Tuesday, May 15, 2007

Το είδωλο στον καθρέπτη


Helmut Newton, Self Portrait with Wife and Models - Vogue Studio, Paris 1981

Ο καθρέπτης ποτέ δεν ήταν μια ευχάριστη διαδικασία αυτογνωσίας για μένα. Προτιμώ αντί να αντικρύζω το είδωλό μου στον καθρέπτη και να υποβάλλομαι σε ασκήσεις αυτοεκτίμησης δια μέσου της προβολής, να μπαίνω βαθιά μέσα μου, στα σημεία εκείνα της ψυχής που θέλουν περισσότερο φως και να προσπαθώ να τα φωτίσω ή τουλάχιστον να τα αναγνωρίσω κι έτσι να πορεύομαι όσα χρόνια τώρα, το "γνώθι σαυτόν" έχει γίνει ένα ενεργό κομμάτι μέσα μου.

Όταν ξεκίνησα ως χόμπυ, τη δημιουργία αυτού εδώ του ιστολογίου το 2004, δεν φανταζόμουν πως κοντά τρια χρόνια μετά, θα συμμετέχω ενεργά στη διαδικασία διατήρησης ενός προσωπικού διαδικτυακού ημερολογίου στην ανάλογη ελληνική κοινότητα και όχι μόνο.

Για μένα το μπλογκ σημαίνει ένα παράθυρο στον κόσμο, στον κόσμο τον δικό μου κατ' αρχήν, αυτόν που ερμηνεύεται μέσα από τη δική μου οπτική κάθε φορά. Μια καταγραφή σκέψεων, επιθυμιών, γεγονότων, στιγμών και στιγμιοτύπων όπως αναφέρεται και στον τίτλο που του έχω δώσει.

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που η έκφραση των παραπάνω, περνούσε μέσα από το κανάλι των κοινωνικών πρέπει, της έξωθεν καλής μαρτυρίας, της καταξίωσης, της αξιοπρέπειας και της φιλαλήθειας. Όμως, μέσα από τα δικά μου προσωπικά βιώματα, έμαθα ένα ακόμη πολύ σημαντικό μάθημα ζωής: το να σέβομαι τους άλλους και να λειτουργώ με ανεκτικότητα για την προσωπικότητα του καθενός, εφόσον θα ήθελα και οι άλλοι να λειτουργούν με την ίδια λογική και προς εμένα.

Αυτό εδώ, όπως και η χαμηλών τόνων σελίδα των ποιημάτων μου, λειτουργούν με την ίδια λογική. Να είμαι εγώ αυτή που εκφράζεται κάθε φορά που οι λέξεις εντυπώνονται στην οθόνη του υπολογιστή μου, με σκοπό την ανάρτηση σε ένα ποστ. Γι' αυτό και κάποιες φορές γίνομαι ακόμα πιο προσωπική, μην έχοντας να φοβηθώ κανενός είδους αντίκτυπο στην έκθεση αυτή.

Πρόσφατα, μια επισκέπτης από την Ολλανδία, ερμηνεύοντας με τον δικό της τρόπο την περιγραφή του προφίλ μου, συσχέτισε την ανάγκη για κατανόηση της ομοφυλοφιλίας της με την δική μου περιγραφή που αφορά στην ψυχολογική ερμηνεία του ποιά είμαι και άφησε ένα σχετικό σχόλιο μη γνωρίζοντας ελληνικά για να κατανοήσει περαιτέρω τις σκέψεις μου.

Όταν έλαβα αυτά και κάποια άλλα σχόλια, σκέφθηκα πως εφόσον ενθαρρύνω τον διάλογο στο χώρο μου, η έκφραση τέτοιων απόψεων βοηθά στη πολυφωνία και στη δημοκρατία που πιστεύω ως άτομο. Μα, πόσο όμως πραγματικά, μπορεί κανείς να σκιαγραφήσει μια προσωπικότητα μέσα από κάποια και μόνο, γραφόμενα?

Ποιούς αφορά το γεγονός ότι είμαι μια νέα γυναίκα που βλέπω τη ζωή μέσα από τα δικά μου μάτια και μόνο? Ποιό δικαίωμα αντλούν για να προβαίνουν σε διαδικτυακές εκδηλώσεις σεξουαλικών προτιμήσεων στο πρόσωπό μου, χωρίς να έχει προηγηθεί δική μου τέτοια αφορμή?

Τα προσωπικά αδιέξοδα μας ωθούν σε πράξεις παραλογισμού πολλές φορές. Η δυσχέρεια να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, μας οδηγούν να πλάθουμε "εξόδους κινδύνου", μέσα από λέξεις, εικόνες και άψυχες επικοινωνίες μέσα από σχόλια σε κείμενα. Γιατί όλα αυτά?

Συν τω χρόνω, η ανάγκη του να ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου και να καταγράφω τις εντυπώσεις μου, διαπίστωσα πως δεν αφορούσε μόνο εμένα, όπως αρχικά πίστευα, αλλά και άλλους ανθρώπους που διαβάζοντας κάτι δικό μου συσχετίζονταν με αυτό. Κάποιοι με τίμησαν με το να διαβάζουν τακτικά κάθε σημαντικό ή ασήμαντο δημοσίευμα και έτσι να κάνουν ειδικά τα "Στιγμιότυπά" μου, να συμπεριλαμβάνονται σε λίστες αγαπημένων τους μπλογκς. Τους ευχαριστώ από τη καρδιά μου!

Ποιός θα το λεγε, πως η Μαριαλένα, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, θα έφτανε να έχει κάτι να πει μέσα από τα φίλτρα του μυαλού και της καρδιάς, σε τόσους άλλους ανήσυχους ανθρώπους, δια μέσου του διαδυκτίου και όχι μόνο! Δεν είμαι καλή, ούτε κακή, ούτε καταπληκτική, ούτε αξιοπερίεργη, ούτε ομοφυλόφιλη, ούτε αμφίφυλη, ούτε πουτάνα, ούτε ψωνάρα, ούτε μαλάκας, ούτε κορόιδο, ούτε ψυχανώμαλη, ούτε ένα τέρας με τρία κεφάλια και πέντε ουρές! Ταμπέλες είναι αυτές που τις βάζουμε στους συνανθρώπους μας, για να τους έχουμε δέσμιους της λογικής μας. Άλλοι τις δέχονται και άλλοι (όπως εγώ) όχι...

Μια φωνή ανάμεσα σε χιλιάδες φωνές είμαι, που άλλες φορές ψιθυρίζει, άλλες ουρλιάζει, άλλες σωπαίνει, άλλες τραγουδά και άλλες θέλει να εκφράζεται όπως το παιδί που έχει μέσα της. Αυτό είμαι και μου φτάνει να είμαι καλά -όσο το πετυχαίνω- με τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου, παρά να με βάλετε (όλοι εσείς οι θηρευτές θυμάτων) σε ένα βάθρο "θαυμασμού" του φαινομένου(!!!), που σε πρώτη βολική ευκαιρία, θα με ρίξετε μόλις δεν φανώ αντάξια των όποιων δικών σας προσδοκιών, στην εικόνα που έχετε πλάσει για εμένα.

Για εξειδανικεύσεις και παραλογισμούς, πηγαίνετε αλλού σας παρακαλώ. Εδώ υπάρχει μονάχα μια σελίδα που την γράφει κάποιος άνθρωπος, που λειτούργει βάσει του αλληλοσεβασμού και της καλοσύνης στη καρδιά και τίποτα άλλο και ας χαρακτηρίζεται η κοινωνία μας από άλλες απάνθρωπες παραμέτρους, δε με αφορά.

Marialena, 14/05/2007

6 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα Μαριαλένα,
μπήκα σήμερα στο blog σου με σκοπό να σου πω ότι κακώς έπαιρνες σοβαρά όλα αυτά τα ομοφιλοφυλικά σχόλια και πως ίσως (παρά του ότι είμαι αντίθετος - γενικά - σε τέτοιες πρακτικές) θα έπρεπε στο εξής να σβήνεις τέτοια σχόλια και να μην ασχολείσαι.
Μάλιστα είχα σκεφτεί ότι ίσως (εκτός από το πρώτο αγγλόφωνο, που οπωσδήποτε ήταν τυχαίο), τα επόμενα τα έγραψαν γνωστοί σου για να σε πειράξουν (για πλακίτσα δηλαδή). Κακόγουστη οπωσδήποτε, και αμφιβάλλω αν άτομο σαν κι εσένα έχει τέτοιου είδους "φίλους".

Βλέπω λοιπόν σήμερα ότι σε έχει πειράξει όλη αυτή η ιστορία.
Κακώς!
Όσοι σε παρακολουθούν έχουν μια - λίγο πολύ - σαφή άποψη για σένα.
Εγώ δεν είμαι από τους παλιότερους επισκέπτες σου (λίγοι μήνες είναι;), αλλά από τότε που σε πρωτοδιάβασα έγινα καθημερινός.
Γιατί;
Εκτίμησα μια ευαισθησία που έβγαζες, μια ισορροπία κι ένα χιούμορ, γι'αυτό μου άρεσε που παίξαμε αρκετές φορές με τα σχόλιά μας.
To χαιρόμουν αυτό το παιχνίδι και θα συνεχίσω - πιστεύω - να το χαίρομαι (αν και πρέπει να πω ότι μ'εκνευρίζει λίγο αυτό word verifivation, αλλά χαλάλι σου).
Αυτό που φοβάμαι (και γι'αυτό γράφω αυτό το κατεβατό) είναι μήπως αυτή η σαχλαμάρα σε αλλάξει. Μήπως σε κάνει πιο συγκρατημένη, πιο σφιγμένη...
Σε παρακαλώ (και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και όλους τους τακτικούς επισκέπτες σου) ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ.
Συνέχισε όπως ήσουν.
Αν υπάρξει άλλο τέτοιο σχόλιο σβήστο και μην ασχοληθείς.
Πληζ.

(δεν θα υπογράψω με το nick name μου, για να μη γίνω κι εγώ στόχος κακόβουλων, ας μην τους δίνουμε ευκαιρίες, να τελειώσουμε με τέτοιες ιστορίες και να συνεχίσουμε όπως ήμαστε)

Μάνος
875

panagiota said...

Μαριαλενακι σοφα ομιλησε ο Μανος.
Ξεχνα το,ή δες το απο την αστεια του πλευρα......
Οσοι σε διαβαζουμε ξερουμε την σεξουαλικη σου ταυτοτητα διοτι μας την εχεις δηλωσει ευθαρσως.
Δεν εχω τιποτα με τους ομοφυλοφιλους,ανθρωποι ειναι κι'αυτοι,αλλα λιγη αξιοπρεπεια δεν βλαπτει,σε κανεναν δεν επιτρπεται να ανοιγεται δημοσια σε σε τετοια θεματα χωρις να εχει δωσει το δικαιωμα ο αλλος.
Αν σου εκανε γνωστος την κακογουστη πλακιτσα,εκει ειναι το χειροτερο.
Και για να σε κανω να γελασεις λιγο,θα σου πω πως συμβαινουν αυτα στα μπλογκς.Προσφατα διαβασα καποιαν που ερωτευτηκε καποιον μεσα απο.... τα γραφομενα του!!Αλλα θα μου πεις ηταν ετεροφυλη η ελξη...

Αλλα οπως και να ειναι,εγω δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον να ερωτευεσαι καποιον μεσα απο ενα προφιλ και μερικες σελιδες!!!!!
Γι'αυτο αστο να το παρει το ποταμι και μην ασχολεισαι και χαλας την ζαχαρενια σου.
Σε φιλω και καλο μεσημερι να εχεις.

mafalda said...

Μαριαλένα, καλησπέρα.
Διαβάζω που και που το blog σου αν και δεν θυμάμαι να έχω σχολιάσει ποτέ. Ήθελα όμως να σου πω, ότι είναι κρίμα να στενοχωριέσαι για λάθος πράγματα και να δίνεις περισσότερη σημασία από όση χρειάζεται. Εδώ πέρα, ερχόμαστε όλοι και γράφουμε, έτσι για να δούμε πόσοι άλλοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε σκέφτονται σαν εμάς, και ακόμα περισσότερο πόσες άλλες απόψεις και τρόποι ζωής υπάρχουν. Μετά κλείνουμε το pc και γυρνάμε στη ζωή μας, στους φίλους μας, στις σχέσεις μας, στην οικογένειά μας και τη δουλειά μας.
Να σου πω κάτι? Τι είσαι και τι δεν είσαι δεν αφορά κανέναν, και ούτε χρειάζεται να κάνεις οτιδήποτε για να εξηγήσεις τι είσαι. Σήμερα έχει να κάνει με συξουαλικές προτιμήσεις, αύριο θα έχει να κάνει με πολιτικές, μεθαύριο για την ομάδα σου ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Και επειδή ρωτάνε, εσύ απαντάς? Ή μάλλον να απαντάς, καλά κάνεις αλλά να μη χαλιέσαι.

Πάντως έχει ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα, ένας άντρας πιο ευαίσθητος, ή πιο χαριτωμένος αμέσως θεωρούνταν ομοφυλόφυλος και έπρεπε μετά να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας αν δεν ήταν. Λες αυτή η "χρυσή εποχή" να ξεκινάει και για εμάς τις γυναίκες? Φαντάζομαι έχει να κάνει με το ότι κατά πολύ πολλές έχουν αποποιηθεί οποιαδήτε ευαισθησία και τρυφερότητα προκειμένου να φαίνονται πιο ουάου!
Τέλος πάντως εσένα τίποτα από αυτά δε σε αφορά. Είτε επιλέξεις να σβήνεις τα σχόλια, είτε να τα αφήνεις, σου λέω ως κάποια που δε συγκαταλέγεται στους γνωστούς σου bloggers ότι τίποτα από όσα έχουν σχολιαστεί δεν προκύπτει από εσένα ή τα κείμενά σου, οπότε smile! (πωπώ πάλι έγραψα πολλά, συγνώμη!)

adaeus said...

Ενα τραγουδάκι: Σ'όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Μην στενοχωριέσαι, γιατί ο σούπερ παπούς θα τους τσακίσει όλους.

MenieK said...

Ψυχραιμία Μαριαλένα...
έχε πάντα στο νου σου τα λόγια του ποιητή:
...Γράφω και μένω εδώ
παρόν
ανεξάντλητο

Marialena said...

@ Μάνος, Παναγιώτα, Μαφάλντα, Adaeus, MenieK, καλή σας ημέρα!

Σε αυτή και σε όποιες άλλες σελίδες βάζω τη σφραγίδα μου, η καλή διάθεση μετράει για να έχουμε μια ανθρώπινη επαφή μεταξύ μας.

Φίλοι αν θέλουμε, γινόμαστε με το χρόνο, η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που γνωρίζουμε, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι όταν προέρχεται από όσους άλλους μας είναι "άγνωστοι"!

Να είστε όλοι καλά και εσείς που εκθέσατε την άποψή σας σε αυτό το ποστ και όσοι το διαβάσατε και θελήσατε να παραμείνετε σιωπηλοί!