξέδωσε την Πάπισσα Ιωάννα, στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ελλαδική Εκκλησία τον αφόρησε λόγω σκανδαλώδους περιεχομένου του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας υπεστήριζε ότι η Καθολική Εκκλησία εξεπατήθει από μια γυναίκα η οποία έφτασε να γίνει Πάπας στην Αγία Έδρα στη Ρώμη, αλλά και περιέγραφε τα αίσχη και τις κοροϊδίες των εν Ελλάδι μοναχών οι οποίοι βάφτιζαν το κρέας που έτρωγαν "οψάριον" και έτσι απαλλάσσονταν από την αμαρτία, μεταξύ άλλων, μεταξύ των οποίων και οι μεταξύ των σεξουαλικές σχέσεις.

Αν το βιβλίο αυτό του Ροϊδη σκανδάλησε τα χρηστά ήθη της τότε κοινωνίας, φαντάζομαι τι θα ένιωθε με τα χάλια μας την σήμερον ημέρα ο συγγραφέας. Τι θα περιέγραφε από τα απίστευτα που συμβαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας. Η Ελληνική Εκκλησία ποιεί την νήσσαν καθώς δεν τοποθετείται επί του θέματος, ούτε καν οι γνωστοί τηλελάγνοι κληρικοί που διατυμπανίζουν την άποψή τους επί παντός επιστητού, στα τηλεοπτικά παράθυρα των ειδήσεων. Ούτε και ο Πατριάρχης Κωνσταντινοπόλεως λαμβάνει μέτρα, καθώς στην δικαιοδοσία του υπάγεται το Αγιον Ορος θρησκευτικά. Που είναι το "ξύρισμα" του μοναχού Εφραίμ, αγαπητοί μου, όπως και όλων των συνεργών του? Που είναι η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των χρημάτων από τις παράνομες αποκτήσεις γης και πώλησης αυτών σε επιχειρηματίες?

Δεσμεύτηκε λέει η περιουσία του Βατοπεδίου η οποία αποκτήθηκε από τις δωρεές του Ελληνικού Κράτους. Γιατί είναι τόσο γενναιόδωρο το κράτος προς τους μοναχούς, απορώ και εξίσταμαι! Εμείς οι μεροκαματιάρηδες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, ας πληρώνουμε με τον ιδρώτα μας τα βάρη της οικονομίας και να φτωχαίνουμε κάθε μέρα, αλλά όμως το παπαδαριό να πλουτίζει εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.... Ε, όχι!!!

Αυτοί είναι οι μονοχίτωνες που κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα εκτός δρόμου και διατηρούν διαμερίσματα εκτός του Αγίου Όρους? Αυτοί είναι που υπηρετούν τον Κύριο τον Θεό τους με αυταπάρνηση των κοσμίων και πενία? Αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά με τον βίο τους στην σήψη της κοινωνίας και την παρακμή των αξιών? Αυτοί οι κατάπτυστοι ρασοφόροι που πρέπει να ντρέπονται για τον όρκο που έχουν δώσει ενώπιον Θεού και ανθρώπων στη χειροτονία τους?


Christian Cross Image by www.dreamstime.com

Η εποχή των Μαγισσών και της Ιεράς Εξέτασης στους ανυπεράσπιστους πιστούς ή μη του δυτικού δόγματος, έχει παρέλθει προ πολλού, όμως ω! της ειρωνείας παράλογο, το σύστημα που ονομάζεται Ανατολική ή Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει περιέλθει σε βαθιά κρίση και κανένα ευχολόγιο ή συγκάληψη δεν πρόκειται να κουκολώσει το πρόβλημα της ηθικής τάξεως που υπάρχει, με τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται με την ταχύτητα του φωτός, πλεον.

Θέλω να ακούσω τη φωνή πεφωτισμένων ιεραρχών να καταδικάζουν τα κακώς κείμενα, να είναι παράδειγμα με τη στάση ζωής των, να εκφράζουν αυτό που έχουν ασπαστεί ψυχή τε και σώματι. Όσο αυτές οι φωνές της αντίδρασης στη σαπίλα, παραμένουν σιωπηλές, τόσο να μην απορήσει κανείς, αν δεν πατάμε πια στις εκκλησίες και διαλέγουμε να επικοινωνούμε με τον Θεό που πιστεύει ο καθένας μας μέσα από την προσωπική προσευχή και διάλογο με τον εαυτό μας. Και κυρίως με τον τρόπο που ζούμε που κατά περίπτωση εμπίπτει ή όχι στους κανόνες της ηθικής του καθενός μας.

Αντί υστερογράφου: Η καύση των νεκρών που θα εφαρμοστεί επιπλέον και στη χώρα μας, με βρίσκει ένθερμη υποστηρίκτριά του μέτρου, καθότι όχι μόνο εν ζωή αλλά και στον θάνατο, θέλει το σύστημα του παπαδικού να μας τα παίρνει χοντρά με τους χοντρούς σταυρούς και τις μεγάλες μετάνοιες και ενοχές που μας σπέρνει. Όχι ρε σεις, δεν θα μας χρεώνετε και την αποδημία στον άλλον κόσμο, αρκετά... Κοιτάξτε λίγο τα χάλια σας και τότε τα ξαναλέμε!

Μαριαλένα, 5/10/2008 (...που είναι ο Χριστός να διώξει τους εμπόρους στον Ναό του Σολωμόντα?)

7 comments:

dm said...

κατ αρχην νοιωθω ορθοδοξος και οτι με σκανδαλιζει οπως αυτη την περιοδο το θεμα Βατοπεδιου και οχι μονο, με συγκλονιζει οπως και σας, σε βαθμο που με κανει να ερευνω τη σχεση μου με την εκκλησια.
Πως ομως να αντισταθω στην ενδογενη ωθηση ν ατενισω και να προσκυνησω την εικονα του Χριστου κ της Παναγιας η των Αγιων που πιστευω και που βρισκονται στους ναους ?
Μακαρι εστω να ντρεποντουσαν ολοι αυτοι οι εκπροσωποι που μας ωθουν σ αυτα τα διληματα .

Anonymous said...

Συγχαρητήρια Μαριαλένα μου.

Αυτοί σε λίγο θα μας κάνουν όλους άθεους με τις βρωμιές τους. Πώς να πιστέψεις το λόγο του Θεού όταν βγαίνει από αυτά τα αδηφάγα στόματα?

Εγώ εδώ και χρόνια έχω να πατήσω το πόδι μου σε Εκκλησία, όχι φυσικά γιατί δεν πιστεύω στο Θεό αλλά γιατί δεν πιστεύω σε αυτούς τους κυρίους με τα μερσεντικά και τα χρυσάφια που τρώνε μέχρι και τα λεφτά που αφήνουν οι πιστοί για τους φτωχούς. Ο λόγος του Κυρίου, καμία σχέση δεν έχει με το βίο που διάγουν.

Επιπλέον, ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω με ποιό δικαίωμα επεμβαίνουν σε πολιτικά ζητήματα λες και το γράφει πουθενά στην Αγία Γραφή ότι πρέπει να κυβερνούν τον κόσμο (και όπως πάντα υποστηρίζουν ακροδεξιές απόψεις, πολύ μακρινές από το: "Ο έχων δύο χιτώνας ας μεταδώση εις τον μη έχοντα και ο έχων τροφάς ομοίως.")

Και εγώ με τη σειρά μου είμαι υπέρ της καύσεως γιατί είναι αδιανόητο αν μη τι άλλο, να μην μπορεί να επιλέξει ο καθένας τον τρόπο με τον οποίο θέλει να πεθάνει, όπως επίσης και να πρέπει οι άνθρωποί του να δώσουν και μια περιουσία. Μην αναφερθώ βέβαια και στη μακαβριότητα της εκταφής που πρέπει να βιώσουν οι κοντινοί άνθρωποι του νεκρού. ΔΕΝ υπάρχει χειρότερο πράγμα!

panagiota said...

Μαριαλένα μου τα έγραψες όπως έπρεπε...αλλά ποιός να ακούσει εμάς?
Αλλωστε τα συζητήσαμε πολλές φορές τα της εκκλησίας και με έβρισκες πάντα αντιφρονούντα στο παπαδαριό.
Σκύβω το κεφάλι με λύπη για το πως κατάντησαν "οι ποιμένες" τον λόγο και τα έργα του Χριστού.
Συμφωνώ απόλυτα για το κάψιμο των νεκρών (γιατί κι εκείνο το ένα μέτρο γης που δικαιούμαστε πρέπει να το πληρώσουμε),όπως διαφωνώ να τελούνται τα μυστήρια επί χρήμασι(σαν τις εκδιδόμενες).Το μυστήριο πρέπει να γίνεται δωρεάν.Ετσι είπε ο Κυριος!
Οσοι θέλουμε να βαφτίζουμε ,να παντρεύουμε και να θάβουμε τους δικούς μας πρέπει πια να καταργήσουμε την επιβαλλόμενη ταρίφα της εκκλησίας.
(το έκανα πριν λίγα χρόνια οταν βαφτίσαμε ένα κορίτσάκι και δεν ένοιωσα πως τραβώ για την κόλαση.Απεναντίας την καταευχαριστήθηκα την διαφωνία με τον τραγοπαπα)

Με την αδεια σου κα΄τι θα ήθελα να πω στον/την dm.
Αγαπητέ/η,τον Θεό που πιστεύεις μπορείς να τον ατενίσεις οπουδήποτε και όχι στις εικόνες της εκκλησίας.Θυμήσου τι είπε ο Κυριος μας στην γυναίκα από την Καπερναούμ όταν τον ρώτησε που πρέπει να προσεύχετε.Θυμήσου τι είπε ο Θεός στον Μωυσή:μηδέ πλάσεις ομοίωμα και εικόνα του Θεού σου και προσκυνήσεις αυτό.
Μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε τον Θεό και σπίτι μας-και όχι στα πανηγύρια των χρυσοποίκιλτων εικόνων και καντηλιών- να έχουμε τις απλές μας εικονίτσες-προς ενθύμηση βέβαια και όχι προς λατρεία-να ανάβουμε το καντηλάκι μας και το λιβάνι σαν προσφορά στον Υπέρτατο και να προσευχόμαστε ταπεινά να μας κάνει καλύτερους στην ψυχή. Κι εκείνα τα λεφτά που θα δίναμε για κεριά στην εκκλησία ας τα ρίχνουμε σε ένα κουμπαρά κι ας τα διαθέσουμε για τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο μας.Αυτά ζήτησε από εμας ο Κύριος και οχι αυτά που ζητάνε οι παπάδες...

Σας χαιρετώ φίλοι μου και ο Θεός πάντα να σας συντροφεύει

Άθεος said...

Αν υπήρχε θεός δεν θα χρειαζόταν να ρωτήσεις που είναι ο Χριστός να διώξει τους εμπόρους από τον Ναό του Σολωμόντα!
Φοβώμουν ότι του χριστιανού δεν κλονιζόταν η πίστη του από τέτοια σκάνδαλα!
Τώρα που σας διάβασα, άλλαξα γνώμη.
Υπάρχει ακόμα "μπέσα" στην συνείδηση του πιστού!
Μπράβο σας!

stardust30 said...

Κατ' αρχήν η σελίδα σου σαν σχεδίαση είναι πανέμορφη.
Κατά δεύτερον στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνούμε απολύτως.
Βέβαια θα μου επιτρέψεις να πω πως για το θέμα του αβάτου με βρίσκεις λίγο αντίθετο μιας και είμαι υπέρμαχος της κατάργησής του- θεωρώ μεγαλύτερη τιμή να προσκυνήσεις ένα μέρος από το να σου απαγορεύεται να προσκυνήσεις.
Έχω πάει στο Όρος - στην Ιβήρων συγκεκριμένα- είχε κάποιους μοναχούς που άξιζε να τους μιλήσει κανείς αλλά δεν ήταν όλοι έτσι..
Σ'ευχαριστώ για την πρόσκληση και θα μου επιτρέψεις να βάλω το μπλογκ σου στα αγαπημένα μου.

fresco said...

γεια σου Μαριλένα!

μεγάλο το post σου και αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο να το διαβάσω όλο...

αλλά τα φιλιά μου στα στέλνω όπως και να'χει!!!

byeee;-)

Marialena said...

Κατ' αρχήν χαίρομαι που σε ένα τόσο φλέγον και ευαίσθητο θέμα για την κοινωνία, γίνεται επ' ευκαιρία διάλογος μεταξύ μας με ενδιαφέρουσες απόψεις, με φίλους και αναγνώστες που για πρώτη φορά επισκέπτονται τη σελίδα μου αυτή.

@ dm: Αγαπητέ μου Δημήτρη, το να προσκυνήσεις τις εικόνες σε μια εκκλησία, είναι εσωτερική ανάγκη πρώτα από όλα και δεν έχει να κάνει με τις επαίσχυντες πράξεις ορισμένων μοναχών και των συν αυτώ.

Ο Οίκος του Θεού δεν είναι οίκος εμπορίου, πως να το κάνουμε, όσο και αν θέλουν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με την υποκρισία που τους χαρακτηρίζει. Ο Οίκος του Θεού, η εκκλησία είναι χώρος προσευχής και κατάνυξης και μην ξεχνάμε οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, οι πράξεις τους και οι συνέπειές τους είναι που μας κυνηγούν για πολύ ακόμα.

@ Ανώνυμος/Ανώνυμη: Ο λόγος του Θεού διαστρεβλώνεται από τις ερμηνείες των κοινών θνητών, πόσο μάλλον από το ιερατείο που δυστυχώς στη προσπάθειά του να χειραγωγήσει τη κοινή γνώμη, ερμηνεύει τις γραφές κατά το δοκούν. Αλλιώς εκήρυττε ο Κύριος τις παραβολές του και αλλιώς τις μεταφέρουν οι ιερείς στα κηρύγματά τους στον άμβωνα ή στην τηλεόραση.

Η καύση των νεκρών είναι μια πράξη αγάπης προς τον τεθνεόντα και μια ρήξη επιτέλους στο σύστημα της εκμετάλλευσης των συγγενών για τον πόνο τους για τον θάνατο του αγαπημένου τους. Και μαζί λυπάμαι που θα το πω, ανθεί η βιομηχανία των αρπακτικών χωρίς αιδώ.

@ Παναγιώτα: Φιλενάδα μου, μας ακούν πολλοί, πολλοί περισσότεροι από όσους εμείς νομίζουμε και αυτό είναι κάτι. Δεν είμαστε προς σφαγήν είμαστε σκεπτόμενοι Χριστιανοί και ουμανιστές, αυτό μου φτάνει!

@ Άθεος: Θα μου επιτρέψεις να επισημάνω πως με τα λεγόμενά σου πέφτεις στη παγίδα των φανατικών και των ημιμαθών, όταν ρωτάς που είναι ο Θεός σου για να διώξει τους εμπόρους από τον Ναό.

Ο Θεός αν υπάρχει με τα ανθρώπινα μέσα και σταθμά, υπάρχει μέσα από τη δική μας αντιληπτική ικανότητα ως ανθρώπινα όντα, οπότε είναι αδύνατον να δεις κάτι το οποίο έχει συλληφθεί από την φαντασία σου για να του δώσεις μορφή. Είναι σαν να ρωτάς αν το Σύμπαν είναι ανθρώπινο. Φυσικά όχι!

Υπάρχει η Συμπαντική Αρμονία και οι Νόμοι της Φύσεως για να κρατούν σε ισορροπία αυτόν τον πλανήτη και όλα τα όντα και το περιβάλλον. Αν αυτό μπορείς να το ονομάσεις Θεό, τότε ναι αυτό είναι Θεός, αν το πεις αλλιώς, το περιγράφεις με το όνομα που θα του δώσεις. Απλά πράγματα!

Κανείς μας δεν θα πάει στη Κόλαση, ούτε και στον Παράδεισο, μυθεύματα είναι για συνετισμό των ορμών των Χριστιανών, οπότε μην προβάλλεις διαχωρισμούς με άξονα την πίστη ή την μη πίστη στην έννοια του Θείου στη ζωή μας. Δεν χρειάζονται τέτοια επιχειρήματα για να κάνεις γνωστή την στάση σου.

@ Stardust: Σ' ευχαριστώ που επισκεύθηκες τη σελίδα μου και διάβασες αυτά που γράφω για το συγκεκριμένο θέμα. Έχεις δίκιο, το άβατον στο Άγιον Όρος σκοπό έχει τον μη σκανδαλισμό των ιερομονάχων και την έλλειψη ερεθισμάτων για την ανθρώπινή τους φύση, σκέφτομαι και εγώ συχνά πως θα ήταν η εμπειρία της διαβίωσης στο Όρος και η επίσκεψη στα μοναστήρια και τις σκήτες και οι συζητήσεις με τους αναχωρητές. Ήμουν διατεθιμένη να το κάνω, να ζήσω την εμπειρία κα αυτά περί σκανδαλισμού τα ακούω βερεσέ.

@ φρέσκο: Φρεσκούλη με την ησυχία σου διάβασέ το αυτό το άρθρο και περιμένω να ακούσω την άποψή σου για το θέμα. Φιλιά πολλά φθινοπωρινά και από μένα σου στέλνω!