Friday, March 30, 2007

Mουσικές της άνοιξης


The Doors, Light My Fire live, 1971

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μπήκα ξανά στη πρίζα από τον φίλο συν-ιστολόγο Domingo, για να θέλω να κατεβάσω και να γράψω αγαπημένες μουσικές και νέες κυκλοφορίες από τα είδη της μουσικής που ακούω. Έτσι λοιπόν, ως παρορμητική Κριαρίνα που είμαι, αφιέρωσα αρκετό ελεύθερο χρόνο μου για να αναζητήσω τα "μονοπάτια" (βλέπε links), που θα με οδηγούσαν στον παράδεισο των νέων άλμπουμς. Χθες βράδυ έγραψα τα εξής καινούργια cds για να έχω να τα ακούω αυτή την Άνοιξη, μέχρι νεωτέρας.

1. Joss Stone - Introducing Joss Stone (2007)
Η 20χρόνη πλέον Joss, παρουσιάζει το τρίτο της προσωπικό άλμπουμ, γεμάτο από μελωδίες soul και r-n-b που θυμίζουν τα παλιά καλά 70's, αλλά με τη φρεσκάδα και ζωντάνια της δικής της προσωπικής ερμηνείας. This kid has it! Go get them girl...

2. Norah Jones - Not too late (2007)
Η κόρη του Ραβί Σανκάρ, παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στο χώρο της jazz και με επιρροές από blues, με τη δική της βελούδινη ερμηνεία να ντύνει τα κομμάτια της. Το έψαχνα καιρό και στον ουρανό το βρήκα αυτό το άλμπουμ. She's cool...

3. Everything But The Girl - The Platinum Collection (2006)
Οι Βρετανοί E.B.T.G. μας έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη British Pop, κατά τη δεκαετία του '90, όταν παρουσίασαν τραγούδια σαν το Missing, ή το Driving που χαρακτηριστικά ερμήνευσε η ερμηνεύτριά τους υπό την υπόκρουση smooth pop tunes. Αυτή εδώ είναι μια ανθολογία τους από τα τραγούδια που ξεχώρισαν στη καριέρα τους και ακούγονται το ίδιο φρέσκα, όπως και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. "And I miss you, like the dessert miss the rain..."

4. Toni Braxton - The Essential Toni Braxton (2007)
Η μαύρη γαζέλα Toni Braxton έγινε γνωστή από την γεμάτη φωνή της στις αρχές της δεκαετίας του '90 μέσα από μπαλάντες και soulful rhymes, γεμάτα πάθος που χρωματίζονταν από τη γεμάτη φωνή της. Μετά από τέσσερα προσωπικά της άλμπουμ με αρκετές χαρακτηριστικές στιγμές, παρουσιάζεται αυτό το διπλό άλμπουμ, όπου υπάρχουν κομμάτια από την αρχή της καριέρας της μέχρι και τη προτελευταία της δουλειά. Συνδιασμός r-n-b, με soul και μπαλάντες μας δίνει αυτό το ολοκληρωμένο αφιέρωμα σε μια φωνή που μπορεί και μας παρασέρνει με την ερμηνεία της. All time favourite: "A spanish guitar" (special edition) "...I wish that I could be your heart like that spanish guitar, that you could play me through the night on and on..". She's hot!

5. Jennifer Lopez - Como Ama Una Mujer (2007)
Η JLo παρουσιάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά με ισπανόφωνο στίχο και μας συνεπαίρνει με το καινούργιο της τραγούδι "Que Hiciste", όπου η εκρηκτική λατίνα performer, ξέρει πως να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού στραμένο επάνω της. Δεν είναι η φωνάρα, αλλά έχει αυτό το "κάτι" (ο ανδρικός πληθυσμός ξέρει καλύτερα στις φαντασιώσεις του), που ξεσηκώνει με τον ερωτισμό που εκπέμπει στη σκηνή με στο χορό της. Viva muchacha para siempre!

6. The Doors - The Very Best of (40th anniversary mixes) (2007)
Το πολύ φρέσκο αφιέρωμα σε all time classic τραγούδια των θρυλικών Doors, συμπληρώνεται με αυτό το άλμπουμ όπου περιέχονται γνωστά και αγαπημένα τους τραγούδια, για όσους δεν έχουν στη δισκοθήκη τους ήδη τη δισκογραφία τους. Η φωνή του Jim Morrison, όπως πάντα ανατριχιαστικά ερωτική και χαοτική, η μουσική του Ray Manzarek να μας παραπέμπει στην απαρχή των blues από όπου έχουν εμπνευστεί, σε συνδιασμό με την ψυχεδέλεια που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 60 στη μουσική σκηνή. I wish I were a part of it somehow!

7. Mary J Blige - Reflections (A Retrospective) (2006)
Μια ακόμα σημαντική φωνή της r-n-b σκηνής η Mary J Blige, σε αυτό το άλμπουμ, φιλοξενεί δείγματα της δουλειάς της που γνώρισαν επιτυχία καθώς και συνεργασίες με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της μαύρης μουσικής σκηνής στην Αμερική. Η ακατέργαστη φωνή της σε συνδιασμό με αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν "attitude", είναι στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες αφροαμερικανίδες ερμηνεύτριες που ασχολούνται με το είδος αυτό. No more drama baby! Yeah...

Καλή ακρόαση και καθώς παρακουλουθείτε το video του "Light My Fire" των Doors, αφεθείτε στον ερωτισμό του αιώνιου εφήβου Jim Morrison να σας παρασύρει... oh my!

σ.σ. (μη μου πείτε πως δεν σας προειδοποίησα μετά...)

6 comments:

Πυθαγόρας Σάμιος said...

Μπράβο
άψογη η παρουσίαση των albums.
Αφού μ΄έπεισες να κατεβάσω και το best των Everything But The Girl, το μόνο από αυτά που αναφέρεις που δεν είχα κατεβάσει.
Ενώ γράφω, ακούω το Que Hiciste, το τραγούδι μου αυτές τις μέρες, ένα από τα ελάχιστα της J-Lo που μου άρεσαν ever, αφού δεν ντρέπομαι να ομολογήσω ότι θαυμαστής της υπήρξα, όχι τόσο για τη φωνή της, όσο για άλλα προσόντα της.
Πρέπει όμως να σου πω, that the spring is young, έχει μέλλον, και πολλές ακόμα όμορφες μουσικές θα πλημμυρίσουν τα αυτάκια σου.

(κρίμα όμως, δεν παίζει στο πισί μου το video των Doors)

Καλό βράδυ:)))

adaeus said...

Nαι σε όλα. Μπράβο, όχι άλλη Ζήνα και Ρέμο ;)

Marialena said...

Καλησπέρααααα στα καλά μας τα παιδιά!

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
@ Domingo: είπαμε πως αγαπάμε τη μουσική και με ερέθισμα τις προτάσεις σου, προέκυψε και αυτή η ενημέρωση! Να μάστε καλά να μοιραζόμαστε τα μουσικά μας ερεθίσματα αγαπητέ μου, γιατί όχι?

Για να παίξει το βιντεάκι, πήγαινε στο κουμπί που λέει Google Video και έχει ένα προγραμματάκι που κατεβάζεις και εγκαθιστάς για να παίξει. Το δοκίμασα χθες και είναι ΟΚ! Δοκίμασέ το καισυ αν θες να δεις τους Doors ζωντανά...

@ Adaeus: Είπαμε έχουμε πολλά ακούσματα ανάλογα την περίσταση. Να σου πω δυό τραγούδια των εν λόγω που πιστεύω πως ταιριάζουν με τη φωτεινή πλευρά της ζωής?

(1): Και σου το ορκίζομαι,
σου το ορκίζομαι πως θα σε αγαπάω μια ζωή,
σου το ορκίζομαι, σου το ορκίζομαι,
εσύ είσαι το πιο ωραίο που μου
χει συμβεί...
Πέγκυ Ζήνα: "Σου το ορκίζομαι"

(2): Χαμογέλασε πάει πέρασε και ότι έγινε έγινε μωρό μου,
τώρα εγώ είμαι εδώ να σου τραγουδώ,
να σου λέω το πόσο σ' αγαπώ...
Αντώνης Ρέμος: "Χαμογέλασε"

Γι' αυτά τα τραγούδια τι λές? Καλά?
Άμα δεν είχαμε και τα τραγούδια να λένε τους καημούς και τις χαρές μας, η ζωή μπορεί να ήταν ασπρόμαυρη αντί για πολύχρωμη...

Anonymous said...

agapiti marialena
se proskalo na pareis meros sto neo paixnidi me titlo LIVING IN ATHENS gia na peis pos einai na zeis stin poli touti k an su aresei i oxi
gia perissotera edo
http://anisixos.blogspot.com/2007/03/living-in-athens.html

adaeus said...

Δεν λέω όχι στους συγκεκριμένους στίχους, αλλά όταν ακούγονται από το στόμα του Ρέμου και της Ζήνα, που έχουν πει ουκ ολίγη σαβούρα, κάτι μου ξυνίζει.

Marialena said...

Σε αυτό το επιχείρημα δεν μπορώ να αντιπαρέλθω την επισήμανσή σου Adaeus, περί σαβούρας... Έχεις δίκιο, οι συγκεκριμένοι είναι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, που όμως το κυνήγι της επιτυχίας και των πωλήσεων στη λαϊκοπόπ κουλτούρα που επικρατεί, τους αναγκάζει να ερμηνεύουν και τραγούδια κατωτέρου επιπέδου για να γεμίζουν τα cds τους.

Εγώ προτιμώ να κρατάω τραγούδια τους και στιγμές που με εκφράζουν την ίδια μέσα στο κύμα των γαβ-γαβ.