Friday, February 10, 2006

Terra incognita - pt. 1 & 2

1. Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Τη στιγμή που είχαμε την εντύπωση ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει γνωρίσει την ανθρώπινη παρουσία - ενίοτε και στη χειρότερη μορφή της - οι επιστήμονες βάλθηκαν να μας διαψεύσουν. Ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια απάτητη ζούγκλα στην Ινδονησία κοντά στα βουνά Φόντζα, στην επαρχία της Παπούα, χωρίς ίχνος πολιτισμού. "Είναι ό,τι κοντίτερο στον Κήπο της Εδέμ μπορεί να βρει κανείς στη Γη", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν στο χαμένο αυτό παράδεισο είκοσι νέα είδη βατράχου, τέσσερα νέα είδη πεταλούδας και πέντε νέους τύπους φοινικιάς. Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα είναι όμως ένα πτηνό το οποίο θρέφεται με μέλι και έχει ένα έντονο πορτοκαλί σημάδι στο κεφάλι. Αυτό ίσως είναι το πρώτο νέο είδος πτηνού που ανακαλύπτεται στην περιοχή σε διάστημα 60 ετών. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ενδέχεται να έχουν δει ένα ελάχιστο μέρος από τους θησαυρούς του χαμένου αυτού κόσμου.


2. ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ - Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ (ΧΙΛΙΑΔΩΝ) ΚΥΚΝΩΝ!

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα αντικρύζουν τις τελευταίες εβδομάδες όσοι επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα στο Δέλτα του Έβρου.
Περίπου δώδεκα χιλιάδες κύκνοι έχουν βρει καταφύγιο στα παγωμένα νερά της περιοχής, αριθμός - ρεκόρ σύμφωνα με την υπεύθυνη του κέντρου πληροφοριών στο Δέλτα του Έβρου, περιβαλλοντολόγο Ελένη Μακρυγιάννη. "Όσοι μπόρεσουν να δουν από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα θα είναι πολύ τυχεροί καθώς ποτέ άλλωτε δεν είχαμε στη περιοχή τόσους πολλούς κύκνους. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε το 1999, όταν είχαν συγκεντρωθεί6 χιλιάδες κύκνοι. Συνήθως οι κύκνοι που έρχονται στον Έβρο δεν ξεπερνούν τους χίλιους", τονίζει η κα Μακρυγιάννη.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως τα πάντα στο Δέλτα του Έβρου έχουν παραδοθεί στην παγωνιά και είναι δύσκολογια τους κύκνους να βρουν τροφή.
Ο κυνηγετικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το δασαρχείο ανέλαβαν λοιπόν τη πρωτοβουλία να ταϊσουν τα πτηνά ρίχνοντας 2 τόνους καλαμπόκι.
Τα πουλιά όπως τονίζει η κα Μακρυγιάννη, είναι εξαντλημένοι από το ταξίδι τους προς την Ελλάδα και έτσι ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών και η Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού δημιούργησαν στην Αλεξανδρούπολη μια μονάδα που θα δώσει στους ταλαιπωρημένους κύκνους τις πρώτες βοήθειες.


Εφημερίδα "Αλληλέγγυος Πολίτης", φύλλο 35, 9 - 15 Φεβρουαρίου 2006

1 comment:

Marialena said...

Αδέλφια μου ΜΗ!!! Αφήστε τους κύκνους να ζήσουν, βρε orlando μου, τι μυαλό είναι αυτό που έχεις? Μ' έβαλες σ' έννοια τώρα...
Ο υπολογιστής ΟΚ. Επέστρεψα! Μ.