Monday, February 27, 2006

Verba volant, scripta manent

ΕΙΠΑΝ:

Τζέρεμι Ρίφκιν, Καθηγητής Οικονομικών
«Σε μια διαπροσωπική σχέση αναζητούμε τα πάντα, την τρυφερότητα. Αν αυτό το κάνω προσπαθώντας να ελέγξω τον άλλο ή να τον έχω δικό μου υπαγορεύοντάς του τι θα κάνει ή προσπαθώντας να τον αλλάξω σύμφωνα με το πως θέλω εγώ να είναι, η σχέση δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί».

Δημήτρης Νανόπουλος, Καθηγητής Φυσικής
«Ακούγεται ίσως περίεργο αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η έλλειψη επιστημοσύνης στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για πολλά κακά και επιτρέπει να βασιλεύουν οι φαύλοι σκοταδιστές που στηρίζονται στην άγνοια του κόσμου για να διαιωνίζουν την απαράδεκτη παθητική, ψευτοφιλοσοφία τους».

Εφημερίδα «Αλληλέγγυος Πολίτης», φύλλο 37, σελ. 2, 23/02-01/03/2006

Paulo Coelho
Η ΦΥΣΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Η Νύχτα και η Μέρα

Ο δάσκαλος συγκέντρωσε τους μαθητές του και τους ρώτησε πως μπορούσαν να ξέρουν ακριβώς τι ώρα τελειώνει η νύχτα.
«Όταν μπορούμε να δούμε το πρώτο φως του ήλιου», απάντησαν όλοι.
«Καθόλου. Η νύχτα τελειώνει όταν μπορούμε να κοιτάξουμε το πρόσωπο του πλησίον μας και να δούμε ότι είναι αδελφός μας. Όταν μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι, όσο κι αν στοιχίζει, θα ενεργούμε πάντα σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Όσο δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, η νύχτα παραμένει νύχτα, ακόμα κι αν ο ήλιος έξω λάμπει».

Ο Ζουάν Ζιού Μιλάει για τη Φύση

Όταν φτάνει ο χειμώνας, τα δέντρα πρέπει να αναστενάξουν από τη θλίψη τους βλέποντας τα φύλλα τους να πέφτουν.
Λένε: «Ποτέ δεν θα ξαναγίνουμε όπως πριν».
Φυσικά. Ποιο θα ήταν άλλωστε το νόημα της αναγέννησης? Τα επόμενα φύλλα θα έχουν τη δική τους προσωπικότητα, ανήκουν σ’ ένα καινούργιο καλοκαίρι που έρχεται και που ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο με το περασμένο.
Η ζωή είναι αλλαγή και οι εποχές μας επαναλαμβάνουν το ίδιο μάθημα κάθε χρόνο. Αλλαγή σημαίνει να περνάμε από μια περίοδο θλίψης: Ακόμα δεν γνωρίζουμε το καινούργιο και πρέπει να ξεχωρίσουμε όλα όσα είχαμε συνηθίσει. Όμως, αν έχουμε λίγη υπομονή, η άνοιξη τελικά φτάνει και ξεχνάμε το χειμώνα της απελπισίας μας. Η αλλαγή και η ανανέωση είναι νόμοι της ζωής. Είναι καλό να τους συνηθίσουμε και να μην υποφέρουμε για πράγματα που υπάρχουν μόνο για να μας φέρνουν χαρές.

Περιοδικό Ταχυδρόμος, τεύχος 312, 18/02/2006, σελ. 86

σ.σ. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους μας, Μαριαλένα

11 comments:

. said...

ωραία επιλογή.

Ιδιαίτερα αυτό το τελευτάιο με τις αλλαγές.... μου ταιριάζει γάντι =)

THE_RETURN said...

ναι, κι εμένα μου άρεσε το του Ζουάν Ζιου (μάλλον πρέπει να είναι -αν δεν κάνω λάθος- ο ταοϊστής Τζουαν Τζου της αρχαίας Κίνας, και ο Ταχυδρόμος να μετέγραψε το όνομά του λάθος -βλέπεις είναι και κινέζικα αυτά!)

ΥΓ1. Καλημέρα Μαριαλένα, καλή εβδομάδα επίσης!
ΥΓ2. Αυτό το haloscan...

Rodia said...

Γεια σου Μαριαλένα!

Χάρηκα που είδα πως αναφέρθηκες στον Κώστα Φωτεινό:-))

Marialena said...

Κσλησπέρα Μαριλίνα, The return & Ροδιά: Όντως το κείμενο περί αλλαγών του Ζουάν Ζιου (κατά Ταχυδρόμον η απόδοση), ήταν σημαντικό και για μένα από τη στιγμή που το δίαβασα. Μεγάλη υπόθεση οι αλλαγές να προκύπτουν χωρίς αγωνία για το άγνωστο και να τις δεχόμαστε θετικά...Εδώ έρχεται η συνειδητοποίηση!

Ροδιά μου, μαθήτριά του Φωτεινού είμαι και γω (αν και δεν πρόλαβα το δάσκαλο ζωντανό) και ο τρόπος της σκέψης του έχει διευκολύνει την αυτογνωσία μου. "Ο Έρωτας", είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Πες μου για σένα τι σημαίνει ο Φωτεινός και πως προέκυψε, θα χαρώ πολύ να μάθω... φιλιά, Μ.

Λύσιππος said...

Δε μπορείς να αλλάξεις τους άλλους - μόνο τον εαυτό σου.

Σε μία σχέση, είτε αποδέχεσαι τον άλλο και τη διατηρείς, είτε δεν αποδέχεσαι και επέρχεται η φθορά.

Το να ανακαλύπτεις το σύντροφό σου διαρκώς, εκεί είναι το κλειδί. Φυσικά, η ανταπόκριση είναι αναγκαία. Η συμβατότητα είναι απαραίτητη. Η συμβατικότητα είναι θάνατος.

Καλησπέρα από τη Συννεφούπολη.

Rodia said...

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο τελευταίο σεμινάριο που έδωσε και με βοήθησε να σιγουρέψω τις θεωρίες που είχα μεσα στο μυαλό μου. Φωτεινός, όνομα και πράγμα!
Οι συζητήσεις μαζί του, μια όαση σπινθιροβόλου πνεύματος που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να συναντήσουμε στη ζωή μας.. Σκέφτομαι να αφιερώσω κάποιο ποστ μελλοντικά. Θα σου γράψω να το δεις:-)
Και η Μαρία είναι εξαιρετικός άνθρωπος.

Αυτό τον καιρό είμαι λιγάκι πηγμένη..

:-))

Μαύρος Γάτος said...

Πολύ ενδιαφέροντα Μαριαλενίτα, ευχαριστώ...

Ποιός είναι αυτός ο Φωτεινός;

Με τον Κινέζο δεν ξέρω αν συμφωνώ... αλλά πολύ ενδιαφέρουσα η θέση θεώρησής του.

Καλή βδομάδα λίγο καθυστερημένα, χτες ήμουν πολύ ταραγμένος.

Σ;))))))))))))))))))))))))

Marialena said...

Δον Γάτε καλησπέρα σας! Ο Κώστας Φωτεινός ήταν ένας δάσκαλος που με βάση την αντλεριανή ψυχολογία, δίδασκε τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο του Montreal & αργότερα κα εδώ στην Ελλάδα με τη μέθοδο του Καφέ Σχολειού. Δηλαδή ότι ο άνθρωπος μαθαίνει περισσότερα μέσα από μια μη στραχτρουραλιστική διαδικασία παρά μέσα από την αυστηρή παιδαγωγική μέθοδο που ακολουθείται κατά κανόνα. Στο Cafecole λοιπόν οι μαθητές αναπτύσσονται μέσα από την αληλλεπίδραση και καθοδήγηση των διευκολιντών (δασκάλων) και με τον τρόπο τον δικό τους προχωρούν προς την αυτογνωσία. Ήταν ένα φωτισμένο μυαλό που χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες άφησε την παρακαταθήκη του για τις επόμενες γενιές και έφυγε σεμνά και ταπεινά απ τη ζωή. Υπάρχουν και οι εκδόσεις του Καφέ Σχολειού τηλ. 210-8661553 (κα Χατζηκοκκόλη η Δ/ντρια) που περιλαμβάνουν πολλά αξιόλογα βιβλία του. Στ' αγγλικά λέγονταν Costas Foteinas οπότε μπορείς ν' αναζητήσεις περισσότερα και μ' αυτό το λήμμα στις μηχανές αναζήτησης. Πες μου αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και θα δω τι μπορώ να κάνω περαιτέρω...
Ελπίζω σήμερα να είσαι καλύτερα, τόσες μέρες ήταν αισθητή η απουσία του το νιαούρισματός σου στην Αρτεμούλα και την κυρά της! Μ. ;-}

Χρήστος Αθανάσουλας said...

Γειά σου Μαριαλένα.
Πιστεύω ότι η ευχή σου ισχύει και για σήμερα που σε διάβασα...:)))

Να μας ...φρεσκάρεις πάντα, με τ' αεράκι σου!
Καλή εβδομάδα!

Χρήστος Αθανάσουλας said...

...και καλό Μήνα! :)))

Anonymous said...

στραχτρουραλιστική;;;;!!!!!!!!!
Που τη θυμήθηκες αυτή τη λέξη;
Νου ξανάφτιαξες το κέφι, να είσαι πάντα καλά!