Monday, March 27, 2006

Paulo Coehlo - Ας ξαναθυμηθούμε τον Ισπανό μάγο

"Όταν γεννιέται ο ήλιος, πηγαίνω να δουλέψω. Όταν δύει ο ήλιος, γυρίζω σπίτι και ξεκουράζομαι. Άνοιξα το πηγάδι απ' όπου βγάζω νερό για να πιω και καλλιεργώ το χωράφι που με θρέφει. Μ' αυτόν τον τρόπο βρίσκομαι σε τέλεια κοινωνία με τον Δημιουργό και κανείς βασιλιάς δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο".
Αυτό το αρχαίο κινέζικο κείμενο χρησιμεύει επίσης και για να συνοψίσει τη φιλοσοφία ενός από τους σημαντικότερους στοχαστές της γενιάς μου, του Κάρλος Καστανέντα. Τα διδάγματά του, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια σειρά βιβλίων, υπήρξαν πάντα αντικείμενο κριτικής και αμφισβήτισης, αλλά είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μου. Καθώς σήμερα ο κόσμος σχεδόν δεν γνωρίζει πια ποιός είναι ο Καστανέντα, μετεγγράφω και σχολιάζω κάποια κείμενά του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω έτσι να μην ξεχαστεί. Τουλάχιστον όμως, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, συναντώ ένα έργο που ανανεώνεται με κάθε ανάγνωση.

Η ενέργεια αναζητά την ελευθερία

Η ελευθερία είναι η μόνη πραγματική δύναμη που γνωρίζω. Ελευθερία να πετάξεις πέρα από τα ίδια σου τα όρια. Ελευθερία να αφήσεις τον άνεμο να σε παρασύρει, να διαλυθείς. Ελευθερία να είσαι σαν τη φλόγα του κεριού που, παρόλο που το κοιτάζουν δισεκατομμύρια αστέρια, δεν τα αφήνει να το τρομάξουν ούτε προσποιείται ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό που είναι - ένα απλό κερί.

Η ενέργεια έρχεται να αποδεχτεί τον ίδιο της τον εαυτό

Δεν έχει την παραμικρή σημασία τι κρύβεις ή τι δεν δείχνεις στον διπλανό σου, γιατί εσύ ξέρεις ποιός είσαι. Κι αν δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου έτσι όπως είναι, ακόμα και η πιο βαθιά φιλοσοφική διδαχή δεν θα μπορούσε να έχει το παραμικρό αποτέλεσμα. Ποιός είσαι όμως? Καταλαβαίνεις άραγε ότι αυτή τη στιγμή είσαι περιτριγυρισμένος από την αιωνιότητα και ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ενέργειά της προς όφελός σου? Με βάση την αρχή του ότι γνωρίζεις τα όριά σου, γνωρίζεις επίσης και τις δυνατότητές σου και μπορείς να λέγεσαι άψογος πολεμιστής. Η διαφορά ανάμεσα σ' έναν άψογο πολεμιστή και στους υπολοίπους είναι ότι αυτός γνωρίζει πως να χρησιμοποιήσει τη δυναμή του.

Η ενέργεια της σιωπής

Όταν είμαστε σιωπηλοί, καταλαβαίνουμε ότι κάποιος (ή κάτι) προσπαθεί να μας διδάξει. Κάθε φορά που καταφέρνουμε να σταματήσουμε τον εσωτερικό μας διάλογο, κάτι καταπληκτικό συμβαίνει τελικά στις ζωές μας. Ανακαλύπτουμε πράγματα που ποτέ δεν σκεφτόμαστε συνειδητά, αλλά που είναι εκεί, έτοιμα να μας βοηθήσουν. Ωστόσο, το δύσκολο είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε σ' αυτή τη σιωπή - το κεφάλι μας είναι συνέχεια γεμάτο τραγούδια, λίστες, πράγματα που πρέπει να γίνουν, ανησυχίες, νέα της επικαιρότητας, μαθηματικούς υπολογισμούς για τις οικονομικές μας προοπτικές. Αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε αυτήν την άχρηστη ροή πληροφοριών που δεν μας οδηγούν πουθενά, όλα γίνονται δυνατά.

Η ενέργεια και η δράση

Για έναν άνθρωπο της γνώσης, υπάρχει μονάχα το εδώ και το τώρα. Έτσι καταλαβαίνει ότι κάθε φορά που δρα αυξάνει την ισχύ και την δύναμή του. Μ' αυτόν τον τρόπο παρατηρεί προσεκτικά όλα όσα τον περιτριγυρίζουν και ξέρει ότι το κάθε πράγμα, όσο μικρό ή ασήμαντο και αν είναι, είναι φορτωμένο ενέργεια και μπορεί να του διδάξει κάτι: Φυτά, καρφιά, πεσμένα φύλλα, όλα αυτά που χρειάζονται τεράστια ενέργεια για να διατηρήσουν τα άτομά τους στη θέση τους ούτως ώστε να μπορούμε εμείς να τα αντιλαμβανόμαστε και να τα αγγίζουμε.
Ένας πραγματικός πολεμιστής καταφέρνει να απορροφήσει αυτή την ενέργεια και να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Περιοδικό "Ταχυδρόμος", 18 Μαρτίου 2006, τεύχος 316, σελίδα 86

11 comments:

psarras said...

Τα βιβλία του Καστανέντα (μεγάλη η χάρη Του) μου έχουνε πει πολλά.. από το πρώτο μέχρι το προ προ τελευταίο (ως εκεί έχω φτάσει μέχρι στιγμής).
Το θέμα είναι: Για τον Καστανέντα μιλάμε ή για τον Κοέλιο..; Με μπέρδεψες λίγο!

Marialena said...

Καλημέρα και από μένα! Για τον Καστανέντα φυσικά, με αφορμή το δημοσίευμα του Κοέλιο. Πάντως όλοι οι μεγάλοι διανοητές ξεκινούν και καταλήγουν πάντα στις πανανθρώπινες Αλήθειες. Αυτό και μόνο φτάνει να μας κινητοποιεί!

S G said...

μεξικανος δεν ειναι ο Καστανεδα?

Marialena said...

Si senior!

Σικελια said...

μου αρεσε ο señor Castaneda ;) με τι θα μου προτεινες να ξεκινησω για να τον γνωρισω καλυτερα? και μηπως μπορεις να μου πεις ποιο ειναι το πληρες ονομα του? γιατι το wikipedia με μπερδεψε στην αναζητηση μου.

και μια τελευταια ερωτηση: αν ο Castaneda ειναι μεξικανος και ο Coelho βραζιλιανος, ποιος στο καλο ειναι ο ισπανος μαγος?

την καλησπερα μου :)

Serenity said...

Καλησπέρα, Μαριαλένα και καλή εβδομάδα!

Ωραίο το απόσπασμα που διάλεξες. Εδώ και καιρό λέω να διαβάσω Carlos Castaneda (τη "Διδασκαλία του Δον Χουάν" ή το "Ταξίδι στο Ιξτλάν") αλλά δεν έχω αξιωθεί ακόμα...
Γνωρίζω, επίσης, ότι κυκλοφορεί το βιβλίο "Η ζωή μου με τον Κάρλος Καστανέντα: Μαθητεία στη μαγεία" των εκδόσεων Αρχέτυπο. Λένε ότι είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο γραμμένο από την Έιμι Γουάλας, η οποία υπήρξε φίλη του διάσημου Κάρλος Καστανέντα επί 20 ολόκληρα χρόνια και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τη ζωή, το χαρακτήρα, τη διδασκαλία, αλλά και την καθημερινότητά του, μέσα από απίστευτα γεγονότα που έζησε κοντά του. Από το site όπου το βρήκα δημοσιευμένο: "Με τη δεξιοτεχνία ενός αριστοτέχνη μυθιστοριογράφου και το ψυχικό σθένος ενός παντοτινού αναζητητή, η Γουάλας μας ταξιδεύει από την περίοδο των πρώτων συναντήσεών της με τον Καστανέντα μέχρι το ρομαντικό τους ειδύλλιο στο Μεξικό, μοιράζεται μαζί μας αδημοσίευτο υλικό σχετικό με τη διδασκαλία του και εξερευνά τα οδυνηρά περιστατικά που ακολούθησαν το θάνατό του, συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου της εξαφάνισης τεσσάρων μαθητών που πιθανώς να "έφυγαν" από το Λος Άντζελες αυτοκτονώντας ομαδικά! Μέσα από μια περίοδο τεσσάρων ετών, όπου η Γουάλας αποτελούσε ενεργό μέλος του ερμητικού εσωτερικού κύκλου των μαθητών του Καστανέντα, πρόλαβε να δει να αναιρούνται οι υποσχέσεις του για αιώνια ζωή και θεία αγάπη και παράλληλα να αποκαλύπτεται ο χαρισματικός αλλά συνάμα απάνθρωπος δάσκαλος και εραστής Καστανέντα. Τελικά, όταν η Γουάλας αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της απόλυτης υποταγής σε μια ομάδα, αποδρά και κατορθώνει να ανακτήσει την ψυχική της δύναμη, μια δύναμη που υπάρχει μέσα σε όλους μας."

Ενδιαφέρον, έτσι;

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Βίλλυ :)

Marialena said...

Καλησπέρα Sikelia & Serenity! Αγαπητή Σικελία θα σου πρότεινα να διαβάσεις το σχόλιο που παρέθεσε η Serenity ακριβώς μετά από εσένα για να ενημερωθείς από μια βιβλιοφάγο που γνωρίζει καλά την αγορά του βιβλίου και κατά δεύτερον να περιδιαβείς την ιστοσελίδα http://www.castaneda.com/ για να σχηματίσεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος.

Βίλλυ μου η πρότασή σου είναι αξιοσημείωτη. Είναι μια καλή αρχή για να εντριφύσουμε στο έργο του εμπνευσμένου αυτού διανοητή των καιρών μας. Σ' ευχαριστώ για την αναλυτική παράθεση των δεδομένων!

άρχοντας Κώστας said...

Πολύ όμορφο! Επέτρεψε μου να σου 'κλέψω' ένα κομμάτι (με λίνκ φυσικά) γιατί με εκφράζει απόλυτα.

Θένξ :):)

Unknown said...

Μαριαλένα καλησπέρα!
Ο Coehlo είναι από τους αγαπημένους
μου, η διήγηση του είναι για μένα
πάντα από τις μοναδικές.
Το Μ΄αυτόν τον τρόπο βρισκομαι
σε τέλεια κοινωνία με τον Δημιουργό
τα λέει όλα, για μένα πάντα.-
Σήμερα μέσα στην ησυχία άκουγα
τον Παλιατζή να φωνάζει, ότι παλιό
και άχρηστο το αγοράζω.
Ας δώσουμε όλα τα άχρηστα που έχουμαι και θα αισθανθούμαι σίγουρα
καλλίτερα.

Ναυτάκος!

Marialena said...

Καλημέρα Ναυτάκο & Ροξάννη. Η γαλήνη των συναισθημάτων που αναδύεται καθώς έστω και φευγαλέα αγγίζουμε τις Μεγάλες Αλήθειες της Ανθρώπινης Υπάρξης είναι για μένα το λιγότερο συγκλονιστικές. Είναι το Όλον που εκφράζεται μέσα από τα λόγια τέτοιων φωτισμένων διανοητών που μας μεταφέρουν στη πραγματικότητα που είναι προορισμένη για εμάς εφόσον διαλέξουμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις προαιώνιες συμπαντικές αλληλουχίες. Χαίρομαι για τις επισημάνσεις σας, το να παρατηρούμε τι συμβαίνει σε σχέση με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικό.

psarras said...

Θέλω να prote;inv se όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει Καστανέντα, να ξεκινήσει να διαβάζει τα βιβλία του με τη σειρά που γραφτήκαν, ξεκινώντας με το πρώτο του "Η διδασκαλία του Δον Χουάν".
Τα βιβλία του Κ. είναι βιωματικά και παρουσιάζουν μία ξεκάθαρη κοσμοαντίληψη, που μόνο αν τη διαβάσεις με τη σειρά και ολόκληρη, γίνεται αντιληπτή και αποκτάει ουσιαστικό νόημα.
Λοιπές αναφορές τρίτων στο έργο και την προσωπικότητα του Κ. καλό είναι να διαβάζονται μετέπειτα, προκειμένου να αποφεύγεται ο προιδεασμός..
:)