Friday, June 02, 2006

Φαιά ουσία

Image Hosted by ImageShack.us
(Η σημαία για την οποία άλλα "κορόϊδα" πεθαίνουν και άλλοι "λεβέντες" την καίνε γιατί έτσι γουστάρουν!)

Παρακολούθησα από τις ειδήσεις προχτές το βράδυ, τη κηδεία του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη στα Χανιά. Χθες το μεσημέρι μίλησα με τον πατέρα μου, παλιό αεροπόρο, στο τηλέφωνο. Είπαμε για την κηδεία, μου εκμυστηρεύτηκε πως ευρέθη λίγη από τη φαιά ουσία του Ηλιάκη στο σωσίβιό του και αυτή ετάφη στο νεκροταφείο. Μου είπε πως η εκκλησία της Κρήτης τον ανακύρηξε εθνομάρτυρα και εκεί συγκινηθήκαμε και οι δυό, η φωνή μας έσπασε και με κόπο συγκρατήσαμε τα δάκρυά μας.

Είδα τη φωτογραφία του που την κρατούσαν οι δικοί του καθώς όδευαν να τον ενταφιάσουν. Και είδα έναν νέο άνθρωπο γεμάτο ζωή να στέκεται με την στολή του, μπροστά από ένα αεροπλάνο και να χαμογελά. Αντίκρυσα στις ειδήσεις ένα φέρετρο με ίχνη από αυτό που ήταν μέχρι τον θάνατό του, ο Κώστας ο Ηλιάκης.

Θυμάμαι το 1996 στα γεγονότα των Ιμίων, όταν κατερίφθη το ελικόπτερο με τους τρεις ήρωες, πόσο είχα πάλι συγκλονιστεί. Τρία νέα παιδιά που χάθηκαν στη θάλασσα του Αιγαίου, για ένα στημένο παιχνίδι εξουσίας των πολιτικών δύο χωρών και μίας υπερδύναμης. ΄Όπως συνέβη και με τον αδικοχαμένο Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο μετέπειτα.

Δεν ντρέπομαι να ομολογήσω ότι μεγάλωσα με τα ιδεώδη της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας (χωρίς ευτυχώς οι γονείς μου να είναι χουντικοί ή συμπαθούντες), αλλά μεγαλώνοντας σε στρατιωτικό περιβάλλον, η ευαισθησία μου για αυτούς τους αφανείς ήρωες είναι τεράστια. Γιατί πέθαναν?

Για την Πατρίδα, για την Ελευθερία, για την Προάσπιση του Δικαιώματος να είμαστε αυτεξούσιοι και όχι υποταγμένοι, πέθαναν όλοι τους. Υπερασπίζοντας τα Πάτρια εδάφη, αυτά που και τόσοι άλλοι Λεωνίδες και Ίκαροι έχουν δώσει το αίμα τους, για να είμαστε εμείς οι "Έλληνες" σήμερα ένα κράτος σύγχρονο και ένα ελεύθερο έθνος.

Άφησες την τελευταία σου πνοή ήρωα Ηλιάκη μαχόμενος για την πατρίδα σου, τη πατρίδα μας, υπερασπίζοντας με την ζωή σου την ίδια, τον αέρα του Αιγαίου κοντά στη Κάλυμνο. Δεν ξέρω και δεν θέλω να ξέρω, όταν σε έμβολισε ο Τούρκος αεροπόρος πως ένιωσε, αερομαχώντας με τον "εχθρό". Δεν ήταν παιχνίδι ηλεκτρονικό ή προσομοιωτής πτήσης η μονομαχία σας, ήταν πραγματικότητα δυστυχώς και τα θύματα έπεσαν υπέρ πατρίδος. Ήθελες να πεθάνεις, είχε έλθει η σειρά σου να φύγεις έτσι? Εσύ έσβησες ακαριαία καθώς σε χτύπησε στην άτρακτο...

Τι να τις κάνω τις νίκες στο ποδόσφαιρο, τους διαγωνισμούς τραγουδιών και τα λοιπά ευτράπελα στη καθημερινότητά μας, όταν εσείς παλληκάρια μου στέκεστε άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας για να απολαμβάνουμε όλοι μας το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, βυθισμένοι στη νιρβάνα μας! Εσείς είστε τα άξια παραδείγματα αυτοθυσίας και τίποτα δεν μπορεί αυτό να το αντικρούσει. Ούτε για τα φράγκα, ούτε για τη μαγκιά, ούτε για τη λόξα του καθενός υπηρετείτε την πατρίδα σας. Παιδιά της διπλανής πόρτας είστε, τα αδέλφια μας, οι γονείς μας, οι άντρες μας, με όνειρα και φιλοδοξίες. Αν ζήσετε, θα πάρετε τα γαλόνια και τη σύνταξη, αν όμως η τύχη σας επιφυλάσσει να πέσετε υπέρ πίστεως, οι ουρανοί και οι θάλασσες και οι απόκρυμνες βουνοπλαγιές, είναι ο τύμβος σας!

Τιμή στον Ήρωα Κώστα Ηλιάκη που πέθανε για να ζούμε εμείς. Η θάλασσα που σε δέχτηκε και οι ουρανοί που φιλοξενούν τη ψυχή σου από δω και μπρος, ας είναι γαλήνιοι και να σου θυμίζουν τι άφησες πίσω σου σε αυτή τη ζωή, την οικογένειά σου, τα δύο μικρά παιδιά σου, την απαρηγόρητη σύζυγό σου, τη ζωή σου την ίδια.

Την επόμενη φορά που θα αντικρύσετε κάποιον βαθμοφόρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σεβαστείτε τη στολή που φοράει, γιατί κάθε γαλόνι και κάθε εύσημο που παίρνει και κοσμεί το στήθος του, είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή και το αίμα των αδικοχαμένων συναδέλφων του που θυσιάστηκαν για την ΕΛΛΑΔΑ βρε γαμώτο!

Κώστα Ηλιάκη, είσαι πια ήρωας και ας μην το δίαλεξες! Είσαι αθάνατος, γιατί στο ωφείλουμε. Είσαι άνθρωπος, με το άλφα κεφαλαίο. Είσαι Έλληνας και ως τέτοιος πέθανες!

(c) Μαριαλένα, 02/06/2006 (το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να γράψω αυτά τα λόγια, ήρωα Ηλιάκη, αιωνία σου η μνήμη).

14 comments:

Λύσιππος said...

Πες τα κι άσε όσους δεν τους αρέσει η εθνική υπερηφάνεια να παραμείνουν ραγιάδες!

Marialena said...

Καλησπέρα Λύσιππέ μου! Όταν κάποιοι θυσιάζονται για χατήρι μας, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα εν ονόματι της όποιας εκμηδενιστικής ιδεολογίας. Συμφωνώ και επαυξάνω!

Καλό σαββατοκύριακο να έχεις, Μ.

THE_RETURN said...

Η καλύτερη δικαίωση για τον Ηλιάκη και την οικογένειά του,
θα ήταν η παύση των πολέμων όπου γης.

Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους.

Προσωπικά βρίσκω την ενέργεια της Εκκλησίας της Κρήτης υπερβολική, έως
και γελοιοποιούσα (χωρίς να το θέλει βέβαια) τη μνήμη του νεκρού.

Marialena said...

Καλησπέρα αγαπητέ μου Return! Η ευχή σου θα σήμαινε την παύση πολλών άδικων χαμών επί της γης.

Εγώ θέλω να στηλιτεύσω τη πολιτική της τρομοκρατίας που εφαρμόζεται στη θάλασσα του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να χάνονται έτσι παράλογα σε καιρό ειρήνης οι υπερασπιστές της πατρίδας μας.

Όντως η αναγόρευση του τεθνεόντος σε εθνομάρτυρα μπορεί να φαντάζει εως και υπερβολική αλλά μην ξεχνάμε ότι στη δεδομένη στιγμή είναι δυσβάσταχτος ο πόνος από τον χαμό του αεροπόρου στη γενέθλια γη του! Καλύτερα υπερβάλλοντες, παρά μηδενιστές για την μνήμη του νεκρού αεροπόρου, θα μου επιτρέψεις...

Ελπίζω και εύχομαι να είσαι καλά. Μου έλειψαν τα σχόλια και τα linkblogs σου, ομολογώ αυτόν τον καιρό! ;-}

άρχοντας Κώστας said...

Μαριαλένα έβαλες ψυχή σε αυτό το κείμενο :)

Πολύ όμορφο!

Υ.Γ. Τα γεγονότα των Ιμίων έγιναν το 1996 και όχι το 1992. Φιλιά!

ηω-λιθικός said...

Από εσένα ειδικά δεν ξέρω γιατί αλλά περίμενα κάτι τέτοιο .....

Κωστής Γκορτζής said...

Μαριαλένα, πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί σου. Και, πολλοί θα διαφωνήσουν.
Σίγουρα ΟΛΟΙ θα ξεχάσουν σ' ένα χρόνο και το όνομά του, όπως έχουμε ξεχάσει τα ονόματα και των προηγούμενων Ηλιάκηδων.
Εγώ περιμένω έναν από τους πολιτικούς οποιουδήποτε χρώματος (και ιδίως από αυτούς που παραβρέθηκαν στην κηδεία -όχι για τιμήσουν τον νεκρό, αλλά για να περάσουν τα "πολιτικά μηνύματα"-) το ΓΙΑΤΙ.
Μεγαλώνουμε με ιδανικά και αρχές για να εκπληρώσουμε τη μοναδική τους αρχή του "πάμε να πολεμήΣΕΤΕ για πάρτη ΜΑΣ, να πεθάΝΕΤΕ για την πατρίδα ΜΑΣ..."
Μόνη λύση βλέπω να υποχρεωθούν οι αχρείοι να πετούν (ως επιβάτες έστω) μια πτήση αναχαίτισης την ημέρα (και η Παπαρήγα ακόμη) μέχρι να βρούν λύση στο πρόβλημα.

Unknown said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Επιστροφή
χωρίς να προσθέσω η να αφαιρέσω
τίποτα !

Καλή σου ημέρα !

Marialena said...

Καλησπέρα στους εκλεκτούς επισκέπτες της σελίδας αυτής!

@ Άρχοντας Κώστας: Έχεις δίκιο βρε Κώστα μου, θα το διορθώσω μόλις τελειώσω με την απάντηση που σας γράφω. Ευχαριστώ για την επισήμανσή σου αυτή. Ψυχή δε λες τίποτα... αυτό που ένιωσα εξέφρασα.

@ Ηωλιθικός: Νομίζω είναι θέμα χαρακτήρα και ανατροφής το να με αγγίζουν ή όχι ανάλογα περιστατικά.

@ Ημίαιμος: Φυσικά και δεν έχω πρόβλημα κανένα να διαφωνήσουν όσοι δεν συμπορεύονται με την συγκεκριμένη οπτική μου. Δημοκρατία έχουμε, ελεύθερο το δικαίωμα αυτό και το επικροτώ πρώτη εγώ. Σ'ευχαριστώ για τον τρόπο που παρέθεσες το σχόλιό σου γιατί με εξέφρασες και μένα κατά πολύ. Με τους εκάστοτε πολιτικούς τα έχω που με τις αποφάσεις τους καταδικάζουν τον κάθε Ηλιάκη να πεθάνει για την πολιτική που εφαρμόζουν. Εκεί δεν το αντέχω! Σωστά, σωστά να έλθουν τα καλόπαιδα της Βουλής και των κομμάτων να περάσουν μια μέρα επιφυλακής στα σύνορα και στις εσχατιές της πατρίδας μας να μας πουν μετά τι? Πως σκότωσαν οι λαθρέμποροι τον έφεδρο ανθυπολοχαγό στον Έβρο και μέχρι σήμερα κουβέντα για την ταμπακιέρα?
Ουαί και αλίμονο φαρισαίοι και υποκριτές... σωτήρες του έθνους!

@ Ναυτάκος: Επίσης Δημήτρη μου, σέβομαι την άποψή σου όπως και του αγαπητού Δ.Π.

guerriero_da_luz said...

Ο Ηλιάκηςδεν πέθανε για να ζούμε εμείς Μαριαλένα μου... Μακάρι να ήταν έτσι όπως κάποτε, τόσο αθώα. Αυτό είναι μεγαλύτερο κακό. Ο άνθρωπος αυτός πέθανε διότι όσο είμασταν ραγιάδες πρό 21 άλλο τόσο είμαστε και τώρα. Πώς αλλιώς να τοποθετηθεί ο τεχνητός πόλεμος που μαίνεται τώρα 30 χρόνια στο Αιγαίο? Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς οτι η Ελλαδίτσα κατα άλλους είναι ο Νο 1 αγοραστής οπλικών συστημάτων απο τις ΗΠΑ αναλογικά και Νο 20 σε πραγματικά νούμερα... Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Το έχω ξαναπεί. Αφήνουμε τα παιδιά μας να σκοτώνονται ηθελημένα, με πρόθεση. Η Ελλάδα τον σκότωσε σε ένα έγκλημα εκ προ μελέτης. Και τον σκοτώνει και πέρα απ το Θάνατο τον ίδιο κάθε μέρα σε παράθυρα και δηλώσεις και ψέμματα και παραμύθια. Παράλογοι Έλληνες αδαής κοιμισμένοι τηλεορασόπληκτοι αναρωτιούνται αν κάποιος τους σημαδεύει απο την άλλη πλευρά, κάποιος απο αυτούς που αναρωτιούνται το ίδιο, και όλοι μαζί πιστεύουν στα ίδια παραμύθια για να μην αναρωτιούνται την επόμενη φορα που διαπιστώσουν οτι έχουν τέλεια εξελιγμένα όπλα αλλά καμία παιδεία τι φταίει για αυτό....

Marialena said...

"Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου".
Πόσο σωστά το έθεσες. Συμφωνώ Αντώνη μου και δυστυχώς επαυξάνω πως το πρόβλημα δεν είναι ως φαίνεται, στην διευθέτηση της υφαλοκριπίδας και την λύση στην κατοχή της Κύπρου από τα στρατεύματα κατοχής, αλλά αν θα πάρουμε τα F-16 της προηγούμενης γενιάς και όχι τα Eurofighter ή τα ρώσικα αεροσκάφη, γιατί μας κάνουν εμπάργκο οι φίλοι μας οι Αμερικανοί!!! Έχεις δίκιο, η πραγματικότητα είναι καλά κρυμμένη πίσω από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και τα κούφια λόγια των μη-υπευθύνων... Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο αυτό και την τεκμηρίωσή σου.

Marialena said...

@ Αβεσσαλώμ: Καλησπέρα! Έγραψα απλά τα συναισθήματα που με διακατέχουν μετά τον πρόσφατο χαμό του αεροπόρου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχεις δίκιο ότι οι ήρωες της κυπριακής τραγωδίας έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς με την πολιτική ηγεσία και την ιστορία. Μια πληγή ανοιχτή που δεν κλείνει με διαμεσολαβήσεις και συμβιβασμούς τύπου ΟΗΕ. Μέχρι πότε?

Όσον αφορά τον σχολιασμό σου επί του σχολίου του Πολεμιστή, θεωρώ πως πυροδοτείς αντιδράσεις. Επειδή δεν το απεύθηνες σε μένα προσωπικά, θα ήθελα ο ίδιος ο παραλήπτης να εκθέσει την άποψή του αν και εφόσον το θέλει...

guerriero_da_luz said...

Αγαπητέ αββεσαλώμ, σαφώς και δεν είμαι νοσταλγός ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος όπως η ΕΣΣΔ και της ουτοπικής ιδεολογίας της κομμούνας. Απλά θα προτιμούσα η χώρα στην οποία ζώ και της οποίας είμαι πολιτογραφημένος κάτοικος να δίνει σε εμένα και τα παιδιά μου στο μέλλον ίσως, την δωρεάν παιδεία που δικαιούμεθα αλλα στερούμεθα προκειμένου να εκπληρώσουμε τις απο ΝΑΤΟ ορμώμενες συμφωνίες αγορών εξοπλισμών απο τους "συμμάχους" μας. Επίσης είμαι τη πεποίθησης οτι οι Τούρκοι πράγματι δεν μας απειλούν αλλα και σε περίπτωση απειλής πρέπει να κατανοήσουμε οτι στον πολιτισμένο κόσμο οι διαμάχες κερδίζονται με διπλωματία και οικονομικές συμφωνίες. Όπως παγκοσμιώς διακρίνεις πολεμος υπάρχει μόνο σε τριτοκοσμικές ή αναπτυσσομενες χώρες. Η χώρα μας πλεόν απο αναπτυσσόμενη είναι ανεπτυγμένη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που σημαίνει οτι έχει τη δύναμη να σταματήσει τις γελοίες 1/3 ισορροπίες που τηρεί τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με τον τουρκικό στρατό και να επενδύσει στην ενίσχυση του τουρισμού να ανταγωνιστεί τον με 26% αναπτυσόμενο τουρκικό (ο ελληνικός τρέχει με 6%) καθώς και να ενθαρύννει κινήσεις όπως ή πρόσφατη με την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας. Γιατί πλέον σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δεν μιλαμε για στρατούς και εξοπλισμούς αλλα για κεφάλαιο πελάτες και οικονομία.

Anonymous said...

Ο ΗΡΩΑΣ Κ. ΗΛΙΑΚΗΣ είναι θύμα της επιθετικής πολιτικής των πασάδων της τουρκίας και της Ελληνικής υποχωρητικότητος. Κοινώς γιουσουφάκια. ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.