Wednesday, February 01, 2006

ΑΦΡΙΚΗ: Η Ελλάδα βοηθά μια από τις δέκα φτωχότερες χώρες του κόσμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ. Κάτοικοι 1.416.017. Βρίσκεται στη δυτική Αφρική, βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και πρόκειται για μια από τις δέκα φτωχότερες χώρες του κόσμου. Από το 1991, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι Δημοκρατία αλλά σπαράσσονταν από μια εμφύλια σύγκρουση που όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις είχε ως βάση τη φτώχεια.

Η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους αυτής της μικρής και άγνωστης χώρας προσφέροντας 400.000 ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

Η Γουινέα Μπισάου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σχεδόν καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο. Χιλιάδες κάτοικοί της σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Οι ανάγκες της αυξήθηκαν και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης ήταν η βοήθεια που έφτασε από το εξωτερικό. Ο ΟΗΕ, μέσω του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων (WTP) που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει 12,1 εκατ. δολάρια με στόχο να αποστείλει 15.000 μετρικούς τόνους τροφίμων σε περίπου 382.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πραγματική ανάγκη.

Η Ελλάδα έλαχε να είναι η πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει προσφέροντας 400.000 ευρώ στη Γουινέα Μπισάου, μέσω του προγράμματος του WFP. «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική χειρονομία θα αποτελέσει το παράδειγμα για άλλες χώρες, ώστε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν το λαό της Γουινέας Μπισάου», δήλωσε ο Χοσέ Πίτο Γκρος, διευθυντής του προγράμματος στην αφρικανική χώρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα μέσω του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων προσέφερε 3,6 εκατομμύρια δολάρια. Το ένα εκατομμύριο δόθηκε για τις επιχειρήσεις του προγράμματος των θυμάτων του τσουνάμι στη Σομαλία και στη Σρι Λάνκα, ενώ περισσότερα από 600.000 δολάρια πήγαν στην Ινδονησία.

Εφημερίδα «Αλληλέγγυος Πολίτης» σελ. 10, τεύχος 26 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2006, http://www.solidarity.gr

No comments: