Tuesday, May 02, 2006

Καλομελέτα κι έρχονται τα καλύτερα για τον διαβήτη?

Τις τελευταίες μέρες έπεσε στην αντίληψή μου πληθώρα δημοσιεύσεων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ για την νέα συσκευή συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και της χορήγησης προγραμματισμένης δόσης ινσουλίνης από την εταιρεία Medtronic εξ Αμερικής.

Όσοι σχετίζονται με τον χώρο της θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη, γνωρίζουν πως αυτού του είδους οι συσκευές δεν είναι καινούργιες στη διεθνή αγορά, αλλά μόλις τώρα κατόρθωσαν να εισαχθούν στην ελληνική πραγματικότητα και γι' αυτό και η αναφορά σε αυτές από τα Μ.Μ.Ε.

Χαίρομαι από τη μια που αρχίζουν να εφαρμόζονται τεχνολογίες φιλικότερες προς τη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά από την άλλη το παιχνίδι της δημοσιότητας από συγκεκριμένους (προβεβλημένους) στο χώρο ιατρούς με ενοχλεί αφάνταστα και με απωθεί.

Αντί να κάνει η πολιτεία βήματα για την χορήγηση σε όλους τους ασθενείς που χρειάζονται τέτοιου είδους συσκευές για την καλύτερη ποιότητα ζωής τους, τους αφήνει να μπερδεύονται σε ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τους βγαίνει η πίστη στη κυριολεξία μέχρι να εφοδιαστούν με το πολυπόθητο εξάρτημα.

Αντ' αυτού, βρίσκουν οι "σταρ" στο χώρο της διαβητολογίας πάτημα και το παίζουν Μεσσίες στους διαβητικούς και τις οικογένειές τους που σπεύδουν να καταθέσουν το παχυλό αντίτιμο για να επισκεφθούν το γιατρό που διαφημίζει τις καινοτομίες στο χώρο του διαβήτη και πάει λέγοντας.

Χθες το βράδυ είδα όλως τυχαίως και ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ που ένας νέος άνδρας με διαβήτη από τη συμπρωτεύουσα, εξείρε τα πλεονεκτήματα χρήσης της αντλίας-μετρητή, ενώ του έχει εφαρμοστεί για 5 μέρες τώρα και καπάκι ο γιατρός/celebrity να λέει τα δικά του. Ουδέν μεμπτόν στη κάλυψη τόσο της πλευράς του χρήστη όσο και του ειδικού, αλλά γιατί να προωθούνται λύσεις που σε λίγο θα ξεπεραστούν από την τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο και να μην γίνεται κίνηση για εφαρμογή της υποδόριας αντλίας ινσουλίνης που εν τέλει θα αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους και θα υποκαταστήσει την έγχυση ινσουλίνης από το υπολειτουργόν πάγκρεας?

Έλεος κύριοι "ειδικοί" επί του διαβήτη στη χώρα μας, αφήστε τη κερδοσκοπία και την προβολή κατά μέρους και προωθήστε ουσιαστικά την έρευνα και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στο θέμα του διαβήτη, γιατί μόνο με προσωπικές διεκδικήσεις και ασθμαίνοντα ερευνητικά προγράμματα δεν βοηθάτε τους πάσχοντες στων οποίων έχετε τεθεί την υπηρεσία και υποστήριξη τους!

Αναμένοντας να έλθουν και στη χώρα μας πραγματικά τα φιλικά προς τον χρήστη βοηθήματα για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, σας χαιρετώ! M.

8 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Ας ελπισουμε τουλαχιστον το κρατος να καλυψει ενα μεγαλο μερος της αξιας της συσκευης.

αερικο said...

Τωρα αυτο ειναι κατι αλλο απο κεινο το παλιο που ..ηταν υποδορειο μηχανακι που εδινε στο σωμα την ποσοτητα ινσουλινης που χρειαζοταν καθε φορα;;;;;;
( Αυτο το παλιο το χε δοκιμασει πολυ δικος μου ανθρωπος και το απερριψε σαν λυση γιατι υπηρξαν φορες που μερος της ινσουλινης εβγαινε εξω..και πιστεψε με θελει πολυ να μην τρυπιεται πλεον γιατι κανει ινσουλινη απο 8 ετων και τωρα ειναι 53.....)

Marialena said...

Καλησπέρα και καλό μήνα!

@ ΠρέζαTV: και τα αναλώσιμα Νίκο μου, γιατί ο διαβήτης είναι μια πολυέξοδη κατάσταση!

@ αερικό: Καλοσώρισες! Αυτό εδώ είναι συνδιασμός μετρητή με αντλία χορήγησης με καθετήρα σαν το παλιό, αλλά τώρα μετράει και το σάκχαρο 300 φορές την ημέρα. Είναι μεγάλο θέμα η έγχυση ινσουλίνης με μη ενέσιμα μέσα. Εύχομαι ο δικός σου άνθρωπος να απολαμβάνει παρόλα αυτά μια καλή ποιότητα ζωής και υγεία ζώντας με το διαβήτη του!

ramon said...

εχουμε φτάσει να συζητάμε πραγματα πoυ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: σαφώς ο διαβητικός (και όχι μόνο) δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!
αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανσή σου για τον -επιεικώς- ύποπτο ρόλο του ιατρο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Γιατροί-celebrities και εταρείες φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας σε μια αποτρόπαια συνύπαρξη με τις ευλογίες του κράτους.

Unknown said...

Καλησπέρα καλή και γλυκιά μου
Μαριαλένα, καλό μήνα και όλα καλά.
ένα χαμόγελο και μόνο φτάνει
ο δημιουργός μας χάρισε το μοναδικό
προνόμιο του χαμόγελου, είναι
μεγάλο χάρισμα να χαμογελάς
δεν υπάρχει όμορφο η άσχημο χαμόγελο, ο δημιουργός όλα
τα έχει προβλέψει, για αυτό
να είσαι σίγουρη.
ακόμα και για τον διαβήτη έχει
προβλέψει.
αλλά αυτοί που μας κυβερνάνε
αν έπαιζαν τάβλι, κάτι θα ήταν
αλλά βλέπουν στο Μαξίμου ταινίες
επιστημονικής φαντασίας
και εικονικής πραγματικότητας.
στο υπουργείο το τη βλέπουν
άσε να μην πω Μαριαλένα μου γλυκιά,
τόσο αυτού που παίζουν τα ματάκια
του, όσο και του άλλου του
κουνιστού που πάει και για
Δήμαρχος, αυτό μας μάρανε τώρα.

Να είσαι καλά κούκλα μου μοναδική
που μας τα θυμίζεις.
έχεις την αμέριστη αγάπη μου.

ο γιος του μπλε του Ουρανού
και του γαλάζιου της Θάλασσας

THE_RETURN said...

Καλησπέρα και καλό μήνα.

Με θλιβει πάντοτε η ιατρική κερδοσκοπία.

Εύχομαι σε όσο το δυνατόν περισσότερη "κοινωνική ιατρική πρόνοιας"
(αν μπορεί να την ονομάσει κάποιος έτσι).

αερικο said...

@Marialena
Η ποιοτητα ζωης που απολαμβανει ο δικος μου ανθρωπος δεν ειναι και τοσο καλη αλλα συνεχιζει να αγωνιζεται με σθενος(διαβητης τυπου 1 , τεσσερεις φορες τη μερα τρυπημα συμφωνα με τα νεα σχηματα των τελευταιων 6 ετων).
Ο διαβητης της εχει προκαλεσει πολλες βλαβες στα τοσα χρονια. ( Απο τα σοβαρα που μπορω να πω ειναι οτι εχει ηδη κανει εγχειρηση στα ματια για να καταφερει να βλεπει αυτη τη στιγμη 10% κι αυτο μονο απ' το ενα ματι, το αλλο δεν γινεται τιποτα. Επισης εχει κανει τριπλο μπάιπας.)

Τωρα οσον αφορα τη συγκεκριμενη συσκευη μου ειπε τα εξης:
Η συσκευη ειναι υποδορια. Ποσο θα μπορει να αφεθει στο συγκεκριμενο σημειο που τοποθετηθηκε;; Οι ιστοι που ειναι τριγυρω απο τη συσκευη συντομα πιστευει πως θα καταστραφουν και δεν θα μπορουν να απορροφησουν την ινσουλινη. Αυτο σημαινει πως συχνα πυκνα θα πρεπει να γινεται επανατοποθετηση της συσκευης σε αλλο σημειο. Ολα αυτα βεβαια για τους χρονια διαβητικους.

Στην Αμερικη παλι εχει κυκλοφορησει φετος το σπρει ψεκασμου που αντικαθιστα τις ενδιαμεσες δοσεις. Εδω λενε πως θα κυκλοφορησει σε κανα χρονο.

Πωλειται ελπις απο γιατρους και φαρμακοβιομηχανιες μακαρι να γινει πραγματικοτητα με θετικα αποτελεσματα. Γιατι πολλες φορες τα πειραματα συνεχιζονται και περαν των εργαστηριων.....

Marialena said...

Καλημέρα σκεπτόμενοι και προβληματιζόμενοι φίλοι! Καπετάνιε μου και Return, ευχαριστώ για την ευαισθησία και τους προβληματισμούς σας στο θέμα!

Θα σταθώ σε αυτό που είπε ο Ραμόν για το αυτονόητο, που δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι στη χώρα μας καθότι ο διαβήτης είναι μια πολυέξοδη κατάσταση και τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση και ρύθμιση του σακχάρου κοστίζουν ακριβά και δεν χορηγούνται από τα ταμεία με ενιαία πολιτική. (Ελλάς το μεγαλείο σου, λες και δεν γνωρίζουν ότι είναι χρονία πάθηση).

Αερικό μου ναι, καταλαβαίνω τον αγώνα και την αγωνία ενίοτε της αγαπημένης σου γιατί στο ίδιο καζάνι βράζουμε, ο καθένας με τον τρόπο του! Ο διαβήτης είναι από τα πράγματα που στη ζωή μου καλούμαι να ανταπεξέλθω και αντιμετωπίσω και να μάθω τα μαθήματα ζωής που μου επιφυλάσσει εν τέλει.
Ο καθετήρας κάθε 3 ημέρες θέλει αλλαγή στη θέση που τοποθετείται για αποφυγή των μολύνσεων όπως γνωρίζει και ο δικός σου άνθρωπος. Τώρα, η μακροχρόνια χρήση τέτοιας συσκευής θέλει προσοχή στην περιοχή της κοιλιακής χώρας όπου και τοποθετείται. Το θέμα είναι να υπάρχουν επιλογές για κάθε περίπτωση ανθρώπου με διαβήτη. Δεν μπορεί όλοι να λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά με την αντλία, ενώ άλλοι καλύπτονται από το λεγόμενο πολλαπλό σχήμα χορήγησης ινσουλίνης και πάει λέγοντας.

Από μικρό παιδί ακούω για την περίφημη (όποια) θεραπεία και φως δεν βλέπω ακόμα. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η διατήρηση μιας καλής υγείας διασφαλίζει ποιότητα ζωής στον πάσχοντα, εκεί είναι το κλειδί. Εδώ στην Ελλαδίτσα μας, οι ιατροί που ασχολούνται με τον διαβήτη το έχουν κάνει σαν προτεκτοράτο τους (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων φυσικά) και αντιτίθεμαι στην τρομολαγνία και εξάρτηση που προκαλούν με τη στάση τους σε ιδιώτες και συλλογικά όργανα.
Γιατί πρέπει σώνει και καλά ο διαβητικός να θεωρείται από την κοινωνία και τον ιατρικό χώρο ασθενής, δεν το έχω καταλάβει και αντιτίθεμαι σθεναρά όταν δεν υπάρχει λόγος ασθενείας στον ίδιο!

Ακόμα και στη περίπτωσή μας δυστυχώς, σημασία δεν έχει ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά το κέρδος. Κρίμα!
Ελπίζω να μην σας κούρασα με αυτούς τους προβληματισμούς, να είστε καλά, Μ.