Friday, May 25, 2007

Της ζωής μου τα τραγούδια

Συχνά ακούγοντας κάποιο από τα αγαπημένα μου τραγούδια, γυρίζει το μυαλό μου σε εκείνα τα κομμάτια που έχουν σηματοδοτήσει για κάποιον λόγο τη ζωή μου μέχρι και σήμερα. Πρόσφατα έλαβα μια πρόσκληση από την αγαπητή μου φίλη συν-ιστολόγο Αναστασία, η οποία με προσκαλούσε να καταγράψω αυτά ακριβώς τα τραγούδια. Τι χαρά!

Χθες το βράδυ, λίγο πριν πέσω για ύπνο, με χαρτί και μολύβι στο χέρι και μουσική να παίζει στο cd, έκανα την αναδρομή μου και ιδού τα 20 πιο αγαπημένα μου τραγούδια:

1. The Greatest Love of All - Whitney Houston
από 15 χρονών παιδί με έχει καθορίσει αυτό το τραγούδι, γιατί κατά πως λέει "μαθαίνοντας να αγαπάς τον εαυτό σου, είναι η μεγαλύτερη αγάπη απ' όλες!"

2. Like the way I do - Melissa Etheridge
Θυμάμαι ότι αυτόν τον ύμνο, από την τραχιά φωνή της Melissa Etheridge, τον πρωτοάκουσα ίσως έφηβη στο ραδιόφωνο και μετά στον Σταυρό του Νότου live, φοιτήτρια, παρέα με φίλους και να σηκώνομαι να χορεύω, αυτόν τον χορό που μιλάει όλο το Είναι...

3. Still got the blues - Gary Moore
1990 και γω ανατριχιάζω με αυτό το τραγούδι, με το πάθος που αναβλύζει και τη μελαγχολία του. Το αγαπώ ακόμα, γιατί μου θυμίζει το τέλος της εφηβείας μου και όλα αυτά που τότε δεν ήξερα για μένα.

4. Close to you - Maxi Priest
Και πάλι 1990, στην Αγγλία, το ακούω στο ραδιόφωνο και μου κάνει το κλικ μαζί με το Νο3. Απλά αγαπημένο, στα πρώτα μου σκιρτήματα...

5. Η Μαριάνθη των Ανέμων - Μάνος Χατζηδάκις
Πριν 2 καλοκαίρια το άκουσα να ερμηνεύεται από την δωρική φωνή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού. Με διαπέρασε κάθε στίχος, κάθε νότα από τότε, το ξαναβρήκα στο άλμπουμ της "Τα παραμύθια μιας φωνής" και ταυτίστηκα μαζί του. (...Με λεν Μαριάνθη και είμαι από τρελλή γενιά..., κάπως έτσι!)

6. Don't cry for me Argentina - Joan Baez
Από το μιούζικαλ "Evita" το τραγούδι αυτό του Andrew Lloyd Webber, είναι από τα έργα που όσο και να το ακούω δεν το βαριέμαι. Καμμιά φορά μόνη μου, όταν το ακούω προσπαθώ να τραγουδήσω μαζί με την ερμηνεύτρια και στην ερμηνεία της Madonna πλησιάζω αρκετά σαν mezzo soprano (λέμε τώρα!). Αριστούργημα, όπως και να χει!

7. Ο Προσκυνητής - Αλκίνοος Ιωαννίδης
Από τα τραγούδια που όταν το πρωτοάκουσα κάτι μου έκανε, μα ήλθε αργότερα και έγινε αγαπημένο, ιδιαίτερα πέρσι που βραδιά καλοκαιριού ήλθε απρόσμενα να καθορίσει μια στιγμή που ζητούσε έκφραση. Λατρεμένο...

8. Is this love - Whitesnake
Η φωνή του Coverdale διαπεραστική σε αυτήν την hard rock μπαλάντα. Μέρος του ψαξίματός μου έχει χρωματιστεί από τους στίχους και την μουσική αυτού του τραγουδιού. Πέρσι ήταν κομμάτι της ευχής μου για τα γενέθλιά μου για αναζήτηση της αγάπης... Για μεταμεσονύκτιες και όχι μόνο ακροάσεις! "Είναι αγάπη αυτό που νιώθω?"

9. Ride like the wind - Christopher Cross
Με έχει καθορίσει αυτό το τραγούδι από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα και την ερμηνεία του Christopher Cross. Με ξεσηκώνει, είναι το δικό μου κομμάτι της μεγάλης φυγής που γίνεται τουλάχιστον σε ψυχικό επίπεδο, όποτε το ακούω. "Έχω μακρύ δρόμο να κάνω, γι' αυτό τρέχω σαν τον άνεμο, τρέχω σαν τον άνεμο..."

10. Μέχρι να βρούμε Ουρανό - Γλυκερία
Τι να πει κανείς γι' αυτό το ονειρεμένο ζεϊμπέκικο? Από τα πιο αισθαντικά τραγούδια της αγαπημένης μου ερμηνεύτριας, μα και τι στίχοι, τι νόημα! "Μέχρι να γίνουμε άγγελοι, να βγάλουμε φτερά, άσε με να σ' αναζητώ στου ονείρου μου την άκρη..."

Image Hosted by ImageShack.us
"Music is My Life", Painting by Alfred Alexander Gockel

11. Το τανγκό της Νεφέλης - Χάρις Αλεξίου
Μαζί με πολλά άλλα λατρεμένα της Χαρούλας, αυτό το κομμάτι μου βγάζει έναν ρομαντισμό άλλης εποχής, από τα πιο γλυκά και τρυφερά τραγούδια που με εκφράζουν.

12. Μοναξιά μου όλα - Πυξ Λαξ
Με έχει συντροφεύσει βράδυα αξημέρωτα αυτό το τραγούδι εκεί γύρω στα 20 κα κάτι μου. Πολλή μοναξιά, πολύ κλείσιμο στον εαυτό μου, έβρισκε διέξοδο με αυτό το συγκλονιστικό τραγούδι. "... μην μ' αφήνεις τώρα που ναι όλα πιο δύσκολα!"

13. Μείνε - Αντώνης Ρέμος
Από το 1999, το άλμπουμ Πάλι από την Αρχή, ανακαλύπτω τον Αντώνη Ρέμο μέσα από το Μείνε και άλλα σημαντικά για μένα κομμάτια. Πέραν από την ομορφιά που έχει σαν τραγούδι, μου θυμίζει και μια μικρή πικρή μου αγάπη, που μύριζα τότε το άρωμά της ακούγοντας αυτό το τραγούδι. Για μένα σημαίνει την ανάγκη για να μείνει κάποιος μαζί μου από τότε. "μείνε μες στα όνειρά μου, γίνε φόβος και χαρά μου, μείνε μέσα στη ζωή μου, μείνε..."

14. That's the way love goes - Janet Jackson
1993 και φέρνω το νέο τότε άλμπουμ της Janet από τη Γερμανία. Το πρώτο κομμάτι είναι αυτό και τι κομμάτι είναι για μένα! Γεμάτο ρυθμό, πάθος, αισθισιασμό, ερωτισμό, όλα τα έχει ακόμα και τώρα. "Σαν το μυγάκι που καίγεται στη φλόγα μιας φωτιάς, η αγάπη μου είναι τυφλή, μπορείς να δεις τον πόθο μου?" Έλα ντε, ακόμα αναρωτιέμαι...!

15. Frozen - Madonna
Το πιο αγαπημένο μου άλμπουμ της Madonna είναι το Ray of Light και με αντιπροσωπεύει περισσότερο από κάθε άλλο της έργο μέχρι και σήμερα. Ο εσωτερισμός και οι μεταφυσικές της αναζητήσεις εκφράζονται με ήχους ηλεκτρονικής μουσικής σε αυτήν εδώ τη δουλειά της και για μένα είναι από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια το Frozen. "Είσαι παγωμένος όταν η καρδιά σου είναι κλειστή..." (έτσι δεν είναι?)

16. Η πρώτη μας φορά - Γιάννης Κότσιρας
Τι τρυφερό και πανέμορφο τραγούδι είναι τούτο? Το αγάπησα όταν το πρωτάκουσα, το λάτρεψα όταν το συνέδεσα με ένα πανέμορφο ερωτικό σμίξιμο κάποια χρόνια πριν σε μια σχέση που με σημάδεψε. Του το αφιέρωσα για εκείνη τη μοναδική πρώτη μας φορά...

17. Φεύγω - Χάρις Αλεξίου
Το τραγούδι του Αντώνη Βαρδή το ακούω από μικρή, στην γεμάτη πάθος εκφραστική ερμηνεία της Χαρούλας. Αν το πιάσει κανείς είναι ένα από τα τραγούδια του "περνάω απέναντι". Ακούς να λέει "φεύγω, τώρα φεύγω..." και είναι σαν να το εννοεί και συ μαζί ελπίζεις να κάνεις το ίδιο, κάπως κάπου κάποτε για τα κακώς κείμενα της ζωής σου.

18. Πιάσε με - Ελένη Τσαλιγοπούλου
Δυνατό κομμάτι και αυτό, με την χαρακτηριστική φωνή της Τσαλιγοπούλου να μπλέκεται γλυκά με την ηλεκτρονική μουσική στο μοτίβο του τραγουδιού. Κάτι μου λέει και τούτο, κυρίως ερωτικά, σαν ένα κάλεσμα της γυναίκας στον άνδρα "πιάσε με, αν μπορείς έλα και πιάσε με, να σε δω για λίγο άσε με, μια φορά για μένα..."

19. Αλεξάνδρεια - Γιάννης Κότσιρας
Υπέροχη σύνθεση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα σε στίχους του Άρη Δαβαράκη, με την ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα. Ταξίδια σε άλλες πατρίδες, σε άλλες εποχές, σε άλλα μέρη, με τη βοήθεια κάθε νότας και κάθε λέξης. Το χει αυτό το τραγούδι, αυτό το κάτι το φευγάτο επενδεδυμένο με την αντρίκια φωνή του Κότσιρα. "Ο αλεξάνδρινός, ο καθαρός ο ουρανός, που είναι τόσο αυθεντικός..."

20. Διθέσιο - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Πως αλλιώς θα μπορούσε η μουσική του Νίκου Αντύπα να συνδιαστούν με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, ντυμένα με την Φωνή της Πρωτοψάλτη? Πόσες φορές έχουμε μπει στο αμάξι ή καβαλήσει τη μηχανή, για να φύγουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό? Πόσες φορές ένα τέτοιο τραγούδι εκφράζει τη σχέση με τα αντικείμενα του πόθου μας? Πόσες...

Παραδίδω τώρα τη σκυτάλη της μουσικής αυτοπροσωπογραφίας, στους φίλους:
Domingo,
Adaeus,
Net Kerveros,
Lucy of the wild flowers,
Museologist
Giotavita

Marialena, 09/05/2007 (μια αυτοπροσωπογραφία μέσα από 20 τραγούδια, τίποτα καλύτερο!)

10 comments:

Anonymous said...

Σ' ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες
στην πρόσκληση μου, κοριτσάκι.
Υπέροχα ακούσματα και δικά μου
αγαπημένα επίσης.
Φιλιά πολλά!

Lorelei Am Rhein said...

Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαριαλένα μου!

Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ, όσο πιο σύντομα μπορώ!
Φιλιά!

An-Lu said...

Πολλά μουσικά φιλιά Μαριαλένα μου!

Πυθαγόρας Σάμιος said...

Σε μεγάλο λούκι με βάζεις, μάτια μου.
Νάξερες σε πόσο μεγάλο!
Θα το μάθεις όμως σύντομα.

Eξάλλου, έχω πει ποτέ όχι

Have a nice day ;)

panagiota said...

Πουλακι μου!!!!!παλι σε εξομολογησεις αναμνησεων με τραβας....
Σαραντατόσα χρονια πισω!!!
Αντε να ταξιδεψω κι'αλλη μια φορα στον χρονο μεσα απο τις νοτες..

Ολα τα τραγουδια σου υπεροχα αλλά το"still got the blues"απαιχτο!!!

N.Ago said...

Καλημέρα και καλή βδομάδα!

MenieK said...

Η λίστα σου ακόμη μια απόδειξη ότι αυτό που ο καθένας/μια μας θεωρεί ομορφιά αδιαφορεί για ταμπέλες και κατηγορίες

adaeus said...

Μια χαρά λίστα (άντε έστω και με Ρέμο). Ευχαριστώ για την πρόσκληση, θέλω όμως το χρόνο μου :).

Marialena said...

Καλημέρα σε όλους και όλες!

Αναστασία, Λούση, Αν-Λου, Domingo, Παναγιώτα, N.Ago, Μένη και Adaeus,

η μουσική είναι το δώρο του Θεού στους ανθρώπους για να γεμίζει με χρώματα και ήχους η ψυχή μας...

στα πάνω και στα κάτω, έρχεται να ντύσει τις στιγμές μας και να χαράξει ανεξήτηλα στη μνήμη μας αναμνήσεις που αλλιώς θα είχαν χαθεί.

Να έχετε όλοι μιαν όμορφη μέρα! Μ.

N.Ago said...

Κι εσύ!